Stroj za izdelavo zaščitnih mask, ki je na Goričko pripotoval iz Kitajske, že šiva dragocene zaščitne maske.

V večini državah, ki jih je pandemija prizadela, primanjkuje predvsem mask, ki so postale tudi del obvezne opreme med prebivalci, še posebej pa so ključnega pomena v zdravstvu.

Kakovost je pogosto vprašljiva ali popolnoma neustrezna, vse več je tudi prevar, saj številni izkoriščajo kaos na svetovnih trgih in obupanost kupcev. 

Logičen korak je domača izdelava mask. Tega je, kot smo že poročali, storil podjetnik Niko Huber na Goričkem, sicer znan kot vodni somelje in solastnik podjetja Cana Water, ki je s poslovnimi partnerji v podjetju ME5 kupil stroj za izdelavo kirurških mask. 

Stroj te dni proizvede med 30 in 35 mask na minuto, ko bo deloval optimalno, jih bo na minuto lahko zašil med 50 in 80. V enem delovniku »lahko naredimo nekje 30.000 mask, trenutno 10.000 do 15.000 mask,« pojasnjuje Huber.

In ker imajo s tem strojem priložnost proizvodnje kirurških mask tipa 2, mask, ki jih v Sloveniji kljub nekaterim drugačnim informacijah v medijih še vedno ne izdeluje nihče, je povpraševanje veliko.

»Higienske maske so trislojne, smo jih poslali na certificiranje, zdaj pa čakamo, da dobimo ta CE certifikat, da jih bomo lahko certificirali kot zaščitne maske tip 2,« dodaja. Ta certifikat naj bi pridobili v roku treh mesecev, morda že prej, kirurške maske pa bodo lahko nato uporabljali v prvih linijah boja s koronavirusom, v zdravstvu. 

Trenutno po higienskih maskah povprašujejo predvsem v gospodarstvu. Pa ne le domačem. »Povpraševanje je. Lahko povem, da nas tudi kličejo iz Brazilije, tam se komaj zdaj začne, ampak to so še samo povpraševanja, še nič ni uresničeno.«

Stroj, za katerega pravijo, da je v času koronakrize kot tiskalnik denarja, pa bo morda že kmalu dobil družbo: »Že razmišljamo o nakupu novega stroja, smo v zadnji fazi, ampak o tem še počasi.«

Z zavodom za blagovne rezerve pa še ne sodelujejo, saj, kot pravijo, čakajo na njihov klic.

S spleta

Komentarji (8)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
12 (nepreverjen)

Kar izvazajte.Srecno

. (nepreverjen)

Lekarni jih nemreš prodati ker jih nabavijo za 10 centof in oddajo za 100. Ta mašin v sloveniji ponuca samo elektrike več, kamoli dafkov za oblast.

Tako nekako (nepreverjen)

Nabavna cena mask pred virusom je bila okrog 2.centa,prodajna 10-13centov.
50 kirurskih mask je stalo 6€.
Sedaj so nabili cene, ker so se prodajale kot vroce zemljice.
Dvomim, da si bo sploh povrnil stroske, ker je Kitajska za nase razmere par desetletij pred nami.
Upam, da se motim ali clovek je z PRECENJENO(predrago se prodaja) vodo sel v drug biznis, kjer bo po mojem spet potegnil kratko...

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Najbole se torej zasluži s preprodajo. Zato je tudi muro vrag zeu. Ker so delali, namesto da bi samo oddavali.

In reply to by Tako nekako (nepreverjen)

Krasta (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Huber legenda. Bravo :)

Marko223 (nepreverjen)

Tacas ka dobijo certifikat, de ze vsega mimo. Celi svet zdaj na puno proizvaja maske in trg de se nasico, cene pa do padle. Drzava de maske kupovala pri Kitajcih za 20 centov in jih boli za slovenskega podjetnika, ce nema koristi od njega. Ekipi zelin vse dobro, samo mam obcutek, ka se nede dobro koncalo.

hohehihuh (nepreverjen)

Še dva tedna počakajmo ka se de začnola redna vročina pa de narod tej blesave maske san doj s face meto. Pa do resno samo še brazilcon lejko odavali. Gda de vam že pomali gratalo jasno ka so tej maske glih takšen nateg kak cejla ta norost okoli toga virusa. Malo pitajte kakšnoga čednoga doktora kakše vse bolezenske nevarnosti van grozijo, če mate več kak dve uri masko na obrazi in se slinite notri in dihate vlažen zrak. Še žal de van narod ka ste tak naivno nasedli lopovon pa kvazi strokovnjakon.

radmožanec (nepreverjen)

to je idealna maska za mojo taščo

Starejše novice