V Murski Soboti je potekala slovesnost ob spominu na plebiscit, na katerem smo se Slovenci enotno odločili za samostojno državo.

Pred nami je praznik dneva samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije, ki ga vsako leto obeležujemo 26. decembra. V ta namen je danes pred obeležjem braniteljem slovenske samostojnosti na Trgu zmage v Murski Soboti potekala posebna slovesnost, s katero so se spomnili razglasitve rezultatov plebiscita o samostojni Sloveniji pred 29 leti.

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti za več optimizma

Dogodka so se udeležili številni vidni predstavniki lokalnega okolja in župani nekaterih pomurskih občin, kot slavnostni govornik je spregovoril Ivan Smodiš, predsednik Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo za Pomurje.

Smodiš se je v svojem govoru spominjal takratnih ključnih dogodkov pri nastajanju neodvisne in samostojne države Slovenije, obenem je še izpostavil, da je ravno danes dan ustavnosti, ko se spominjamo razglasitve slovenske ustave. 

Ob številnih problemih, ki pestijo našo regijo, je Smodiš poudaril, da potrebujemo več optimizma in zavedanja v svoje znanje ter sposobnosti, posebej pa je še izpostavil mlade. 

Za kulturni program je poskrbela Prekmurska godba Bakovci in dijaki Gimnazije Murska Sobota

Nekaj utrinkov današnje slovesnosti si lahko pogledate v spodnji foto-galeriji in z ogledom videoposnetka slavnostnega govornika. 

"Za nas veterane so nesprejemljivi poskusi in trditve, ki se vsa leta venomer znova pojavljajo, da so zasluge za osamosvojitev zgolj zasluga nekaterih posameznikov ali posameznih strank. Da imamo samostojno in neodvisno državo Slovenijo je rezultat mednarodnih okoliščin takratnega časa, enotnosti takratne politike, spoznanja zgodovinskega trenutka in priložnosti med slovenskim narodom ter rezultat številnih, predvsem pa celotnega naroda," je v svojem govoru še povedal Smodiš.
 

Zgodovinska enotnost slovenskega naroda

Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. Decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Plebiscitarno vprašanje je bilo: "Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?"

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh). Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

S spleta

Komentarji (55)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lol lol (nepreverjen)

KA KOJI KURAC PARTIZANI MAJO Z NAŠO OSAMOSVOJITVIJO! PA S KOGA SE VI KOMUNISTIČNA GOVNA NORCA DELATE?!

eden tan iz MS (nepreverjen)

Če bi meo kaj v glavi, pa bi malo pozno zgodovino (nej tisto iz Nova24TV) bi mogouče znao ka so se med II.svetovno vojno Slovenski partizani borili za Slovenijo in nej za Jugoslavijo. Do leta 1944 smo meli Slovenske partizanske enote, v kerih se je govorilo Slovensko in kere so vodili Slovenski poveljniki. In zato ka so v Beogradi to vidli kak grožnjo so poslali gor srbske oficire in vojake in so razpustili Slovenske partizanske enote, borce pa vključili v NOV Jugoslavije. Drugi največji borec za samostojno Slovenijo je biu komandant 14.divizije Franc Rozman - Stane, takoj za generalon Maistron. Ka se pa tiče komunističnih drekov, tej maš zdaj vse na küpi zbrane v SDS pod komando najbole zagriženoga partijskoga komisarja JJ. Telko o ton.

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

VETERAN (nepreverjen)

KA KOJI KURAC PARTIZANI MAJO Z NAŠO OSAMOSVOJITVIJO! PA S KOGA SE VI KOMUNISTIČNA GOVNA NORCA DELATE?! TOČNO TO NAS VSE KI SMO SE BORILI 91 MOTI. KOJI KURAC PARTIZANE TU ZRAVEN MEŠAJO PARTIZANI ALI KOMUNISTI SO POKLALI VEČ SLOVENCOV MED VOJNO IN PO VOJNI KOT OKUPATOR - ALI TO VESTE TOVARIŠI ?

In reply to by eden tan iz MS (nepreverjen)

prekmurec75 (nepreverjen)

veteran tvojo mater bi mogli bujti da bi enega norca kot si ti manj bilo

In reply to by VETERAN (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Prekmurec75 u usta ti serem tebi, tvoji materi in vam podobnim!

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

ZA prekmurec 75 (nepreverjen)

Poslušaj tip, zelo se mi smiliš pri svoji bolezni če kaj drugega v komentar ne veš zapisati kot žalitve potem ti ni pomoči. Malo si prečitaj pravila komentiranja, že kar nekaj tebi podobnih je sodišče in kazen izučilo in so vtihnili. Prijava KZ je že podana na policijo, da te spoznamo junaka.

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Tud jaz bom tebe spoznal...

In reply to by ZA prekmurec 75 (nepreverjen)

Veteran91 (nepreverjen)

Že spet eden z oprano glavo in IQ-jem sobne temperature. Tudo jaz sem se boril 1991, vendar se nisem boril za to kar imamo danes in za takšne ideološke izpade kot jih ti pišeš tu gor. Boril sem se za svobodno in demokratično Slovenijo, zdaj pa imamo državo skregancev in pokvarjenih popilističnih politikov, ki obstajajo samo zaradi tega ker jim takšni kot si ti namenijo svoj glas na volitvah. In to enim in istim od leta 1991. In ti boš zdaj nekomu tu pamet solil s svojo zabito in primitivno logiko?

In reply to by VETERAN (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

eden tan: Mogoče je pa ravno zato mina eksplodirala v minometu
in smrtno ranila heroja Franca Rozmana Staneta?!

In reply to by eden tan iz MS (nepreverjen)

grobar (nepreverjen)

Ge pa je veliki veteran Fartek?

butalec (nepreverjen)

- pa plavi pull-over tudi lekar falij!!

In reply to by grobar (nepreverjen)

Kar je pomenilo (nepreverjen)

poraz za domacinski narod

Proizvodnja (nepreverjen)

Kakor eden udeležencev tistih dogodkov me skrbi, kajti na slovesnosti, ni videti, razen nastopajočih tistih pod 45 let. Se pravi, da nič ne damo (krepimo) na ustvarjanje narodne zavesti. Glavno, da se eni še naprej gredo partizane in domobrance!
Pa prijete praznike in srečno 2020!

butalec (nepreverjen)

proizvodnja,
i partizanov in domobrancov in belčkov in Bratušk in Erjavcof in....in......
IN VSEH OSTALIH imamo pouhen qurac!! To je njihova država, ne naša. Nam je mačeha!

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

Proizvodnja (nepreverjen)

Ja, glej po eni strani maš prav, če gledaš s tvojega stališča. Osebno se ne strinjam s tabo jaz gledam malo drugače. v prejšnji državi ni bilo, kave, bencina, praška, toalet papirja, če pa si kupil tuj avto si vsaj enega plačal državi. Kdaj pa kdaj se je čakalo v kolonah za kakšno dobrino. Inflacija je bila ne vem koliko procent (se mi ne da iskati).
Sedaj dobiš vse le denar moraš imet. Plače so zrasle. Gospodarsko smo se dokaj pobrali. Je pa res, da so se k političnim strankam potegni eni koritarji, ki se jih je skoraj nemogoče rešit. Zato je bistvo demokracije, da so na oblasti enkrat eni pol drugi. Na žalost to eni nikakor nočejo razumeti. Takrat, ko je stranka v opoziciji se znebi koritajev, ki potegnejo k tistim, ki so na oblasti.
Vprašal pa bi te ali greš na volitve in voliš za tistega za katerega misliš da ti nebo mačeha........

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Ne, ka san se zakuno, ka na NOBENE volitve NIKDAR VEČ nejden.
Ges pa obljube držin (za razliko od politikov)!
Ker vsi so iste pi....e z luknjastimi, nikdar punimi žepami.
Zajebanti, revanšisti, .......isti - za narod in državo se njin pa jebe
(glej Bratušek in njene kolegice -njena sekretarka, ministrica (vupan, ka nema več kolegic!!),
Erjavec in penzionisti, Jelinčič... po potrebi (zaj nuca dobre odnose z drmanđijami).......,
ka o desnoj čredi z edinin osamosvojiteljon sploj ne gučin......
še ti naj naštevan????????

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

Veteran91 (nepreverjen)

Če ne hodiš na volitve, se nimaš pravice pritoževati.

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Pa se pritožujem - ker neman KOGA voliti!!
Vole pa nemo volo, pa amen!!

In reply to by Veteran91 (nepreverjen)

Xyzkra (nepreverjen)

Ja eni pravi so res bili tam. Glavno da so na slikah naredili pa nikoli nič.

Anon2103 (nepreverjen)

Glej mami, taborniki!

Putin (nepreverjen)

Šiškotova Varda je stokrat več naredila za Slovence v enem mesecu kot ovi partizančki kateri so se leta in leta skrivali v gozdovih in ropala Slovenske družine!
Smrt komunajzarjem, udbasem, fašistom kot je pahor, kucan, itd.!

askjldfhlasjd (nepreverjen)

Bog pomagaj ubogim na duhu!

In reply to by Putin (nepreverjen)

središče... (nepreverjen)

"Smrt komunajzarjem, udbasem..."
Svojin iz SDS želiš smrt? Tou nej lepou od tejbe.

In reply to by Putin (nepreverjen)

prekmurec75 (nepreverjen)

ka ti znas smrkavec o partizanah

In reply to by Putin (nepreverjen)

partizuanter (nepreverjen)

partizanov sploh ni bilo do konca vojne, to sompravljice za otroke, vse kar je biloso bili banditi, v nekaterih krajih tudi gosarji.

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

Jani dragi (nepreverjen)

Pubec močnejšo dozo, vsak čas ti je slabše!!! Ormož te kliče.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Jani dragi (nepreverjen)

Putin, lepo ime, ampak vseeno Idi doktorji...

In reply to by Putin (nepreverjen)

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Pa tudi ta spomenik osamosvojitvi , ki je v obliki protitankovske ovire deluje žalostno,nič kaj grandiozno , še posebno , ker ni samostojno nekje v središču mesta postavljen , ampak zgleda kot nek nebodigatreba zraven spomenika iz 2. svetovne vojne. Tak spomenik na osamosvojitev bi moral biti večji in samostojno postavljen nekje v središču mesta.
Tudi jaz želim prijetne praznike vsem , posebno pravim domoljubom,ki jim ni vseeno kaj se dogaja z našo državo in kako se ohranja spomin na vrednote osamosvojitve in prave resnice , ki se dostikrat izkrivlja.

središče... (nepreverjen)

In središče Sobote je po tvoje ge? Iz kejc si ti? 12 lejt so Soboto vodili iz SDS pa ka so napravili? Trgovske centre, center mesta pa do konca bujli. Zakoj so tisti, keri se majo za največje osamosvojitele, nej doj podrli spomenik partizanon in namesto njega postavili grandiozen spomenik osamosvojitvi? Zakoj? Zato ka jih je boli med nogami, glavno ka so mešetarili z zemljišči okoli Sobote in si punili žepe.

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

prekmurje,
žalostna država, žalostni spomenijk!

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Kakor praviš protitankovska ovira je glede na spomenik premajhna. Morala bi biti večja od njega, saj vendar gre za novodobno zgodovino Slovenije. Drugače pa poklon.

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Stalinisti, na… (nepreverjen)

...

tuncika

Kdor spozna na postroju vsaj 10 bližnji ljudi, bo zagotovo potrdil leto 1991 in boj za samostojno Slovenijo. Kasneje so poti šle preveč narazen, ko so nekateri zavohali denar.
Vsa čast vsakemu posebej na postroju in ČESTITKE ob prazniku.

hehahi (nepreverjen)

Nej san si mislo ka bon tebi gda plus dao. :)

In reply to by tuncika

afta he (nepreverjen)

Še posebej fotografoma.

In reply to by tuncika

neda

Oprostite, mi ne utegnemo priti na snemanje, ker varujemo našo južno mejo skupaj s kolegom Andrejem, se
borimo še naprej proti okupaciji, kot smo se let 1991. Seveda, mislimo tudi na vse vas, ki samo proslavljate, pa
...

Vedno eni pa isti... (nepreverjen)

Na portalu Pomurec piše Veteran:
“Zakaj sveča pred obeležjem? A je v bojih kdo umrl? Kolikor vem, ne.
Enako kot na mostu med Dokležovjem in Veržejem.
Na plošči je obešen lovorov venec??? Zakaj???
Lovorov venec se polaga na spomenike umrlim!“

afta he (nepreverjen)

Tam je umrl nekdo v prometni nesreči b....

In reply to by Vedno eni pa isti... (nepreverjen)

VETERAN VOJNE (nepreverjen)

Spoštovani ljubitelji rdeče zvezde, partizanov in komunisti, kje vam je morala in vest da častite to prekleto rdečo zvezdo, sprašujem vas koliko nedolžnih Slovencev je moralo umreti pod rdečo zvezdo in vi gnoji si dovolite to častiti, da vas ni sram. Vsi vi ki zdaj maširate s prapori in se slikate kje ste bili leta 1991. Ker sem sam bil udeleženec teh zgodovinskih trenutkov in večino takratnih udeležencev vojne za slovenijo poznam, vam lahko zagotovim, da jih na teh slikah ni za prste ene roke in to je SRAMOTA. Danes je po uradnih podatkih 60.826 vojnih veteranov, leta 1991 jih je pa sodelovalo v vojni za Sloveniji samo 12.500 na strani TO in 8900 policije. Torej je razlika 39.426 oseb in res me zanima iz katerih lukenj so ti vsi prišli.

prekmurec75 (nepreverjen)

budala si ti neki veteran kdo te je naredil verjetno kaki bik

In reply to by VETERAN VOJNE (nepreverjen)

ZA prekmurec 75 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Poslušaj tip, zelo se mi smiliš pri svoji bolezni če kaj drugega v komentar ne veš zapisati kot žalitve potem ti ni pomoči. Malo si prečitaj pravila komentiranja, že kar nekaj tebi podobnih je sodišče in kazen izučilo in so vtihnili. Prijava KZ je že podana na policijo, da te spoznamo junaka.

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

veteran vojne,
ti budalce, sploj znaš, ka pomeni rdeča zvezda????
Kelko jih je pa umrlo pod križem, pa si li vsako nedelo v cerkvi!!

In reply to by VETERAN VOJNE (nepreverjen)

komunjte (nepreverjen)

pod rdeco zvezdo ni noben umrl, vse so ubili in pomorili, bilo jih je veliko vec milijonov, hitler je mala beba proti boljsevikom. pa si na vsaki proslavi zveze norcev?

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

komuntje,
tij maš rad Hitlera?

In reply to by komunjte (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To je isto kak s partizani. Množili so se kak zajci.

butalec (nepreverjen)

ej čarni v.,
točno tak, kak se zdaj množijo osamosvojitelji!!!
A nej, SLO je osamosvojil samo in edini vodja vaše sekte, ostali ste samo za protokol bili!!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si lekar tisti čas še kakal v plenice. Mi ka smo malo starejši dobro znamo kako je bilo. Te smo bili enotni, nej smo se delili na leve in desne. So pa kaviar-komunisti pod vodstvom Kučana pozneje izkoristili vsako priložnost, da so si postopno prisvojili popolno oblast kot za časa socializma. Tak si lejko na spletu prebereš pričevanje agenta KOSa, ki razlaga kako so ga udbaši angažirali in pripelali v Slovenijo. Tu je dobil nalogo, da izdela načrt za kompromitiranje JJ. Ta akcija je znana kot afera Depala vas. Če je Šiško rušil ustavno ureditev so jo režiserji Depale vasi stokrat bolj.

In reply to by butalec (nepreverjen)

Zvezda.. (nepreverjen)

Keri serete po zvezdi si zapomnite resnični pregovor, zgodovina se ponavlja, in resnično me zanima če bi se to zgodilo po kom bi takrat srali.
Je res, pod zvezdo so eni trpeli in tudi sedaj eni trpijo, malo se ozrite okoli sebe.....

Vipko
Truplo

-

butalec (nepreverjen)

Ja, samo še tij pa tvoji kejpi so falijli.
Nam prosim lejko še kaj napišeš???

In reply to by Truplo

Godžiro (nepreverjen)

Berem komentarje iz katerih je razvidno , da ste vsi bili neki borci in neki veterani vojne iz l.1991 , pa me tak samo zanima , kje so na tem območju potekale take strašne borbe , da vas je toliko borcev , hvala za odgovor .

SRB (nepreverjen)

SLOVENIJA JE SRPSKA ZEMLJA!

afta he (nepreverjen)

Ne v Srbiji je slovenska zemlja.

In reply to by SRB (nepreverjen)

trgo (nepreverjen)

Eni so bili prisotni zdaj, ker takrat ko je bila desetdnevna vaja so se skrivali doma in po vikendih na Goričkem. Zdaj vsako leto družno slavijo nateg države za svoj dobrobit SRAMOTA?

df (nepreverjen)

Je vprašala tovarišica v šoli
ZAKAJ PARTIZANOTI NISO IMELI SPOLNIH BOLEZNI
pa ravno ravnatelj stopi v razred in reče
ZATO KER SO SE BORILI ZA KURČEVO ZDRAVJE

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice