FOTO: Jan Vitez
V Gornji Radgoni je svoja vrata odprl že 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki je letos še posebej posvečen mladim v agroživilstvu.

Kot država partnerica tokrat sodeluje Makedonija, predstavile pa se bodo še Avstrija, Madžarska, Hrvaška, Poljska in Indija.

Da drevo obrodi, potrebujemo znanje, izkušnje in finance

'Sejem nove generacije', na katerem se bo zvrstilo 1820 razstavljavcev iz 32 držav, je danes odprl predsednik slovenske podeželske mladine Rok Damijan in opozoril na pomen zavedanja lastnih korenin.

"Korenine so domovi, družine, kmetije. Korenin ne bomo spremenili in ne moremo spremeniti, lahko le svoje mišljenje. Da drevo obrodi, je ključen pretok snovi. To so znanje, izkušnje, informacije, tudi finance," je dejal predsednik slovenske podeželske mladine.

Dogodka so se med drugim udeležili ministra Zdravko Počivalšek in Gorazd Žmavc ter dosedanji kmetijski minister in novi predsednik DZ Dejan Židan. Ta je poudaril, da kmetijstvo v časih spreminjajoče se narave in okoliščin za preživetje potrebuje predvsem inovativnost, samozavest in pogum.

 »In glas mladih kmetov je pomemben še bolj, narava se spreminja, okoliščine se spreminjajo,
vendar kmetijstvo mora preživeti in bo preživelo. Zato mora biti bolj inovativno, bolj samozavestno, bolj
pogumno, in to so vse lastnosti, ki so tako zelo značilne za mlade kmetijce in kmete," ugotavlja Židan.

Dogajanje je že prvi dan postreglo z vrsto zanimivih srečanj, predstavitev, pokušenj in tekmovanj. Na sejmišču Pomurskega sejma pa se te dni predstavlja tudi naša ekipa in vas vabi k obisku!

V znamenju mladih in inovacij

Letošnji dogodek v ospredje sicer postavlja predvsem mlajše generacije, inovacije in digitalizacijo.

Tema mladih ter številnih izzivov, s katerimi se soočajo mladi gospodarji pri vodenju svojih kmetijskih gospodarstev, bo tako zaznamovala tudi okrogle mize kmetijskega ministrstva. Slednje te pripravlja še na teme gozdarstva, ribištva, in varne hrane, potekal pa bo tudi dialog z evropskimi poslanci o spremembah pri financiranju skupne kmetijske politike, kohezijske politike, socialnih in izobraževalnih programov EU po letu 2020, pri katerem bodo sodelovali evropska poslanka in poslanca Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič.

Prav tako se bodo pogovorili o 'pametnih vaseh', njihovemu vplivu na življenje in kmetovanje v prihajajočih desetletjih ter inovativnih rešitvah, ki jih v kmetijstvu zahtevata digitalizacija in avtomatizacija.

Kmetijsko-živilski sejem zdaj k obisku vabi vse do prihodnjega četrtka, nekaj utrinkov z današnjih prireditev pa smo za vas zbrali v fotogaleriji.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice