Danes je bila pred cerkvijo v Beltincih, kjer se je pred natanko sto leti v podporo priključitvi Prekmurja zbralo več kot dvajset tisoč ljudi, darovana sveta maša.

Slovesno somaševanje v Beltincih, na katerem se je zbrala množica ljudi, je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, pridigal je soboški škof Peter Štumpf.

Slovesnosti so se udeležili slovenski škofje in škofje sosednjih škofij, ki so v preteklosti bedele nad tem ozemljem in ljudem pomagale ohranjati katoliško vero. Sodelovali so duhovniki, redovniki, redovnice iz soboške škofije in od drugod ter verniki iz župnij soboške škofije in člani različnih civilnih ustanov. Slovesne svete maše so se udeležili tudi predstavniki drugih krščanskih cerkva.

Soboški škof je ob tej priložnosti izročil spominska darila škofom sosednjih škofij, ki so v preteklosti skrbele za ohranjanje katoliške vere med prekmurskimi Slovenci, in tudi drugim uglednim gostom. 

"Slovesnost v Beltincih nas želi potrditi v naši hoji čez zlati most, da bi se vsi bližali dobroti, lepoti, svetosti – Bogu, ki nas vodi in pričakuje na koncu naše poti," so ob tem zapisali na spletni strani škofije Murska Sobota.

Ob 20.30 bo v Beltincih na vrsti tudi osrednja proslava ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

S spleta

Komentarji (45)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

vsi ki nimajo slovenske zastave ne navijajo za aslovenijo

SerecD (nepreverjen)

Marjan Podobnik, ki je obljubljal 500 evrov (čigavih le??) za odstrel volkov, sedaJ spet v prvi vrsti v Prekmurju. Računa da smo Prekmurci tako labilni in pozabljivi, da nas lahko ponovno nategne.

Sicer pa čestitke, lejpa proslava.

čarni vrag (nepreverjen)

volkove si kupite

In reply to by SerecD (nepreverjen)

gelibar (nepreverjen)

Pa ka te ščete, Horvatek tüjj praznüvle, te jje nej pravi vougrin. 5000 küpnine znankar odvaga

Gazda (nepreverjen)

Zaj so se v vrgli ka so kao zavedni Slovenci,pa ka se pač praznujemo Velko obeležje... Ovak do pa dele isti pohlepneži,in prevaranti! Tude cerkevnjakre, so Nika nej inačik!

kasparov

Tonin, Ljudmila, Podobnik, Horvat. Velki borci za Prekmurje. Za bruhati.

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

čuj ti tele zabito z drisko polito
ali si vedno tak fuknjeni
ali si tak zelo fuknjeni samo ob sobotah
Da ti nekj povem in dopovem
Ta zemlja je bila vedno Madžarska

In reply to by kasparov

čarni vrag (nepreverjen)

Kakšna muka je to morala biti za Kučana.

Pravegoričanec123 (nepreverjen)

Ka vrag leče tü, 30 let nazaj je cerkve rüšo, zaj de pa un k meše šou, ka ga nej sran

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

šandor (nepreverjen)

Mene pa zanijma ,kelko so pa te tej v krbülo vrgli? Ali so pa nej poberali?

kasparov

Ta desničarska pa popovska zalega mora vničiti vsakšo stvar, evo zdaj so vničili še prekmurski praznik. Gda vijdin tej podobnike, tonine pa ljudemile v prvih vrstaj prekmurskoga praznika, te mi ide na bruhanje. Politiki pa popi so se zgurali v prve vrste, zatou se navadnomi narodi od zdaj dale jebe za vašo proslavo. Namesto, ka bi v prvih vrstaj bilij Prekmurci so svoje grde njuške se privlekli popi pa pokvarjeni politiki. Marš....

čarni vrag (nepreverjen)

čuj ti tele zabito z drisko polito
ali si vedno tak fuknjeni
ali si tak zelo fuknjeni samo ob sobotah
Da ti nekj povem in dopovem
Ta zemlja je bila vedno Madžarska

In reply to by kasparov

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

čarni vrag ti tou vogrsko lalofko v rit potijsnen ali pa de ti to što drujgi napravo! Madžarska nikdar več, madžari so tu bilij okupatori!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Karperec (nepreverjen)

Leta 1942 so res prišli madžarski okupatorji, sicer pa tu živi avtohtona madžarska narodna skupnost, podobno kot živi slovenska v Porabju.

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

gost2 (nepreverjen)

veliko bolj pomembno od besed so dejanja. sama nakladanja od teh popov! kak jih ni sram! posebej župnika beltincev, benkoviča, ki se zaveda kaj je vse zavozil v tej župniji, kako iz teh vernikov dela norce. še pa na odru ima kaj za povejdati! same laži! naj sooči te farane z resnico,pa se jim javno naj opraviči! ne pa se dela kot, da se nič ne dogaja! BREZVESTNEŽ EDEN! škof tuj. samo mu hrbet ščiti! naj izkoristijo ta bazen v benkovičevi rezidenci, da splaknejo vsaj del svojih grehov! zelo podlo in zlobno od od ljudi,ki bi mogli biti vsem za vzled ! še 100 let jima bi bilo premalo! tej grehov se je nakopičilo! SAMA GOLAZEN!!!

In reply to by kasparov

ŠvercKomerc (nepreverjen)

Ka pa te največjoga slovenskoga švercera JJ je nej bilo? Njega več niti boug nema rad.

10 zapovedi ... (nepreverjen)

Ce bi upostevali 10 zapovedi ne bi bilo te svete mase ... 6. Ne presustvuj 7. Ne lazi 8. Ne kradi ... Upamo da bo Vatikan odreagiral in izrazil protest.

Iškarijot (nepreverjen)

Zdaj so šli možje v krilih na vikend v Trdkovo. Ženski del ekipe je že tam.

Kriza (nepreverjen)

Kako Benkoviča ni sram stopite pred občane in župljane! Krši več božjih zapovedi, zapravil ogromno vsoto denarja, skoraj 150 jurjev, v živi v grehu. Točno, tako kot sta napisale predhodnika, zdaj bodo šli na orgije v Trdkovo. Škof bi moral odstopiti, ker vse to podpira in se kopa v bazenu na Trdkovi. SRAMOTA! To je rejsan nej istina, ka si je privoščila duhovščina, pa te vij znate skromno živeta, hinavščina na vrhuncu. Škof, daleč si spadno, lažof...

ne-vernik (nepreverjen)

Kaj imajo iskati domobranci na tej proslavi (mislim imam SLS)??

Viktor (nepreverjen)

Za čuda Horváth Ferencu niso prepovedali udeležbe pri Sv. maši! Organizacijska napaka?

Vipko
Truplo

Tudi sam se sprašujem, da se je pojavilo to čudo od poslanca na sveti maši, katera je bila posvečena stoletnici priključitve Prekmurcev matičnemu narodu. A ga sedaj ta "bolečina", ker so Madžari izgubili ta košček zemlje, kateri jim je pripadal devetsto let... ni zlomila? Mogoče pa je videl, da nihče nikogar s palico ne tepe?

Seveda ga na proslavi verjetno ni bilo...? Je pa soboški škof imel za moje pojmovanje zelo lep govor, kar precej se je tudi spotaknil ob Madžare. V smislu, da niso samo oni izgubili kakšen košček zemlje in svoje ljudi, ampak tudi Slovenci, Nemci... Hrvati... Pametnemu bo dovolj da vsaj premisli, neumnemu pa je itak zaman kaj dopovedovati.

Kam pa spada poslanec madžarske skupnosti?

In reply to by Viktor (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

"Proslava" je ljubljansko izumetričeno jodlanje! Meša je bijla vredu.

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Super proslava! Predvsem deklina v moški srakici ima talent in še bo nekaj iz nje.

Šalabajzer (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Slovesna sv maša. Kolja beda????????

Šalabajzer (nepreverjen)

Zakaj mora vsepovsod zraven cerkev? Ni potrebe, ker so niko i ništa.

čarni vrag (nepreverjen)

čuj ti tele zabito z drisko polito
ali si vedno tak fuknjeni
ali si tak zelo fuknjeni samo ob sobotah
Da ti nekj povem in dopovem
Ta zemlja je bila vedno Madžarska

In reply to by Šalabajzer (nepreverjen)

kr1tk (nepreverjen)

Ka je to za važnih ludi v prvi vrstaj? Poleg jevška v plavon ancugi, deklina, starejši človek?

Bivši biciklist (nepreverjen)

Pou lidi sploh ne ve kam so prišli. Podobnik misli da je to na Madžarskem.

ww (nepreverjen)

dobre fotografije, bravo

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Scenarij proslave napisan za Ljubljančane, ne prekmurce. Ali mi v prekmurju nima sposobnih ljudi za voditi proslave, da jih pripeljejo iz Ljubljane? Nimam nič proti Železnikovi, ampak tudi mi IMAMO sposobne ljudi, PREKMURCE. Madžarščina in romščina na proslavi nista imeli kaj iskati. Sramoto ste naredili iz te proslave. Varovanje nikakvo. Ker sem bil med povabljenimi, sem videl dosti ljudi, ki so sedeli na stolih, kjer bi morali povabljeni, povabljeni pa niso imeli svojega stola. Torej tu je velik kiks. To seveda ni problem domačinov Beltinec, ampak protokola RS. Žal moram povedati, da ta proslava res ni bila za prekmurce, kot bi morala biti.

Sonjaraja (nepreverjen)

Po komentarjih sodeč, je res bolje, da nam drugi scenarije pišejo.... težko je biti Prekmurec in nositi svoj križ...

auuu (nepreverjen)

veste kdo je ta na fotografiji št. 2 ?

mzgš (nepreverjen)

To je eden iz kluba zlobnežev! Le se pretvarja,glumi... Masko na faci ima! Sram naj ga bo te udeležbe pred narodom kerega je dobesedno oropal! Sploh nima vesti. Naj se raje loti saniranja škode kero je naredil, ne pa da črpa še naprej denar iz župnije za svoja nezakonita ravnanja, malomarna dejanja in nevestno obnašanje.

In reply to by auuu (nepreverjen)

gazda (nepreverjen)

Telko so povabili vse žabare politične pa popovske nadujteže se v Prekmurje ka so fajn tu malo naglednole se pa se nažrli pa riti napunili zaj naslednjih 100 let do po Prekmurje srali in nas blatili,pa se norca delali! Benkovič še sreča ka ideš na Cankovo... Vej si dosta vničo Beltinsko faro... In napravo nepopravljivo škodo... Zavolo tebe je dosta lidij pujstilo cerkev... ali pa drugam hodi!

M ? (nepreverjen)

Proslava za prekmurske klošare

Zina (nepreverjen)

Benkovič je predvsem med mladimi v Beltincih naredil ogromno škodo, saj zanj ne veljajo nobena cerkvena pravila. Zdaj gre pa itak na "svoj teren", pa še enega upokojenega župnika si baje pela s sebof, ka de dežural na župnišči, on de pa užival.

seveda (nepreverjen)

Točno tak. pa še veliko hujše je žal, le se molči o vsem.skrivljejo stvari. Škof pa ves čas ima zeleno luč prižgano zanj! SRAMOTA je mila beseda za vse kar delajo!

In reply to by Zina (nepreverjen)

seveda (nepreverjen)

Točno tak. pa še veliko hujše je žal, le se molči o vsem.skrivljejo stvari. Škof pa ves čas ima zeleno luč prižgano zanj! SRAMOTA je mila beseda za vse kar delajo!

gazda (nepreverjen)

Nesramneži brez vrstij ka koli ka so kao božji... Za sebe, samo tudi njim de to grdo vse enkrat nazaj prišlo! Nej je tak Dugi den ka nebi ednaouk večer prišo!

En Prlek (nepreverjen)

Sama fošija vas fküp drži. Pa naj sexa., če jemi paše!

slavko19 (nepreverjen)

Goričanci kaj vam je dal Kučan namesto vodovoda; kanister, da si nosite vodolahko sami

Carni vrag (nepreverjen)

Prava katastrofa in sramota. Zvijanje umetnice v tangicah in moski srajci. Druga maha s srpom. V Beltincih imajo zelo dobre folkloriste. Niso jim dali nastopiti. Kucanu bi morali preovedati vstop v Prekmurje. To je bilo organizirano stamotenje prekmurskih ljudi.

Vipko
Truplo

Ne vem, kaj počenjaš zadnje čase tu na forumu in tole ni ravno na nivoju. A ni to tema o Sveti maši in morebitnih vtisih o njej? Hvaljenje in šimfanje državne proslave je na drugi temi!

In reply to by Carni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice