Včeraj zvečer so po vsej Sloveniji zagoreli kresovi.

Kresovanja so potekala tudi v številnih krajih po Pomurju, tradicionalno je kres zagorel tudi v soboškem parku, kjer je obiskovalce zabaval ansambel Atlanta. Zbrane je nagovoril tudi soboški župan Aleksander Jevšek.

Več o dogajanju v soboškem parku pa v fotogaleriji. 

Problematika delovnega časa

Sindikati sicer ob letošnjem prazniku izpostavljajo problematiko delovnega časa, ki se po njihovih opozorilih pri mnogih delavcih ne konča po osmih urah dnevno in 40 urah tedensko, delovnik pa se tudi zaradi digitalizacije v zadnjem času spet širi "v vse pore našega življenja".

Spomin na padle žrtve demonstracij

Na mednarodni praznik dela se delavci po vsem svetu spominjajo zatrtja delavskih protestov v Chicagu 1. maja 1886. Tamkajšnji delavci so zahtevali osemurni delovnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Kongres ameriške zveze dela je leta 1888 sklenil, da razglasi 1. maj za delavski spominski dan v spomin na padle žrtve demonstracij dve leti prej. Za mednarodni praznik ga je razglasila Druga internacionala leta 1889 na zasedanju ob stoti obletnici francoske revolucije.

FOTO: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sindikalni (nepreverjen)

Kaj pa Debela;
je bojkotirala prvi maj - se ne razume dobro z delavskim razredom?

BOLŠEVIK (nepreverjen)

Tej novodobni sindikati so delavsko ljudstvo pripeljali v rit. Zlizani so s trenutno oblastjo jebe se jim za delavce, plače
pa imajo kot direktorji, malo lapajo naokrog in to je to. Povejte mi eno firmo v Prekmurji, ka so jo rešili propada, ne da bi jo rešili pripomogli so še da je vse prej crknilo sami pa so si zrihtali dobre službe ( primer Mura). To bando je potrebno čim prej rasterati. Sicer pa slišiš samo Kučanovega zeta Štruklja in onega zdravnika oba se zavzemata samo za javni sektor, katerih pa je tako 50% viška pa še zaposlujejo.
Dragi tovariši sindikalisti sram naj vas bo da vam moram na praznik 1. maj napisati resnico.

član sindikata (nepreverjen)

Če nisem član lovske družine, ne pametujem o tem kako delajo lovci. Ti "Bolševik" nisi član sindikata, zato ne seri po sindikatu. Ali pa se včlani in predlagaj boljše delovanje. Vendar ti rajši pljuvaš po tistih, ki jih ne plačuješ, obenem pa fino koristiš vse, kar ti je zrihtal sindikat. Iz tvojega nakladanja se tudi vidi, da o sindikalizmu pojma nimaš. Ustanovi svoj sindikat in se loti borbe za delavske pravice. Do takrat pa zberi nekaj poguma in podpiši izjavo, da se odpoveduješ vsemu, kar je zrihtal sindikat po katerem pljuješ.

In reply to by BOLŠEVIK (nepreverjen)

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

Resnica boli to je dejstvo pa bom še malo dodal. V Sloveniji je samo 27% delavcev v tvojem sindikati, pijtan te kelko jih je bilo v sindikati recimo pred 30 leti skoraj 100 %. Se pravi pravi sindikat je bil v stari Jugoslaviji to kar je sedaj je MAFIJA zakaj? Ker se je tudi sindikat na nek način sprivatizeral vse pokradel. Sam SEM BIL v sindikatu 30 let in sem to zraven gledal. Pijtam te kam so izginile vse počitniške kapacitete od sindikata? Sam sem bil v njih na morju, pa me je zanimalo kam je to izginilo pa sem šel malo raziskovat v zemljiško knjigo Hrvaške za kar tudi imam original izpiska iz ZK Hrvaške pa ne boš verjel lastništvo je vpisano na eno od vodilnih oseb v podjetju takrat o imenih ne bi tu ker je to za en lep članek v časopisu. TOLIKO O TVOJEM SEDANJEM SINDIKATU.

In reply to by član sindikata (nepreverjen)

jani r (nepreverjen)

ka san sebi je gućo

Torca (nepreverjen)

G. Bolsevik, dobesedno se strinjam s tabo, sindikati so v Sloveniji samo zaradi sebe, zaradi svojih visokih plač,se nobena propadla firma se ni izvlekla zaradi njihovih posredovanj. To je eno veliko zavajanje naivnih delavcev, ki plačujejo članarino zato, da lahko ti sindikalisti uživajo v mlatenju prazne slame,v zelo, zelo lepih plačah, ki jih za nič ne obvezujejo! 1.maj že leta ni praznik delavcev, je pač dela prost dan!

sindikalni (nepreverjen)

Torca,
kda ne boš več dobo plačanih 30 min za malico (ali pa boš delo 8h30min na den), te de se ti kucalo po sindikati!
Kda več ne boš dobo plačanih prevoznih stroškov, te de se ti kucalo po sindikati!
Kda boš odo delat do 69. leta starosti - te de se ti kucalo po sindikati!!

In reply to by Torca (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

To bo neizogibno prišlo, ker je tako tudi po Evropi (malica, prevoz). Delovna doba se bo podaljšala, tudi skoraj neizogibno, saj se Evropa stara. Vse to nima s sindikatom nobene veze! Ali boš takrat rekel, da sindikat "nič ne zrihta", ko pa sedaj to, kar si napisal tak "dobro zrihta" ! Močan sindikat ima samo javni sektor, voluharji, ki se preseravajo na račun gospodarstva-dejstvo!
Če bi sindikati v gospodarstvu bili sploh za kakšno rabo bi ZAHTEVALI:
-manjšo obdavčitev (oz.brez obdavčitve) pri najnižjih plačah!!! POGLEJ AVSTRIJO ta teden znižali davke
-manjšo obdavčitev za delodajalce
-optimizacija in zmanjšanje JS, uvedba nekih norm, preverjanje dela tistih, ki ne ustvarjajo nič, pa jih vendarle RABIMO
-.......

In reply to by sindikalni (nepreverjen)

BOLŠEVIK (nepreverjen)

Sindikat je bil do 1990 od tu naprej je MAFIJA, zlizana z oblastjo in cirkusantom Šarcem. Po drugih državah ge so res pravi sindikati so nasilni protesti na ta dan pri nas pa fešte tak nam dobro ide pri nas delavskomi razredi katere oblastniki vodijo kak ovce. V Zagrebi so brezplačno razdelili 60.000 porcij graha (pasulja) ka ste pa vij dobili Slovenski delavci ČISTO NIČ. Ča pa si že hotel kama iti kot
naprimer Rožnik pa so cene bile za delavsko ljudstvo astronomske, 5 čvapčičov 6 EUR SRAMOTA.

In reply to by sindikalni (nepreverjen)

Super (nepreverjen)

Tau je bla bole sramota kak pa kresovanje...

gostja 426 (nepreverjen)

Za vsakšo prireditev v MS postavijo šotor, ali letos, gda se je znalo, ka de slabo vrejme, ga nejso. Bedno je bilou vidite tiste prazne štante pa mize. Te pa še kresa nejso pokrili, cejli den je šou deš po njen, dobro ga je namočilo, gda so ga zakürili, se je kadilo do amena. Žalost, rajši san odišla.

DF-LUP (nepreverjen)

To je samo dokaz, ker je bil organizator sindikat ali pa Perhavcova, ka se jim vse skup jebe za delavski razred, poskrbijo samo za svoje debele riti.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

100000000000 (nepreverjen)

Kda do se znižali zneski na položnici za komunalo. Ultimat damo 60 dni od gnes te bomo pa sobočanci vzeli vso zadevo v svoje roke.

nejčii (nepreverjen)

pa dobro tij sindikalni, či tao ne plačajo ka si tij zgučo te mo pa tak fsi šli na socialno, či bi za koj bilij ne bi lidgej v avstrijo delat šli, tuj či na konci davek dobijo.. konj eden sindikalni

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice