FOTO: Jure Banfi
V družbi slavnostnega govornika, predsednika Pahorja bodo obeležili sto let postavljanja mlaja v Gančanih.

V Gančanih letos obeležujejo stoletnico postavljanja slovitega 'majoša'. Že minulo soboto so v okviru posebne prireditve pokazali, kako so pri vaški kapeli pred sto leti postavljali mlaj, predstavili pa so tudi monografijo in razstavo na to temo ter odkrili spominski obeležji, posvečeni prvim postavljavcem majoša in duhovniku Marku Žižku.

Danes so veliki majoš, približno 30-metrsko smreko z velikim vrhom okrasili in ga nesli k 18- letnikom. Dogodek, ki povezuje skupnost, vsako leto pospremijo s prireditvami in medgeneracijskim druženjem, v središču pozornosti pa so mladi, ki tistega leta postanejo polnoletni. Tako je tudi letos.

Od hiše do hiše

Po pripravi debla smreka in bogati okrasitvi oziroma kinčenju vrha mlaja so slednjega ponesli po vasi, pri čemer so se spotoma ustavljali ob domačijah fantov in deklet, ki bodo letos dopolnili 18 let - vse do starega nogometnega igrišča, kjer so ga spojili z deblom. 

Postavitvi mlaja ob spremljavi godbe bo sledil še kulturni program ob 19. uri. Slovesnosti se bo kot slavnostni govornik udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. V večernih urah bodo dogajanje sklenili s kresom in veselico.

V skladu s tradicijo so mlaj seveda tudi tokrat postavili ročno, podvig pa si je ogledala množica ljudi. Gre navsezadnje za odmeven krajevni praznik, ki pritegne obiskovalce iz drugih bližnjih in bolj oddaljenih koncev. 

Nekaj utrinkov smo za vas ujeli v fotogaleriji:

FOTO: Jure Banfi

Zahvala za srečno vrnitev

Običaj je sicer začela skupina petih domoljubov; Martin Sabotin, Matija Kociper, Martin Matko, Ivan Sraka in Ivan Kuzma so mlaj ob domači kapelici postavili v zahvalo devici Mariji za srečno vrnitev iz prve svetovne vojne.

Tradicija je od prve ilegalne nočne postavitve preživela v skoraj izvirni obliki in je danes, vse od leta 2016 uvrščena tudi na seznam registriranih enot nesnovne kulturne dediščine. 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lujz (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Glupost totalna.. nekda se je to delali zato ka se je šlo v vojsko.. kama pa zdaj ta dičurlija ide?! Kama te svejt ide..

oj-oj (nepreverjen)

če se strejla z karbidon pa je dovoljeno in je to eden od običajev te se naj majoš tude postavla. te za novo leto tude naj prepovejo ognjemete pa petarde, tude trejzino pa miklošovo senje pa vsaki prve pondejlek naj tude prepovejo

In reply to by Lujz (nepreverjen)

antilujz (nepreverjen)

A ko te jebe lujz. Mladi se trudijo to ohraniti pa se vsaj družijo zavolo toga majoša pa so vsi veseli. Vsaka jin čast. Ka pa tij delaš? Doma sidijš pa šinfleš okoli druge lidij. lejko te sran

In reply to by Lujz (nepreverjen)

gančanee (nepreverjen)

Lejpe dekle

Kr en (nepreverjen)

Kaj pa je Pahorja treba bilo... ?

Majoš2019 (nepreverjen)

Gančane najbokša ves ;)

black panter

gančki cimprek de komando držo,da do postavlali hahahaha....

radoveden (nepreverjen)

Najprej odgovor Lujzu: prvi, drugi.....majoš se je postavil v čast Mariji za srečno vrnitev iz prve svetovne vojne!!! Tako, da ste "malo" pomešali stvari. Kr en: Pahor je prišel ker so ga organizatorji povabili, zakaj pa ne, je predsednik države, pa če Vam zdi prav ali ne! Pa je stal v dežju z vsemi, ki so bili tam, prinesel priznanje, ljudje so bili veseli...zadovoljni

gost-t (nepreverjen)

prvi, drugi.....majoš se je postavil v čast Mariji za srečno vrnitev iz prve svetovne vojne!!!
Ene je pa Marija pustila na fronti, dali so življenje za madžarsko krono, običajno doma pustili več otrok, ki so po pravilu bili nepreskrbljeni in primerni le za hlapce, zakaj tudi tem ni Marija pomagala ??

In reply to by radoveden (nepreverjen)

64030311

Deca či nemate drugega dela kak čisto pri vsakem članku pisati komentarje, ki si ne zaslužijo da bi jih človek prebral, se spravite delat, da boste družbi v korist. Če pa vas starši niso naučili kaj to pomeni, pa tudi vam ni pomoči več.

Boste morali malo zgodovino predelat, da boste razumeli te običaje.

Pri pouku bo treba poslušat, namesto da telefone gledate, pa se boste mogoče kaj naučili.

Starejše novice