Na mednarodni dan redkih bolezni poteka svetovni pohod z rdečimi baloni, ki opozarjajo na enakovrednost otrok z redkimi boleznimi.

Ob enajsti uri so rdeči baloni zavzeli Slovenijo na pohodu, ki poteka kar v 13 mestih po Sloveniji in tudi drugod po svetu. Pohodniki so se sprehodili v Mariboru, Ljubljani, Celju, Laškem, Velenju, na Ptuju, v Ajdovščini, Postojni, Radljah ob Dravi, Idriji, Kranju, Novem mestu in tudi v Murski Soboti. Pohod poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja.

V Murski Soboti so se zbrali pred restavracijo Uno Rajh in pohod nadaljevali proti središču mesta.

Sprehodi, ki razbijajo predsodke

Svetovni pohod z rdečimi baloni je po šestih letih, ko so z njim pričeli le v Mariboru, prerasel vse okvirje. Ob mednarodnem dnevu redkih bolezni so skupaj z malimi junaki takrat prvič stopili na ulice v želji približati te posebne malčke vsem, ki se z njimi sicer ne srečujejo, tudi njihovim vrstnikom, piše STA.

"Želimo si, da bi naši otroci dobili enakovredno mesto v družbi. Da se jih ne bi bali, ampak jim ponudili svojo roko. Otroci, ki se sicer s svojimi nekoliko drugačnimi vrstniki ne srečujejo, imajo na sprehodu priložnost, da izgubijo vsakršni predsodek," so zapisali na Facebooku organizatorji pohoda Zavod 13, ki letos poteka s podnaslovom Kaj pa Ona?

Redke bolezni najpogostejše pri otrocih

V DZ so današnji dan obeležili z razstavo Srčne zgodbe malih borcev, ki so jo odprli na predlog Društva Vilijem Julijan. "S tem želimo tudi v državnem zboru prispevati k večji ozaveščenosti slovenske javnosti, politike in odločevalcev o redkih boleznih," je ob tem v poslanici ob današnjem dnevu zapisal predsednik DZ Dejan Židan.

Predsednik državnega zbora je izpostavil, da je v Sloveniji med 120.000 in 150.000 ljudi z redkimi boleznimi, v Evropi pa okrog 30 milijonov. V 75 odstotkih gre za otroke.

Pozdravil je še večjo naklonjenost razpravam o redkih boleznih in opozoril na velik napredek na tem področju tudi na nivoju Evropske unije, ki je redke bolezni ter hitrejši razvoj in dostopnost do zdravil za redke bolezni uvrstila med prioritete na področju zdravstva, še piše STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice