Postavitev promocijskega centra Expano je stekla in dela nezadržno napredujejo. Delavci Pomgrada so že začeli s postavitvijo samega paviljona.

Vrata v Pomurje naj bi za obiskovalce odprli predvidoma spomladi prihodnje leto, paviljon, ki je stal na svetovni razstavi Expo Milano leta 2015, pa naj bi s spletom sodobne tehnologije ter inovativnih pristopov vzpostavil novo vstopno točko za odkrivanje regije.

Z balonom nad Pomurjem

V njem se bodo prepletali sodobna tehnologija, inovativni pristopi ter turizem in gospodarstvo regije. 

V paviljonu bo trgovina z regijskimi produkti in spominki, center mobilnosti, restavracija kot kulinarični laboratorij panonskih dobrot in prijeten kotiček za posedanje ob kavi.

Predstavili nam bodo zaklade narave, saj se bodo obiskovalci med drugim srečali s hologrami značilnih pomurskih živali in rastlin. Vrhunec EXPANO doživetja naj bi za mnoge predstavljal virtualni polet z balonom nad Pomurjem, obljubljajo pa tudi igro z mlinskim kolesom in značilno pomurska glasba v velikih lončenih posodah. 

Ob vsem tem naj bi paviljon premogel še kulinarični laboratorij, informacijski HUB, knjižnico, termalne vrelce, vodno zaveso, gigapano, živalsko-habitatno steno, neskončno sobo, poezijo in umetnost, akvarij, VR kolesarjenje, interaktivni relief in projekcijsko dvorano.

Kljub bogati ponudbi, ki naj bi jo ponujal promocijski center Expano, pa je ta v zadnjem času dvignil veliko prahu predvsem s skorajda enkratno podražotvijo, z novelacijo investicijskega programa se je namreč cena povzpela z 2.400.000 na 4.600.000 evrov.

Občinska uprava pojasnjuje, da naj bi podražitev izvirala predvsem iz potreb umestitve objekta ob soboškem jezeru. 

»Vse predhodne ocene s katerimi smo prišli do prvotnih stroškov, so bile pripravljene na osnovi podatkov agencije Spirit, kasneje pa smo začeli pridobivati določeno projektno dokumentacijo, kot so idejne zasnove,« je podražitev projekta na eni od minulih sej mestnega sveta pojasnil Srečko Đurov.

Eden od razlogov za občutno višjo ceno je tudi dejstvo, da je objekt v Milanu stal zgolj začasno in bil temu primerno tudi zastavljen. Soboška občina ga je medtem prejela v trajno rabo, zato so morali prilagoditi tudi arhitekturne in druge rešitve, predvsem kar zadeva betonsko ploščo ter prostore za vsebine. 

Pri demontaži objekta je sicer prišlo do uničenja fasade, ki jo je bilo treba na novo narediti, ob tem pa naj bi se cena zvišala še s samimi inštalacijami in novo toplotno črpalko.

Cilj projekta tudi večja kvaliteta življenja v regiji

Cilj projekta je po besedah soboške občine, da se postavi Murska Sobota oziroma Pomurje postavi na svetovni zemljevid, da se poskuša zadržati turiste, ki gredo mimo naše regije, da se jim v paviljonu predstavi vse značilnosti regije. Da tudi s pomočjo več nočitev, več investitorjev, več poslov, posledično tudi več delovnih mest dosežemo večjo kvaliteto življenja v sami regiji.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pijancek

Novo svetovno čudo. Pridite pogledati !

sarajevski magister (nepreverjen)

Ti starudija bi mogo tak napisati:

"Ge san novo svetovno čudo. Pridite me pogledat !"

In reply to by pijancek

pijancek

Nej, da bi kakšni deli falili in ga ne bi mogli sestaviti. Ne daj Bože , da bi se to zgodilo !

čarni vrag (nepreverjen)

Do pa drugoga cuj shoblili

In reply to by pijancek

kanžor

Dobiva podobo in prideljuje tudi izgubo

povezani (nepreverjen)

Šerif si spomenik postavlja na naše stroške beee ovce dale volite te POVEZANE :-)

inženir (nepreverjen)

Rejsan vupan ka me pozitivno preseneti tej projekt. Poban z vseh smeri gledati ka bi pozitive najšo al neven, mislen ka smo mijmo brsnole.

pijancek

Čakaj, da bo gotovo. Te se bo videlo. Komaj začeli so. Boš videl na koncu.Te bo pa najboljši pilot en slab den imel in bo z avionom noter tresnu in vse podru. Katastrofa ! Upam, da imajo to lesenjačo dobro zavarovano.

In reply to by inženir (nepreverjen)

piškotek press (nepreverjen)

piškotek press je že na delu. Do naslednjih volitev pričakujte še 300 tovrstnih EXPO člankov. Slikano od spredaj, zadaj, zgoraj, spodaj, pod kotom 45 stopinj, 60 stopinj, 75 stopinj... Vržena prva lopata, druga lopata...

Spijte si kakšno pivo, vzamite persen in mirno prenesite to predvolilno torturo. Tudi piškotarji morajo živeti od nečesa.

Eden EXPO Pulitzer članek je napisan, ostane še samo: 299 :)

butalec (nepreverjen)

PET MILIJONOV za ta pano?!
Sorry, če si še tak razbijam glavo, ne najdem variante, kako bi se to tu nazaj zaslužilo.
Pet milijonov, dragi moji, si predstavljate, koliko je to denarja - ki pa gre za en tak, oprostite, "d..k"!

kodiak (nepreverjen)

Tak dele! Nemre bit tak slabo. Či znajo Avstrijci, zakoj ne bi tudi mij.

pijancek

Kje si ti kaj takega v Avstriji videl ?

In reply to by kodiak (nepreverjen)

Mk (nepreverjen)

Dejansko je kar farsa vseskup. Sploh pa mesto, kjer stoji. Moglo bi biti pri vojasnici.

kodiak (nepreverjen)

Daj pijanček. Geni se od šanka malo v svejt. Pelaj se do Gradca, pa malo desno pogledni. Zaj ti nemu naštejvo cejlo Avstrijo. San jo pa prevozu poprejk pa po dugon. Z avtojon, biciklinon, pa peški. Stalno smo se s kolegami spitavali, kakši sumarje smo mij Slovenci, ka neka takšoga ne vejmo napraviti. Zaj gda delamo, pa so vsi prouti. Nimacje.

pijancek

Pametnjakovič, si sploh pogruntal, zakaj te to sprašujem ? Nisi ! Ti bom povedal. Sobota ima približno 10.000 prebivalcev, Gradec ima približno 300.000 prebivalcev ! Opaziš to velikansko razliko v številu prebivalcev ??????????????????????????? NE MORE MAJČKENA SOBOTA IMETI TEGA KAR LAHKO IMA VELIKI GRADEC !!!!! Kdo bo to financiral ? 10.000 prebivalcev, od katerih je nekaj tisoč brezposelnih ? Ne bo šlo ! Tvoja velika pot po Avstriji te ni ničesar naučila ! In še en dobronameren nasvet. Namesto, da peš hodiš po Avstriji in drugih državah, si najdi žensko in z njo preživljaj čas, ki ga imaš v izobilju, kot izgleda ! Takšni, ki si še lastne družine ne znate ustvariti, ste vedno najbolj pametni ! Žalost !

lubrikantis (nepreverjen)

daj dementko briši...

In reply to by pijancek

alkimist

Haha, pa kak si prizadeti, to je neverjetno. Ti bi bil najbole srečen, če bi Zvezdo porušili in postavili Titojov spomenik, ka bi se lejko klanjo vsaki den kda bi te demenca nosila po Soboti, a?

In reply to by pijancek

alkimist

Niti enoga pametnoga komentarja od tebe, niti enoga pametnoga argumenta, vse je po osnovnošolsko napisano, mislin katastrofa. Saj vrvlen ka te demenca davle, pa ka si za držanje lopate nej nuco znanja, samo vseeno. Do sivih las in nagubane kože si živo v totalni kmici, san v stanovanji in z bednin življenjon. Daj mi iskreno povej kak to zdržiš? Verjetno Casino, v privat hišaj ženske, večer alkohol, čez den pa najboljša kolegica lopata v službi? Fak si mel beden život in te si nan pameten kak naj živimo, groza, fuj.

rabim (nepreverjen)

Pri vseh ne urejenih kolesarskih stezah, pri vseh luknjastih cestah, pri vsej neurejenosti mesta in še bi lahko našteval, gre toliko denarja v nekaj kar bo samo spomenik sedanjemu vodstvo občine. Ja bravo g. Jevšek in ekipa. En glas imate že manj na volitvah. Sramota od sramote upam , da bo revizija pokazala kam je šel ta "expo" denar.

black panter
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice