Z namenom povečati neodvisnosti od dobav zaščitnih mask so v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec pričeli s šivanjem lastnih pralnih mask.

Socialno varstveni zavod Hrastovec ima v zavodu lastno šiviljsko delavnico, kjer so zaposlene štiri šivilje. Zaradi velikih potreb po zaščitnih maskah v času epidemije koronavirusa so se skupaj z zaposlenimi odločili, da tudi sami poskrbijo za delno samooskrbo zaščitnih mask in se tako lotili šivanja.

Direktorica Socialno varstvenega zavoda Hrastovec Andreja Raduha je povedala: »Po izbruhu epidemije smo začeli razmišljati, kako lahko pomagamo, pripomoremo k zajezitvi širitve virusa. Naša prva skrb je zagotoviti, da zaposleni v zavodu in naši stanovalci ostanejo zdravi, kar dosegamo s poostrenimi zaščitnimi ukrepi. Hvaležno smo sprejeli donacijo 50 metrov blaga iz podjetja Vema trade, da bomo lahko sešili še več zaščitnih pralnih mask.«

Šivilje so najprej izdelale osnovno masko, ki so jo strokovne sodelavke preizkusile in tudi potrdile. Po potrditvi so se lotile izdelave in do danes sešile že več kot 500 pralnih zaščitnih mask. Zaščitne pralne maske bodo razdelili v 25 dislociranih bivalnih enotah in tudi v zavodske enote.

Zavedajo se, da so zaradi velikosti zavoda veliki porabniki zaščitnih sredstev, saj je v njihovem zavodu skupno kar 640 stanovalcev in 480 zaposlenih, za katere morajo poskrbeti, da bodo lahko varno opravljali delo. Trenutno v zavodu ni bil zabeležen primer okužbe z koronavirusom.

Redno spremljanje navodil in priporočil

V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec so sprejeli vse potrebne ukrepe za zmanjšanje širjenja respiratornih obolenj, kot sta koronavirus in tudi gripa. Delajo v skladu z navodili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje. Njihova navodila dnevno spremljajo in jih sprotno upoštevajo v delovnem procesu.

Obiske v zavodu so preventivno, glede na velikost zavoda in situacijo v Sloveniji, prepovedali že nekaj dni pred navodilom ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

O vseh ukrepih sprotno obveščajo svojce in stanovalce

Zaposlene dnevno obveščajo o dogajanju v zavodu in jih seznanjajo z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje ter jim tudi svetujejo, da se takoj po službi odpravijo domov in se ne gibajo na mestih, kjer se zbira veliko ljudi in je možnost okužbe večja.

O spremembah pri delu, predvidenih ukrepih in spremenjenem načinu dela obveščajo tudi predstavnike sindikata v zavodu. Pripravili so tudi podroben program dela v primeru pojava koronavirusa pri stanovalcih ali zaposlenih, ki jasno določa način dela v primeru okužbe.

Ob delu po zastavljenem programu bodo upoštevali navodila za delo Nacionalnega inštituta za javno zdravje Maribor in priporočila njihove konziliarne infektologinje s katero so že vseskozi v vezi in v sodelovanju z zavodskim zdravnikom.

V vseh enotah so preventivno omejili gibanje in o tem obvestili pristojno ministrstvo in varuha človekovih pravic ter Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki podpira njihova prizadevanja.

Zaposleni imajo na razpolago zaščitna sredstva, kot so razkužila in osebna zaščitna oprema, ki jih potrebujejo pri svojem delu.

Zaščitne maske FPP3 in tudi ostalo zaščitno opremo imajo naročene. Mask in dodatne zaščitne opremo ni možno dobiti na zalogo, ampak imajo s strani pristojnih zagotovilo, da bodo maske in potrebno dodatno zaščitno opremo dobili v primeru izbruha virusa v zavodu.

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost miki (nepreverjen)

Vsi oskrbujejo svoje občane samo naš soboški župan nej, ka je skriti v svojoj kleti.

kasparov

Čelavi gargamel de takšno izredno stanje držo bar še dvej leti, do volitev. Zdaj, gda so zagnalii proizvodnjo mask, pa so se mašijni segreli, bi bilou škoda fse fküper doj staviti. Čelavomi pašejo izredne razmere, zna ka de ga narod prvi den po konci izrednih razmer, vö z vladne palače neso, naglavačke.

čarni vrag (nepreverjen)

Tisti ka majo partnerko z modercon št. 5 si košarco lejko na gobec nabijejo.

gost2020 (nepreverjen)

čarni vrag, spet si se izkazal z komentarjem. Tvoj domet lopate vsak dan bolj potrjuješ!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

sd-samo denar (nepreverjen)

ge je tistih 500 mask ? pred kerim trgovskim centrom so talali ? Kome so talali ? OSTANI DOMA naš šerif pa zove narod v trgovske centre,če nemajo mask ka jih tam dobijo haha svašta.Izjavo je ka je to prevelki zalogaj za občino :-( Pričakovanja, da bomo v Murski Soboti dostavili zaščitno masko vsakemu občanu osebno na dom pa so v situaciji v kateri se nahajamo prevelika in nerealna. Letake ste lejko raznosili v sako gospodinjstvo ? maske nemrete ?Naj se nikak javi ka je sploj vido koga ka bi davo te maske ;-) Leljak poslo v sako gospodinjstvo eno masko in zdaj čaka še 15000.Ka pa mi ? 500 pa to še verjetno za izbrance keri so blizu SD.Za red bull se najšlo 100.000€ za drvarnico miljone,za bogi narod pa nej,mogoče dobimo večje položnice za komunalo ka pokrijemo zgubo drvarnici.

gost2020 (nepreverjen)

ne seri

In reply to by sd-samo denar (nepreverjen)

sd-samo denar (nepreverjen)

vrit se njemi potegni ;-)

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

mogoče bi bilo dobro, da se ne skrivate pod drugimi imeni, ki že obstajajo in pišete pod svojim. Ste vedno v življenju takšni strahopetci in se skrivate za drugimi hrbti?

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

xyx (nepreverjen)

Kraj dati ognjemet pa podobne stvari, pa de včasi pejnez...

čarni vrag (nepreverjen)

Me je nej jasen smisel takšnoga početja. Pa vsaka maska mora biti narjena po nekših standardih, da služi svojemu namenu. Zdaj pa je postalo šivanje mask nekakšen ljudski šport. Vsak šiva kak mu pade na pamet. No ja, če nega virusa je vsaka maska dobra.

Sumič (nepreverjen)

Je....ti Jevš...nikdar ne boš več župan. V Muri stoji 500 šiv.strojev on pa nika namesto ka bi akcijo napravo

black panter

lejko se je posro od straja,zaradi virusa

In reply to by Sumič (nepreverjen)

Lakotad (nepreverjen)

Dajte še iz tangic napravit

gost2020 (nepreverjen)

moja mama je rekla
mojih tangic pa ne dam

In reply to by Lakotad (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice