Foto: Saša Žerdin
V Centru varne vožnje v Murski Soboti je bil danes preventivni dogodek na temo hitrosti in varnosti motoristov, ki se ga je udeležila tudi ekipa Sobotainfo.

V Centru varne vožnje v Murski Soboti je bil danes preventivni praktični dogodek, ki se ga je udeležilo okoli 100 srednješolcev s Ptuja in Murske Sobote. 

Dogodek so organizirali Agencija za varnost prometa, Policijska uprava Murska Sobota in Center varne vožnje Murska sobota.

Dogodek je bil v okviru izvajanja evropsko usklajene akcije Hitrost ter nacionalne preventivne akcije Varnost motoristov, ki se odvijata v tem tednu, do 11. junija.

Srednješolci so se udeležili predavanja na temo prometne varnosti, s poudarkom na prilagojeni hitrosti ter varnosti enoslednih motornih vozil, preizkusili pa so se tudi v aktivnostih na poligonu varne vožnje ter na simulatorjih trka in drugih preventivnih napravah.

V prometu vse več agresije, nestrpnosti in zavestnega kršenja pravil

Na dogodku so spregovorili Simona Felser, vršilka dolžnosti direktorja agencije za varnost prometa, Boštjan Kočar, vodja poligona Centra varne vožnje Murska Sobota in Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor Policijske uprave Murska Sobota.

Felser je poudarila, da številni dejavniki, ki so povezani z objestno, tvegano in neprilagojeno vožnjo, povečajo nevarnost za nastanek prometnih nesreč.

»V prometu zaznavamo vse več agresije, nestrpnosti, zavestnega kršenja pravil. S takšnim ravnanjem na cestah udeleženci v prometu ogrožajo sebe in druge,« je poudarila.

Foto: Saša Žerdin

Letos zabeležili že več kot 1200 prometnih nesreč

Zaradi neprilagojene hitrosti so do 1. junija v Sloveniji zabeležili več kot 1200 prometnih nesreč, umrlo je 11 oseb, lažje je bilo poškodovanih 550, težje pa 75 oseb.

»Z neprilagojeno hitrostjo so povezani še drugi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti, pa tudi prekratka varnostna razdalja,« je povedala Felser.

Zaradi neprilagojene hitrosti največ prometnih nesreč povzročijo mladi v starostnih skupinah med 18 do 24 let in 25 do 34 let. Zato so dogodki, kot je današnji, za mlade izjemno pomembni.

Letos umrli že štirje motoristi, policisti zabeležili več kot 52.000 kršitev s področja hitrosti

Vozniki enoslednih motornih vozil so bili po trenutnih podatkih do 1. junija udeleženi v 225 prometnih nesrečah, povzročili so jih 138. V posledicah teh prometnih nesreč so letos umrli štirje motoristi.

Policisti so v letošnjem letu do konca maja ugotovili skoraj 2.000 kršitev cestnoprometnih predpisov voznikov enoslednih motornih vozil ter preko 52.000 kršitev s področja hitrosti pri vseh voznikih.

Foto: Saša Žerdin

Stanje prometne varnosti se lahko učinkovito spreminja le z dolgoročnimi procesi, vzgojo in izobraževanjem

Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor, poudaril, da so letos policisti v Pomurju obravnavali 296 prometnih nesreč, v kateri je pet oseb izgubilo življenje, 13 jih je bilo hudo telesno poškodovanih in 94 lahko telesno poškodovanih.

»Pomembno je, da mladim predstavimo prometno kulturo, prometna pravila, jih seznanimo s prometnimi pravili in da jih seznanimo, da je lahko promet za njih tudi nevarno opravilo, če niso previdni in pozorni,« je dodal.

Boštjan Kočar, vodja poligona Centra varne vožnje Murska Sobota pa je povedal, da se v Centru varne vožnje zavedajo, da so »mladostniki posebna skupina«, stanje prometne varnosti pa lahko učinkovito spreminjajo le z dolgoročnimi procesi, vzgojo in izobraževanjem.

Razmere na cesti mlade voznike včasih močno presenetijo 

Simulator trka in aktivnosti na poligonu varne vožnje je preizkusila tudi ekipa Sobotainfo, še pred tem pa je za Sobotainfo spregovorili tudi Blaž, ki je v procesu opravljanja vozniškega izpita.

Blaž je do sedaj opravil 20 ur voženj, kar pomeni, da že lahko vozi s spremljevalcem: »Razmere na cesti so zelo spremenljive in presenetljive. Sam sem med vožnjo naletel na veliko kriznih dogodkov, včasih nisem vedel, kako naj odreagiram

V nadaljevanju je povedal, da mu je vožnja po poligonu zelo zanimiva, najbolj je užival v vožnji po klancu, za katerega je potreboval tudi največ znanja, da ga osvoji.

Cena ene ure vožnje dan danes tudi čez 35 evrov

Blaž je v nadaljevanju spregovoril tudi o cenah opravljanja vozniškega izpita: »Ena ura vožnje pride sedaj približno od 35 do 38 evrov, sicer jaz sem pred pol leta naredil eno uro vožnje za 30 evrov, pred dvema letoma pa so bile cene ure vožnje tudi za manj, kot 25 evrov. Torej se cene drastično višajo

Foto: Saša Žerdin

Preizkusili smo simulator trka, pri katerem avtomobil doseže hitrost 11 kilometrov na uro

Ekipa Sobotainfo je po opravljenem intervjuju najprej preizkusila simulator trka, ki ga je v Mursko Soboto pripeljala agencija za varnost prometa.

Simulator trka je posebna naprava za prikaz sil, ki delujejo na voznike in potnike pri trkih z manjšo hitrostjo. S tem preizkusom se pokaže učinkovitost uporabe varnostnega pasu in posledice trka.

Po namestitvi v sedež in pravilni namestitvi varnostnega pasu inštruktor zapre vrata in avto se začne počasi dvigovati. Ko avto doseže načrtovano višino, inštruktor pritisne na gumb in avto se spusti po 'klancu navzdol'.

Hitrost avtomobila doseže 11 kilometrov na uro, kar se res ne zdi veliko, toda v trenutku, ko pride do trka, voznika v avtomobilu močno potisne naprej, varnostni pas nas močno zaustavi, začutili smo tudi manjšo bolečino v prsnem košu.

Preizkusili tudi umirjeno zaviranje in 'zaviranje v sili'

V nadaljevanju smo se odpravili do inštruktorja, ki nam je na poligonu prikazal, kako se avtomobil odzove na umirjeno zaviranje in kako se odzove na 'zaviranje v sili'

Inštruktor je povabil v avtomobil, pripravili smo kamero, medtem pa je počasi zapeljal po cesti. Najprej je počasi stopil na zavoro in avto se je umirjeno ustavil. Nato je ponovno zapeljal na začetek proge, stisnil po plinu, pridobil na hitrosti in močno stopil na zavoro.

Kot je razvidno iz spodnjega posnetka, pri 'zaviranju v sili' potnike v avtomobilu precej pretrese.

Foto: Saša Žerdin
Foto: Saša Žerdin
Foto: Saša Žerdin
Foto: Saša Žerdin

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Finn Kinsella (nepreverjen)

So far this year, I've worked online and am a full-time student. I'm using an online business opportunity I heard about that has made a lot of money. It's very simple to use, and I'm glad I found it. This is what I do.

Just open the link------------------------>>> https://topearner01.blogspot.com/

Starejše novice