Tomaž in Teja, s svojima malčkoma Jakcem in Lucijo bosta morala kupiti ali graditi novo hišo. Ta je samo za rušenje, saj še naprej leze in se je doslej premaknila za več kot meter.

Nič kaj prijazna prva polovica letošnjega maja ni bila za mnoge prebivalce skrajnega severovzhoda države. Obilno deževje je povzročilo veliko preglavic, tako v kmetijstvu kot v cestni infrastrukturi, posebno dramatično pa je bilo plazenje, ki je ogrozilo marsikateri stanovanjski in drugi objekt, da o prometnicah niti ne govorimo. 

Že tako močne namočene zemlje niso obšli niti trije ledeni možje, vrhunec pa je dosegla 'poscana' Zofka, ki je v ponedeljek, 15. maja, preveč namočila zemljino, a tudi tukaj ni bil konec, temveč je še nekaj dni in noči namakalo, tako da so poleg plazov mnoga območja ogrožale tudi poplave.

Posebej hudo je bilo na širšem območju Maribora, od Ruš proti Ptuju in Ormožu, ter še zlasti občinah Šentilj in Pesnica, veliko težav pa imajo tudi v številnih drugih podravskih in pomurskih občinah. 

Vsak posameznik, vsaka družina, od Šentilja in Pesnice, čez Lenart, Benedikt, Apače, Gornjo Radgono, do Cerkvenjaka in Juršincev, do Vidma, Žetal in Cirkulan ter naprej po Halozah do hrvaške meje, po eni ter od Ruš, Maribor, ob reki Dravi, mimo Ptuja in Ormoža, do meje s sosednjo državo, ki so zaradi pretiranega dežja in zlasti plazov, utrpeli škodo, so zgodba zase.

Vsekakor je najhuje tistim, ki so ostali brez strehe nad glavo, brez svojega doma, pogosto tudi s posojili, ki jih bo težko odplačevati, ob tem pa graditi novo domovanje. 

Prav to se je pripetilo mlada družinici iz okolice Juršincev, kjer si Slovenske gorice in Haloze nekako podajata roki, saj so zaradi plazu ostali brez strehe nad glavo, ostali pa so jim krediti.

Štiričlanski družini Tomaža Honomihla in Teje Vrtič iz Rotmana v občini Juršinci, severovzhodno od Ptuja, je razmočena zemlja za dobrih 40 centimetrov prvi dan premaknila novejšo hišo, ki ni več za prebivanje.

Drsenje se bo najbrž tudi nadaljevalo, saj se je hiša že premaknila za več kot meter in sanacija ne pride v poštev, najbrž bodo hišo, ki niti ni dokončana, morali porušiti in graditi novo.

Hiša ni več primerna za bivanje ... 

Zgodilo se je v noči s srede na četrtek (17. na 18. maja). Mlada zunajzakonska partnerja, ki še sedaj trepetata, kaj bi se lahko zgodilo, saj človek vedno najprej pomisli na najslabše in najhujše, še posebej če so v igri najbližji, zlasti otročki. 

»Od polnoči do treh zjutraj se je začelo gibati, potem pa vse bolj vidno lesti in pokati. Hiša ni več primerna za bivanje,« se tiste hude noči spominja Tomaž, mama Teja pa dodaja: »Ne moreš si predstavljati. Otrokom je težko razložiti, zakaj morajo zapustiti dom, in prav to se nam je zgodilo.« 

Žal, ne samo njim, a mlada družina Honomihl Vrtič je le nekaj specifičnega, kajti Tomaž in Teja, sta si praktično začela ustvarjati dom zase in za svoja malčka, a jim je naravna nesreča pretrgala sanje.

Sedaj, namesto da bi se veselila vsakega novega dneva, jim je plaz praktično ustavil življenje, spati morajo pri sosedih, lokalna skupnost jim obljublja začasno rešitev, a to ni tisto, kar sta si 37-letni Tomaž in 34-letna Teja želela in o čem sta sanjala.

Odločena sta, da se ne bosta vdala, s pomočjo prijateljev in širše skupnosti, bosta najprej poiskala novo parcelo, ki že sama stane pravo bogastvo, nato pa bosta gradila novo hišo, sedanjo bodo morali dokončno podreti in tudi parcela, zaradi premikanja – drsenja, ni uporabna za novogradnjo.

Teja sicer izvira iz Zabovcev, v občini Markovci, na drugi strani Ptuja, Tomaž pa z Majskega Vrha, v občini Videm, še nekoliko naprej proti hrvaški meji. Hišo sta kot novogradnjo v 3. fazi, kupila leta 2013, vanj pa sta se vselila tri leta pozneje. 

Oče in mama 8-letnega Jaka in 6-letne Lucije, sta zaposlena v Domu starejših občanov Ptuj, on v enoti Juršinci, ona v enoti Muretinci. Za vse, kar imata oziroma sta doslej imela, sta oba trdo garala in garata, saj si hiše nista mogla kupiti z gotovino in sta najela posojilo. 

Sedaj jima je za hišo, ki je praktično ni več, dolžna vrniti še 17.000 evrov kredita.

»Hudo je bilo, ko smo opazili, da se vse skupaj premika. Žal se sploh ne ustavi, kajti počasi lese proti dolini vsak dan. Hiša se je že premaknila za več kot en meter. Tisto jutro, 18. maja smo poklicali pomoč, in kmalu so prispeli gasilci, predstavniki civilne zaščite in župan Robert Horvat. In drugo ni ostalo, kot da nemudoma zapustimo svojo hišo, kajti ne le, da se premika, temveč hiša tudi visi, in sicer že za najmanj deset centimetrov,« nam je žalostno razlagal Tomaž, ki je dodal, da trenutno živijo pri sosedih, občina pa skuša najti ustreznejšo rešitev, vsaj začasen doma.

V iskanje novega doma 

Sedaj bodo najprej dokončno porušili svojo hišo, kar jim bo še posebej težko. 

»Mislim, da bomo po posredovanju župana oziroma občine, živeli v eni hiši tukaj v bližini, a več kot jasno je, da moramo začeti čim prej iskati trajno rešitev. Ne vem, kako bo, ali bomo našli ustrezno hišo že zgrajeno, ali pa bomo najprej iskali ustrezno parcelo, ker tukaj objekt več ne more stati,« pokaže Tomaž proti hiši, ki se premika proti dolini. Po krajšem presledku pa še doda: »Težko bo, a kaj moremo.«

V življenju nas nemalokrat doletijo nepričakovane stvari, ki jih skozi življenje poskušamo nekako reševati, žal pa nas življenje včasih postavi pred ovire, s katerimi se težko soočimo čisto sami.

Še posebej težko je, ko pride do situacije, kjer smo skoraj nemočni in pri tem trpijo naši otroci.

Tako lahko pomagamo

Vse, ki želite pomagati štiričlanski družini Honomihl Vrtič iz Juršincev, obveščamo, da lahko denarno pomoč nakažete na transakcijski račun:

Sklad Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za družino Honomihl Vrtič, sklicna številka 7262.

Odslej lahko pomagate tudi s SMS donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali en evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa pet evrov.

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
parlamajjez (nepreverjen)

baje jima bo poslanec Zavec pomagal, ker so iz njegovega volilnega okrozja. baje, tako se govori.

Hshssh (nepreverjen)

Drzava ima za Ukrajino! Mi pa zbiramo za nase ljudi!
Sramota

Lažnivimediji24h (nepreverjen)

Seveda da ima tu se krade denar isto kot pri korona NATEGU. Žejne vas peljejo čez vodo. Vglavnem ta fejk vojna je tudi NATEG na suho.

In reply to by Hshssh (nepreverjen)

asdasad (nepreverjen)

san si je kriv ,je trbelo beton pred hiso,tan ma bazen blata,pa ce nema drenaze adijo kuca

govnapolitičarska (nepreverjen)

Miljone so zdavali ukrajinskin mafijašon pa neonaciston, mi mo pa palik doma fkuper metali ka mo takšnih v težavaj pomagali.

Gvjioo (nepreverjen)

Res je. Sedaj se pa samo odgovori kateri so to bili, ki so zdavali ali in smo na konju? In zakaj so zdavali???

In reply to by govnapolitičarska (nepreverjen)

Takjeto (nepreverjen)

Glede na to ka je kuca na kredit, je puno zavarovanje kuce obvezno in od toga banka ne odstopa. Torej so zavarovani do zob. Ce de se kuca rusila dobijo pejneze od zavarovalnice in si lejko naredijo novo, menso kuco, bole primerno. Tak velke kuce ne nucajo, ker si verjetno niti nemrejo privosciti ka celo gor segrejejo. Zdaj njin je mogoce tezko, ampak kda de konec vse do na bokson. To je dejstvo.

Bankaš (nepreverjen)

Zavarovalna polica je v primeri hipoteka na ime banke. Ti placujes premijo, v primeri problema pa kasejra banka. Po navadi ti ze pri podpisi hipoteke na banki sami pripravijo polico prek zavarovalnice s kero majo pogodbo. Ce nemata se dodatnoga zavarovanja, od zavarovanja hipoteke neta vidla nic.

In reply to by Takjeto (nepreverjen)

Nebluzeok (nepreverjen)

Ka bluzes? Mi tudi mamo hipoteko in zavarovano kuco, vknjizeno banko na polici, ale ka kole se zgodi ide odskodnina fcase nan. Ale ka ti mislis, ka nesce placuje zavarovanje, se neka zgodi in te banka pokasera ajde od oka 200.000€, ti ostanes brez kuce in brez pejnez?! Ne bluze lol 😂😂😂 si star 5 let? Zavarovanje kredita pa je cistak druga stvar, tu se guci o zavarovanji nepremicnine, kero obvezno MORES meti, kda mas kuco na kredit!!! Tak ka dobita za celo kuco pejnez!

In reply to by Bankaš (nepreverjen)

Rozmarii (nepreverjen)

Tocno tak, tudi mi imamo hiso s hipoteko in zavarovanje na najvisji gori, pa smo imeli zaradi vdora vode, skode za 5000€, in je bil znesek nakazani direktno nam. Ne banki! Tak da to, da banka “pokasira” skodo ne drzi! Potem takem po tvoje, ce imas zlom okna, vrat itd.dostavi zavarovalnica okno banki? In jo oni imajo na displeju? Ali si pelje usluzbenka okno domov? Smesno

In reply to by Nebluzeok (nepreverjen)

0099 (nepreverjen)

Ne briga me ali če malo poglednemo te slike se pravi temelj ki je počeni in je odstopil od plošče vidimo da v temelju sploh ni armature.
Tukaj se bodo zavarovalnice fejst ven motale.

9900 (nepreverjen)

To se rejsan tak ne dela. Na temeljih za kučo nemaš kaj šparati. Boš na konci plačal dosti več

In reply to by 0099 (nepreverjen)

89900 (nepreverjen)

Hišo sta kot novogradnjo v 3. fazi, kupila leta 2013, vanj pa sta se vselila tri leta pozneje.
Očitno sta tako slabo že kupila, oz. bila zavedena, če res nista vedela, ali pa je bila zato cena toliko nižja.

In reply to by 0099 (nepreverjen)

🫣🫣 (nepreverjen)

Ti spoj znas ka je 3 gredbena faza in ka vse trbej se narediti ka je bivalna? To pa kosta! In 3 leta je se cistak soliden cas ka neka dokoncas, ce sluzes pejneze na posteni nacin! In ce vse ateki pa mamike ne placajo. Enin je resan realnost spanska vas!

In reply to by 89900 (nepreverjen)

Prophet (nepreverjen)

Zavarovalnica??????

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice