V Gornji Radgoni je včeraj in danes v sklopu sedmega mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja – Sobra 2018 potekalo Državno tekmovanje za memorial Matevža Haceta.

Na tekmovanju se je pomerilo 195 ekip pionirk, pionirjev, mladink in mladincev ter kar 270 ekip članic, članov, starejših gasilk in gasilcev. Mladinski del tekmovanja se je odvil že včeraj, danes pa so se pomerili še člani.

Premagovali številne izzive

Tekmovanje je potekalo po pravilih knjižice Pravila gasilskih in gasilsko-športnih tekmovalnih disciplin.

Že kmalu po jutranjem zboru sodnikov in otvoritveni slovesnosti so se udeleženci lotili različnih zanimivih izzivov. Med drugim so se pomerili v taktični mokri vaji, vaji razvrščanja, vaji s hidranti in vaji raznoterosti, opravili pa so tudi teoretično testiranje. 

Po zaključenem tekmovalnem delu je  na Stadionu Gornja Radgona sledila še zaključna slovesnost z uradno razglasitvijo rezultatov, ki se je je udeležil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Ta je opozoril, da gasilci v Sloveniji opravljajo pomembno delo, saj delovanje civilne zaščite temelji na prostovoljnem gasilstvu. V številnih naravnih nesrečah se je izkazalo, da brez gasilcev ne gre. 

"Gasilci smo tisti, ki se ne sprašujemo, za kakšno nesrečo gre, temveč se vedno odzovemo. Nismo junaki, ne želimo biti, ampak delamo to zato, ker smo prepričani, da nas ljudje potrebujejo. In že beseda hvala nam je ob tem dovolj. Nikoli ne bomo prenehali biti gasilci, ker smo to s srcem in dušo," je dejal Šarec. 

Ob tem je spomnil tudi na nujno ureditev statusa gasilca ter se zahvalil vsem za vsakodnevno pripravljenost in pomoč ter jim čestital za udeležbo na tekmovanju. 

V spremljevalnem animacijskem programu so se tekmovalci sicer lahko seznanili tudi z zgodovino Gornje Radgone ter si ogledali tamkajšnji gasilski dom.

Naša ekipa se je danes podala na teren in za vas v objektiv ujela nekaj zabavnih utrinkov tekmovanja. Oglejte si jih v spodnji fotogaleriji.

FOTO: Jan Vitez

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
busybee (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

najtežja disciplina je bilo metanje gasilske kape na pirovsko flašo

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

sem samo zaradi tega ker je skrit komentar šel pogledat
Jaz tudi kupujem gaslisko kapo , da jo dam na glavoj da bom lekše pil

In reply to by busybee (nepreverjen)

PekinškaPatka (nepreverjen)

Sam sicer nisem gasilec, ampak sem danes bil v bližini in si ogledal prireditev. Zjutraj, ko so nekatere ekipe že tekmovale, se je od glavnega križišča proti sejmišču še vedno vila kolona avtobusov in gasilskih kombijev. Tekmovalcev in navijačev je bilo ogromno (nekaj tisoč). Sploh si nisem predstavljal, da je pri nas toliko gasilcev. Organizacija je od daleč izgledala zelo dobra.
Popoldne sem se sprehodil še malo po stadionu, kjer je bilo parkirišče za avtobuse in kombije. Nekateri so si naredili prave male veselice (šotor, klopi, žar, pijača), spet drugi so se malo umaknili in razglasitev čakali v parku. Meni je izgledalo, da so vsi imeli zelo fajn.
Pa še ena zanimivost zaradi katere pravzaprav pišem ta komentar. Ena velika pohvala gasilcem - kljub zgoraj zapisanemu (veliko ljudi, veselica,...) sta prireditveni prostor in okolica bila ves čas čista. Po tleh ni bilo praktično nobenih smeti. Popolnoma neprimerljivo s kmetijskim sejmom, ko "ljudje" zasvinjajo pol mesta.

busybee (nepreverjen)

Še večjo svinjarijo po ulicah pa so pustili pripadniki levih strank, ko so organizovali predvolilno zborovanje,, Bilo je vse rdeče po tleh,,,ampak ne od krvi,,,temveč od partijskih knjižic, ki so jih komunisti vstran zmetali

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Sem mislil, da ti vročina škodi. Glede na to, da se je zadnje dneve precej ohladilo, stanje pa ostalo nespremenjeno, je bila diagnoza napačna.

In reply to by busybee (nepreverjen)

busybee (nepreverjen)

čuj ti lojko majolko ,,ti bi tudi rdečo knjižico leiko skuril,,,ali pa vrgel med smeti ,, ne pa da jo odvržeš na ulico oziroma na trg,,,Ti si pravi rdeči pacek

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ma ne

In reply to by busybee (nepreverjen)

Starejše novice