Po vsej državi danes na večjih ali manjših slovesnostih praznujemo Dan samostojnosti in enotnosti. No, v Dobrovniku je to praznovanje precej glasno. Razlog? Ob državnem prazniku pripravljajo streljanje z revolverji in pištolami velikega kalibra.

Večina tekmovalcev se redno vrača na strelsko tekmovanje v Dobrovnik in tako že tradicionalno državni praznik praznuje z revolverjem v rokah. Slovenska zastava je tako na strelski liniji nepogrešljiva in udeležence, ki ciljajo v 25 metrov oddaljene tarče opominja, da vendarle ne gre za običajno streljanje.

"Leta 93 smo prvič organizirali streljanje. Tega eno leto vmes ni bilo, zda pa je že štiriindvajseto letozapored," pravi Tomaž Benkovič, predsednik Strelskega društva Jezero Dobrovnik.

Letos je za orožje poprijelo več kot 170 strelcev in strelk. Med njimi je bila tudi mlada Mariborčanka Nina Kralj, ki se je s tem športom začela ukvarjati letos. 

"Šport kot tak je sam po sebi največji izziv. Gre za šport, pri katerem se je potrebno zelo umiriti in se skoncentrirati," pravi Nina Kralj iz Strelskega društva Veteran Maribor.

Človek se s tem rodi

Glavno besedo na strelišču ima vedno vodja streljanja. Varnost je bistvenega pomena.

"Varnost je pred vsem ostalim. Na koncu niti ni najbolj pomembno, kakšni so rezultati, pomembno je to, da se nikomur nič ne zgdi in da dogodek varno izpeljemo do konca," nam je povedal vodja streljanja Jožef Babič. 

Vse zadetke v posebni sobi natančno ocenijo sodniki. Med čakanjem na rezultate pa poskušamo izvedeti kaj je tisto, kar tekmovalce tako zelo vleče k revolverjem in pištolam.

"Meni se zdi, da se človek s tem že rodi. Občutek je tisti ta pravi, kot mora biti. Enostavno radi delamo to," pravi Zlatko Kuplen iz Strelskega društva Veteran Maribor.

V Dobrovniku tako državni praznik obeležijo z ljubeznijo do orožja.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost13 (nepreverjen)

To paje zavajajoča novica sobotainfo

Starkl (nepreverjen)

To je kot rumeni 24kur

In reply to by Gost13 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Na tej slikaj se samo na dvej vidi revolver, vse drugo so pištole.

zoro05

Bravo strelci in čim glasneje pokajte. STE PA KAJ POMISLILI NA UBOGE ŽIVALI IN NJIHIV STRAH OB POKANJU?
NE GLAVNO DA SE BAHATE S POKANJEM. Bi čim glasneje pokali ob vaših malih otrokih????????
Tudi žival je živo bitje. No moje mnenje, vsak ima pač svoje.

Stspol (nepreverjen)

A si ti prebral clanek? Ali to pises tako bolj na splosno, ker se mecejo petarde?

In reply to by zoro05

Pojma nimaš... (nepreverjen)

Zoro05, drugič govori o temi, ki jo obvladaš. Si kdaj slišal v živo pok iz pištole? Verjentno ne, saj potem nebi pisal takšnih oslarij. Veliko vsakdanjega hrupa je glasnejšega od poka pištole, pa se ne oglasiš!

In reply to by zoro05

Lujzekkkkkk (nepreverjen)

Moderato sobota info je Peder

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Marička marička kaj vse slišim

In reply to by Lujzekkkkkk (nepreverjen)

Starejše novice