Pred tremi tedni je Pomurje zajelo hudo neurje, ki je veliko škode povzročilo tudi v Mestni občini Murska Sobota. Na nekaterih predelih mesta še zdaj ležijo podrta drevesa.

Bilo je poldan v nedeljo, 30. avgusta, ko se je nad Pomurjem razbesnelo neurje. Močan veter je v soboški občini ruval drevesa, voda je poplavila podvoz, razmetane in uničene so bile številne terase gostinskih lokalov. Gasilci in delavci komunale so še isti dan in druge dni pospravljali posledice neurja. 

Podrta drevesa še niso odstranili

Čeprav je od neurja minilo že več tednov pa v nekaterih predelih mesta še vedno ležijo podrta drevesa in veje, ki so se v tem času že posušila. Na drevesa so nas opozorili bralci Sobotainfo, na situacijo pa je na nedavni seji mestnega sveta opozoril tudi svetnik Boštjan Berlak.

Za pojasnila smo se obrnili na Komunalo Murska Sobota, kjer pravijo, da se za odstranitev dreves dogovarjajo z etažnimi lastniki in bo le ta izvedena v naslednjih dneh, ko bo sklenjen dogovor.

Poškodovana tudi več kot sto let stara drevesa

Sicer pa je neurje v soboški občini največ škode povzročilo v južnem delu parka, ob ulici Štefana Kovača ter med Grajsko ulico in Vučakovo vilo.

Močno sta poškodovana dva velika hrasta, za katera bo potreben še podrobnejši arboristični pregled, in določitev ukrepov. Poškodovana je tudi velika platana pri ribniku ob Grajski ulici in dve lipi.

Popolnoma je uničenih med 10 - 15 dreves (beli javor, gaber, maklen, hrast), premera debel 30 - 80 centimetrov in starih od 60 - 100 in več let.

Več kot dvajset dreves ima močno polomljene vrhove, za katere bo potrebna ocena, ali se ohranijo ali odstranijo. 

“Zagotovo bo kar nekaj od teh močno poškodovanih dreves potrebno odstraniti, ker imajo močno polomljene vrhove in je njihov nadaljnji obstoj vprašljiv,” pojasnjuje Melita Varga Lemut iz soboške Komunale.

Manj poškodovana drevesa, ki imajo odlomljene posamezne veje ali vrhove, pa bo treba obrezati. Določene poškodbe pa bodo vidne šele v neolistanem stanju, ko bodo drevesa brez listja.

Na Trgu zmage je bila odlomljena večja veja na lipi in mladi brezi je odtrgalo vrh in jo popolnoma uničilo.
Drevesa v Fazaneriji so ostala nepoškodovana.

Poškodovana drevesa po mestu:

  • Na ulici Štefana Kovača je bil s koreninami izruvan rdeči hrast, premer debla en meter, star med 55-60 let,
  • V Malem  parku je bila polomljena zvita vrba,
  • V tišinskem drevoredu sta bili prelomljeni dve lipi, stari sedem let,
  • Pri avtobusni postaji izruvana mlajša lipa, stara okrog 20 let,
  • Na Stari ulici uničen oreh,
  • Pri vrtičkih na Kopališki uničen starejši hrast,
  • Na ulici Zorana Velnarja pa je bila uničena jerebika.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
oj oj joj (nepreverjen)

Komunali je važno ,da dvigujejo položnice nič drugo .

Wifi (nepreverjen)

Nekoč be se prebivalci same cuj spravili pa tou zrihtali 1 2 3, zaj pa saki za sebe ždi notri pa komunalo šinfa

podmazani (nepreverjen)

Komunala nas ceca na sakon korake, ge je li mogoče. Tij bi jin pa pomago? Bog ne daj ka se pri ton nevarnon dele poškoduješ, še zavarovalnica te nategne.
Tak ka izklopi wifi, žago v rokau pa idi...

In reply to by Wifi (nepreverjen)

fifif. (nepreverjen)

Potem pa naj razpustijo komunalo in plačevanje njihovih položnic, pa se bodo okoliški prebivalci hitro organizirali in počistili.

In reply to by Wifi (nepreverjen)

snikie (nepreverjen)

Samo, res, kaj počne Soboška komunala?? katere barve je tam direktor, da tako slabo izvajajo storitve za katere so plačani. Razen, če jih je polovica na bolniški ostali pa v kreteni, pardon v karanteni.

letropa (nepreverjen)

Mogoče pa na Komunali MS , niso vedeli, kje so ta polomljena drevesa. Sedaj lahko pogledajo ta članek in imajo vse kritične ulice na enem mestu.

asonr (nepreverjen)

Opažam, da se v tej naši Soboti edino premekne kaj, če se dene gor na Sobotainfo. Kama smo prišli...

mimimi (nepreverjen)

Se vprašate ZAKAJ? Na Komunali imajo premalo delavcev, primanjkuje jim delavcev vseh profilov, zaposliti na novo jih nočejo, Tako je tudi z vsemi drugimi deli v občini, veliko se dela na rekonstrukciji vodovodnega omrežja in pstalih cestnih zadev, vprašajte delavce kaj o tem, vam povedo da ne zmorejo vsega kar jim naložijo.

GostM (nepreverjen)

Jebe se župani pa Komunali, glavno ka se Slovenska prenavla, pa položnice zdigavle.

gsbsbxb (nepreverjen)

pa glavno ka majo za kipe, ki jih nihče ne razume

In reply to by GostM (nepreverjen)

branko tra. (nepreverjen)

Wifi @@@ In za kaj te ne greš in pospraviš tij in tebi enaki 1 2 3 pa gotovo .Spomnim se tudi jaz da negdaj niso tak krali kot dan danes za to ,če ti je tak id razžagaj .Marš budalo

Starejše novice