V Gornji Radgoni sta bila včeraj svečano odprta 30. mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti MEGRA ter 4. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN.

Prisotne je uvodoma nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma. Dejal je, da je gradbeništvo od nekdaj motor gospodarstva in napredka, hkrati pa ni samo najpomembnejša gospodarska dejavnost, ampak tudi odsev vrednot, identitet, znanj in tradicij in s tem kulture.

Zato tudi sejmi gradbeništva ne morejo biti zgolj predstavitve ponudnikov gradbenih materialov, strojev in opreme, graditeljev in institucij, ampak so v prvi vrsti predstavitev novosti in strokovnih rešitev na vseh področjih, ki so posredno ali neposredno povezana z gradbeništvom. V Gornji Radgoni je prav zato leta 1981 zrastel prvi sejem gradbeništva. Z njim se je izboljševala prometna in druga infrastruktura, ki je med drugim povezala Slovenijo s preko 600 km avtocest, priključnimi cestami in številnimi drugimi objekti.

Tudi Pomurje je z izgradnjo avtoceste in modernizacijo železniške povezave z Madžarsko dobilo okno v svet in možnost za gospodarski zagon. Povedal je, da še ni narejeno vse, kar si želimo, saj so izostali nekateri pomembni projekti, kot so priključna cesta do Gornje Radgone in železniška povezava s sosednjo Avstrijo, od česar bo odvisen tudi nadaljnji razvoj sejemske dejavnosti.

Dejal je, da je poslanstvo strokovnega sejma kot je MEGRA predvsem širjenje trendov in usmeritev v gradbeništvu.

Praznik, ko vrata odprejo sejmi

V nadaljevanju je udeležence otvoritvene slovesnosti nagovoril župan občine Gornja Radgona  Stanislav Rojko. Dejal je, da je za Pomurje praznik, ko odprejo vrata sejmi v organizaciji Pomurskega sejma in organizatorjem čestital ob odprtju sejma gradbeništva, energetike, komunale in obrti ter sejma trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga.

Dejal je, da vsa ta področja ponujajo veliko strokovnih izzivov. V času razvitih elektronskih komunikacij pa sejem dokazuje, da je reševanje teh izzivov še vedno najbolj učinkovito v medosebni komunikaciji in da je komunikacija iz oči v oči prijetnejša. Opozoril je, da se v gradbeništvu obrne veliko investicijskih sredstev, kar pomeni tudi pospeševanje potrošnje in hitrejšo gospodarsko rast.

Pri vsem tem pa je pomembno, da gradimo s srcem, da gradimo in živimo sonaravno. Poudaril je, da je to bistveni izziv letošnjega sejma. 

Cantarutti pozval k povezovanju

Slavnostni govornik je bil Aleš Cantarutti, državni sekretar v ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Uvodoma je povedal, da je kot mlad zaposlen pri podjetju, ki je imelo v svoji ponudbi tudi izdelke za gradbeništvo, pred približno 20-imi leti začel svojo poklicno pot ravno na sejmu gradbeništva v Gornji Radgoni.

Pomembno je bilo, da podjetje nastopi na tem sejmu, saj se je s tem dokazalo kot nepogrešljiv člen slovenskega gradbeništva in gospodarstva. Žal so nekatera vidna podjetja, ki bi po njegovem mnenju morala biti prisotna na letošnjem sejmu MEGRA, izostala. Ta je namreč še vedno stičišče strokovnih in poslovnih povezav, novih projektov. Vsem udeležencem je zaželel, da bi na njem stkali čim več trdnih partnerstev. Opozoril je, da gre trenutno gradbeništvu in gospodarstvu sicer dobro, a pripraviti se moramo za čase, ko temu ne bo več tako. Stopiti moramo skupaj in se povezati za skupne nastope na tujih in domačih razpisih.

Dejal je še, da je čas pred volitvami pravi, da opozorimo politiko na to, kar bi lahko izboljšala.

Priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu

Svečanemu nagovoru je sledila podelitev priznanj Znak kakovosti v graditeljstvu. Ta so bila prvič podeljena leta 1997 ravno na mednarodnem sejmu MEGRA v Gornji Radgoni.

Priznanja so prejela energetsko učinkovita okna, ki so predstavljala pred 21 leti, ko je bila skrb za okolje še v povojih, pravo revolucijo. Pionirji med dobitniki so bili Jelovica iz Škofje Loke, Marles hiše Maribor ter INLES iz Ribnice. Znaka kakovosti v graditeljstvu sta tokrat iz rok Marjane Šijanec Zavrl, Cantaruttija ter Erjavca prejela: Sodobna vgradnja zunanjega stavbnega pohištva “AJM”, podjetja AJM – okna – vrata – senčila iz Penice pri Mariboru, (priznanje je prevzel Trivo Krempl, direktor podjetja AJM) ter Lokalna prezračevalna naprava “MIKrovent 30 / 60 / 120”, podjetja MIK iz Vojnika pri Celju (priznanje je prevzela Lorena Puhek, marketing podjetja MIKrovent.

V duhu Evropskega leta kulturne dediščine sta s svojim kulturnim nastopom pospremila odprtje sejma Andi Sobočan ob cimbalah in Samo Budna z violino. Dogajanje pa je povezoval Stane Kocutar. 

Sejma vabita z zanimivimi poslovnimi in strokovnimi razstavami, z bogatim strokovnim programom in svetovanji v Gornjo Radgono do sobote, 7. aprila.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice