Skupina Špiriti je včeraj s koncertom zaokrožila svojo 50-letnico delovanja.

Letos mineva 50 let od začetkov skupine Špiriti. Zasedba, takrat osnovnošolci, ki je začela preigravati glasbo leta 1968 je imela za odtenek daljše ime, in sicer Špirit Band, a so ga kasneje poenostavili v Špiriti.

Leto dni kasneje so zabeležili prvi nastop in sicer v oddaji Pokaži, kaj znaš, in sicer s pesmijo "Obladi Oblada" legendarnih Beatlov. V mlajših leti so veliko nastopali v Klubu mladih, oziroma zdajšnjem miku, pot pa jih je velikokrat zanesla tudi na šolske plese. Leta 1973 so nastopili na Boom pop festivalu leta in na slovenskem plesišču v ljubljanskem študentskem naselju.

Skupina je delovala nekje do leta 1973, v njej pa se je zvrstilo kar nekaj glasbenih umetnikov, in sicer Danilo, Miran in Andrej Celec, Marjan Gerenčer, Borut Vild, Jože Rappl, Zoran Marko, Zoran Markovič, Mladen Kristl, Marjan Vidic, Vlado Kreslin in Vlado Bojnec.

Kasneje so se ponovno zbrali, seveda v nekoliko drugačni zasedbi in navduševali tiste, ki jim je blizu predvsem rock glasba. Nič drugače ni bilo niti včeraj, ko so poskrbeli za odlično vzdušje na grajskem dvorišču.

Foto: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Slofnica vam nejde (nepreverjen)

Na koncu vašega zapisa, človek niti ne izve, kako se skupina imenuje: Špirit, Špiriti, Špirit band.

losh (nepreverjen)

haha res je!

klantoš (nepreverjen)

Za mene , še vedno Špirit band. Bravo dečki.

gost1 (nepreverjen)

Obladi že voščijo 100 lejt pa ga še izda ne vejo zaigrati-šalabajzeri!

YUgrupa (nepreverjen)

Basist od Špiritov izgledne kak da bi biu trejči brat od Jelićov iz YU Grupe. :)

Domorodec (nepreverjen)

Včeraj je bila na koncertu fantastična energija, odlično vzdušje, skratka koncert, kot se spodobi. Poklon starejši (in srednji) generaciji glasbenikov in tudi Špiritom zveste publike! Mladina, učite se, imate se kje in od koga! Za zrelost, ne samo v muziki, je potreben čas, vi bi pa vse že jutri! Pa tudi če Obladi ne gre tako kot pri Beatlih, to so pač Špirit Band. Ne bodimo pristranski in malenkostni - tudi po 50 letih dobri!

Šaši (nepreverjen)

Hehe...vse skup bulšit...svirajo kurci in že zdavnaj bi morali nehati...

Joško 2 (nepreverjen)
plavalec (nepreverjen)

Super je bilou, škoda ka so nej še malo duže špilali...

Deja Dejo (nepreverjen)

Odličen koncert, sproščeno vzdušje, lepo vreme, dobra organizacija...

Starejše novice