RKS Območno združenje Murska Sobota, Pomursko društvo za boj proti raku in Občina Razkrižje so predstavili rezultate dveh zanimivih projektov, ki jih sofinancira Ministrstvo za zdravje.

V projektu »Lahko jem« od prehranskih smernic do jedi na krožniku kroničnih bolnikov so partnerji RKS Območno združenje Murska Sobota in Pomursko društvo za boj proti raku pripravili štiri priročnike z nasveti in kuharskimi recepti za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2, visokim krvnim tlakom, prekomerno telesno težo in debelostjo ter zvišanem holesterolu in trigliceridih. Priročniki služijo kot gradivo za svetovanje bolnikom v primarnem zdravstvenem varstvu in so dostopni na spletni strani Pomurskega društva za boj proti raku. Informacije o priročnikih so bile posredovanje zdravstveno vzgojnim centrom in centrom za krepitev zdravja na območju celotne Slovenije.  

Projekt »Zdrav način življenja za vse« so skupaj izvajali RKS Območno združenje MS, Pomursko društvo za boj proti raku in Občina Razkrižje. Vzpostavili so 20 mobilnih svetovalnic za svetovanje o zdravem življenjskem slogu. Na ta način so aktivnosti približali tudi uporabnikom storitev RKS in prebivalcem, ki zaradi različnih razlogov težje dostopajo do tovrstnih storitev.

Spodbujali so zdravje lokalnega prebivalstva preko različnih telesnih aktivnosti, oglednega vrta, interaktivnih razstav, številnih medijskih aktivnosti ter tekmovanje kuharjev amaterjev v pripravi zdravih jedi, ki je potekalo že drugič na Razkrižju. Obloženi kruhki, pripravljeni na zdrav način, so bili tema letošnjega tekmovanja. Tekmovalo je 6 ekip, med njimi tudi ekipi RKS Območnega združenja MS in Pomurskega društva za boj proti raku. Pogumno so se vključili tudi najmlajši.  
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice