Že sedmo leto zapored je društvo Humanitarček v okviru 30 dni za 30 srčnih dejanj organiziralo Skritega Bozička brezdomcem.

V akcijo so vključeni brezdomci iz vse Slovenije - od Ptuja, Murske Sobote, Ajdovščine, Kopra, Bertokov, Ljubljane, Maribora. 

Skupno so napisali 813 pisem, ki so v manj kot treh dneh našla svoje skrite Božičke preko portala Dobrodelko.

»V novembru brezdomci po vsej državi pišejo pisma, jih oddajo koordinatorjem zavetišč, ti pa nam. Pisma nato preko portala Dobrodelko najdejo svoje skrite Božičke. Darila odromajo v posamezna zavetišča, kjer pod jelko čakajo na božični večer ustrezno označena,« pojasnjujejo v društvu za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček. 

Najpogostejša želja letos je bil turški med oziroma mandolat, suhe banane in paštete. Brezdomci so si zaželeli tudi luč za kolo, nepremočljivo jakno in celo šotor.

Predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog je povedala, da vsako leto beležijo večji odziv, tako s strani brezdomcev, kot s strani skritih Božičkov.

»Že drugo leto se trudimo, da Božiček obdari tudi tiste, ki mu se ne upajo pisati. V tem primeru nam pomagajo koordinatorji, ki poslušajo želje, da so le čim bolj osebne,« so še povedali v društvu. »Takšni se nato navadno naslednje leto opogumijo in pišejo,« dodajajo v Humanitarčku. 

Začeli so leta 2012 z nekaj pismi, a je nato akcija prerasla v vseslovensko. V Humanitarčku so veseli, da so po začetnih težavah neustreznih daril, ki so vsebovala tudi plesnive čokolade, ljudje začutili pravi čar božiča in so darila vedno pripravljena s srcem. 

Letos so na tak način obdarili tudi 435 starostnikov. Med njimi z roko v roki z Upornikovo ekipo omogočili obdarovanje v času Miklavža tudi za 20 njihovih starostnikov.

»Nič od tega pa ne bi (z)mogli brez dobrih ljudi,« poudarjajo. 

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Bozicek ne obstaja, ne ga srati!
Ker ce bi obstajal bozicek ne bi bilo na tem svetu nobenega brezdomca kateri se glij zaj zuni zmrzavlejo, tudi v zloveniji!

volivec333 (nepreverjen)

ne obstaja za socialisticnega komunista, obstaja pa za coca cola kapitalista. ocitno si tij med prvimi. In ta tvoj bozicek nima nobene veze ali so ali ne bodo brezdomci po svetu.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Totalno si mimo vdaro, pitaj tvojo kosmato mater kaj san jaz ze njoj vsega napravo..
Je pa prasica, to pa definitivno!

In reply to by volivec333 (nepreverjen)

trgo (nepreverjen)

Žalostno je brati te zgodbe, vendar je realnost huda in neizprosna nobenega politika in duhovnega vodje se te zgodbe ne dotaknejo nobenega milijonarja ni, da bi podaril tem ljudem malo dostojanstva toplo oblačilo in topel obrok, vendar to kaže vso bedo in razkošje bogatašev, ki samo hrepenijo po več? Kje so zdaj razni varuhi pravic in dostojanstva?

Zgvvz (nepreverjen)

daj ne bluzite!

trgo (nepreverjen)

Prav zaradi takšnih je treba spregovoriti in jim pokazati kam spadate, zastonj vam bogatsvo, če nimate srca?

In reply to by Zgvvz (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Kaj pa ti seronja tukaj bluzis, brezsrcni kreten kateri se vedno verjame v bozicka, ka mu atek pa mamica dajo vse svojemu dragemu sineku... Mrs, govnar!

In reply to by Zgvvz (nepreverjen)

patkin (nepreverjen)

obnasaj se, ce si nestrpen se pa ne oglasaj na netu.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Pazi ka nedes v tvojo ledavo spadno, pušač!

In reply to by patkin (nepreverjen)

trgo (nepreverjen)

Prvo kvariš ime svetovnega voditelja kerome niti čevljev nemreš čistiti, ti si zgrešil forum, tebe vabi psihiatrična bolnica Ormož zaprti odd. upam, da si sam v živlenju, ker večje kazni sorodniki ne bi mogli doživeti, spominjaš me na morilca na Češkem?

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

trgo vidim da nisi nek intelektualec ker tisti prejsnji moj komentar ni bil tebi namenjen ampak onemu kater je izjavo, ne bluzi.
Kontas zaj? S tvojin komentarjem je bilo vse ok, pa si mislo ka san je tvoj koment napado.., jesi mi pravi!

In reply to by trgo (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Trgo, komentar san namenil onemu butlju ki je napiso "ne bluzi" in nej tebi!
Tvoj komentar na to objavo je cist ok.

In reply to by trgo (nepreverjen)

trgo (nepreverjen)

Potem pa sprejmi moje opravičilo.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Rokinator (nepreverjen)

@Trgo
Znam ljudi keri so bili brezdomci in so zdaj tej milijonarji kere ti omenjas tak ka ne bluzi o dostojanstvi pa neksom srci in bogastvi, ker nemas pojma. Tu de piso pismo bozicki za jakno, cez celo leto pa ka nabere pa zapravi za kaj? Piva, alkohol? Kak hitro lejko postanes brezdomec ti je jasno? Malo zapravljaj nekaj pa ide v dolge pa bos vido. Tak ka se je nej tezko resiti tudi brezdomskega zivljenja. Ne seri, idi malo po sveti pa bos vido zivljenje brezdomcev. Tip ide in poje v restavracijah kar ostane. Za tusiranje ka se uredijo, izkoriscajo varijante couch surfinga, kao prenocisca saj seveda ma neksi stanovalec vodo. Še v resnicnostne sove se prijavljajo kjer ma vse pa se placano dobi.
Nej rajsi bom napiso pismo bozicki. Pa mogoce kaksni storklji ka de mi prinesla dejte.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice