Na mestu propadajoče stavbe bo zrasel sodobni poslovni objekt.

Lanskega novembra smo na Sobotainfo poročali, da želi Gradbeno podjetje Drava (GP Drava) s Ptuja porušiti ‘staro kirurgijo’ v Murski Soboti in na njenem mestu postaviti novo poslovno stavbo. Vendar se je takrat zataknilo pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, a kot kaže, so zdaj le našli skupni jezik.

Iz dokumentov, objavljenih na spletni strani soboške občine, je rušenje starega zapuščenega objekta in nadomestna gradnja novega sodobnega objekta, kjer se bo izvajala poslovna dejavnost, skladna s Trajnostno urbano strategijo soboške občine.

Začetek gradnje še letos

Kot so nam sporočili iz GP Drava, je začetek gradnje sodobnega objekta predviden še pred začetkom poletja.

Gradnja bo predvidoma trajala osem mesecev, vrednost investicije pa znaša 2,5 milijona evra, so še sporočili.

Koliko podjetjih bo našlo svoje mesto v novem objektu ni znano, saj pravijo, da so v končni fazi dogovarjanja z več poslovnimi subjekti, zato bo število poslovnih subjektov odvisno od nadaljnjih pogovorov.

Zaposlitev za 70 inženirjev računalništva

V novi poslovni stavbi naj bi prostore dobilo tudi računalniško podjetje Inova IT iz Maribora, ki bi v Murski Soboti zaposlovalo vsaj 70 inženirjev računalništva. Mariborsko podjetje se za širitev v Mursko Soboto zanima predvsem zaradi posla na Madžarskem, in sicer gradnji projekta testne steze za električna in avtonomna vozila v Zalaegerszegu.

Poleg testne steze tudi pametno mesto

Testno območje steze se razteza na okoli štirih kvadratnih kilometrih in bo vključevalo tudi zaviralno površino, upravljalno stezo, povezano cestno omrežje ter t. i. pametno mesto. V primerjavi s tovrstnimi površinami drugod po svetu ravno območje pametnega mesta predstavlja novost in največjo atraktivnost testnega območja v Zalaegerszegu, so pred časom sporočili z gospodarskega ministrstva.

Ureditev degradiranega območja

Spomnimo, da se Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ni strinjal z rušenjem stavbe. Vztrajali so, da ohrani pročelje zgradbe, ki naj bi bila lepa stavba v središču mesta. Kot kaže, sta se obe strani zdaj uskladili. 

Gradnja novega poslovnega objekta bo namreč v največji meri upoštevala gabarite, zunanji videz, tipologijo in členitve fasadnega ovoja po zgledu obstoječega osnovnega objekta. Nadomestna gradnja bo upoštevala fasadne linije ob glavnih ulicah, kot so zdaj pri obstoječem objektu, je razvidno iz dokumenta objavljenega na spletni strani občine.

Kot pravijo na občini, bodo dosledno upoštevali pogoje in usmeritve Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Prepričani so tudi, da se bo z rušitvijo obstoječega objekta degradirani urbani prostor uredil in zaživel.

Iz načrtov je razvidno, da bo ob novi poslovni stavbi tudi paviljon s prostori za Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota, ki je delni lastnik stavbe.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dF (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

70 inženirev bo dal Orban delo
Cela slovenija ne more zaposliti 70 inženirjev računalništva
mater smo hepjeni
Živel Orban

Sem (nepreverjen)

Končno neke službe z višjo dodano vrednostjo. Takšne investicije nucamo.

df (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ne seri

In reply to by Sem (nepreverjen)

AHAM (nepreverjen)

Jeeeeej....

...še potopno avtopralnico do meli :)

gostja 426 (nepreverjen)

Že pa nekšna sivo bela kockasta gmota brez düše, gnes den več rejsan nega dobrih arhitektov. Ne pravin, ka bi mogli meti nekšne Hundertwassere eti, tou je preveč pričakovati, ali Novakova dela majo düšo, tou gnes pa je boug pomagaj, pa še slabe kakovosti, če z 10 let starih blokof fasada dol leti ali pa je cejla flekasta.
Škoda stare kirurgije, pri nas rejsan nega spoštovanja do staroga.

tikitaka (nepreverjen)

Se strinjan... najlezej je doj kocko postavite in barvne kombinacije: carno-belo izbrati ... novodobni trend brez detajlov, brez düse... Visek vsega pa je kak pravis... ce je ze tak "enostavna" zasnova... da bi te bar kvalitetno bilo, pa je na zalost nej...

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

dujša (nepreverjen)

Jebala vas ta vaša duša ali kak že tomi pravite. Vsi nekši eksperti pa pametni kak stou bogov. Če se investitori tou tak vidi pa se je za to odloučo te de verjetno tak meo kak se njemi vidi pa kak te za tou plača. Verjetno bi radi dale meli tou podrtijo kak jo mamo zdaj, tou je sigurno ta duša po vaše. Najboukše kak s slamo pokrije pa z blaton omeče ka te te vij dušebrižci srečni pa te te vidli tou vašo dušo. Novak je biu zakon za svoje čase, zdaj smo pa leta 2020 in čas ide naprej. Tisti ka žvejte v preteklosti lejko še dale iščete duše. Eni gledamo v prihodnost. Tisto ka je staro vredno se naj ohranja, ka se pa nouvo dela pa je naj nouvo. Ta stara bolnica je nej glih nekši arhiteturni presežek tak ka bi se zaradi mejne lejko čista doj podrla. Pa nej zdaj pa z nekšimi fakti kak je urbanistično tou tak pa ovak. Zatou ka se je sigdar takšne poslušala zdaj Sobota izgledne kak en drek.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Nej, Sobota zgleda slabo glij zavolo takšnih kak ti, keri bi samo rušili pa betonske kocke postavlali. Takšnih vas je večina. Sobota je bila urbanistično vredi do 70. lejt. Pri drugih varasih najbole obcuduvlemo glij stare varase, nej? Ka obcuduvlejo turisti v Lj - center ali nove vila bloke v predmestje? Keri varas jim je lepši - Škofja loka ali kakso Velenje ali Nova Gorica? Cejlo MS te zapravili. Kirurgijo bi se dalo lepo obnovite.

In reply to by dujša (nepreverjen)

-+- (nepreverjen)

Zanimivo je to gradbeno podjetje. Investirajo kot, da so banka. Me pa moti v prispevku: "....naj bi...."!

bossmann (nepreverjen)

Meni pa po tej slikaj, ne vijdi slabo vö. Kak zdaj ven vijdi, je rejsan bougo, kak kakšna kasarna. Ne ven kak je tou lejko za nekoga stavba z dušo.

Bindi (nepreverjen)

Je bila, dokler so jo nej začeli zanemarjati v 80. letih. Se vedno pa bi se jo dalo obnoviti.

In reply to by bossmann (nepreverjen)

Slonica (nepreverjen)

Naj rajši zgradijo prostore z sobami za podtlak za karanteno. Tudi če se ognemo zaj korona viruse, prle ali sledi de prišlo do kakšnega izbruha. Fajn bi bilo za takšne primere v večjih mestih kak so MS, Lj, Mb, Celje meti vse potrebno. Pa to se ne nucajo velke hale, ampak v Sloveniji ni nobene takšne sobe.

kanžor

Nič ne piše ,če bo kakšen prostor o novi SD lekarni v Soboti

Ahacij (nepreverjen)

Škoda... vsekakor naj objekt zaživi, vendar naj se ne ruši. Ohranjanje arhitekture in s tem kulturne dediščine je še kako pomembno za Prekmurje. Res škoda..

čarni vrag (nepreverjen)

70 inženirjev računalništva. Pa kdo to verjame. Razen tega lahko ti inženirji delajo od koder koli, nr rabijo poslovne stavbe.

afta he (nepreverjen)

Ne bodo mogli, ker če ne bodo na lokaciji, potem jih šefi ne bodo mogli podje....vati.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

smukecovđouž (nepreverjen)

Ges srčno upam, ka de to resno uspelo in ka do resno zaposlili 70 inženirov. Glede ka jih pri nas doma nedo najšli do jih verjetno uvozili. Tou de poleg podjetja še ena dodana vrednost za Soboto ge večinoma živijo neizobraženi primitivni seljaki keri so se privlekli iz okoliških vasi in so negda delali v Muri, Panoniji, Pomurki..... S temi inženejrami pa de se, če do se priselili zdigno nivo IQ-ja v mesti.

čarni vrag (nepreverjen)

Ne guči bedarij. V tistih časaj kda so so bile te firme glavne je bilo malo inženirov računalništva. Je pa Mura že pred skoraj 50 leti imela tedaj najmodernejši računalnik IBM. IQ Sobote in Prekmurja pa ogroža predvsem odhajanje mladih in šolanih v Ljubljano in v tujino, saj tu za njih nega služb. Sicer pa stanovanj za teh 70 inženirov nega.

In reply to by smukecovđouž (nepreverjen)

smukecovđouž (nepreverjen)

Tij si očitno tudi med tistimi z zanemarljivim IQ-jon, glede na tou ka si nej razmo ka san ščeo povedati, pa zdaj nekše blesarije pišeš.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Gummybear2020 (nepreverjen)

Pride dober kadar iz Bosne

sd-samo denar (nepreverjen)

Pravljice za ovce ,kere vse vrvlejo sedanji soboški eliti ;-)

In korupcija (nepreverjen)

Soboških oblastnikov.

In reply to by sd-samo denar (nepreverjen)

pomurski vodovodar (nepreverjen)

Koliko razberem iz prispevka, MOMS ni vključena na noben način v to investicijo???????????

In reply to by sd-samo denar (nepreverjen)

smukecovđouž (nepreverjen)

Majster, kelko ges vijdin je tou zasebna investicija. Ali če si glup, si pač glup in te takšne pišeš kak tij.

In reply to by sd-samo denar (nepreverjen)

umberto (nepreverjen)

V Sobote pa okolici nega niti 7 sposobnih inženirov računalništva oz. so vsi že zaposleni ali v MB, LJ, ali v tujini, ali pa delajo remote.

.... (nepreverjen)

Super, če ne bo ostalo samo pri subvenciji.

Hrib (nepreverjen)

Pohvalno. Zdaj pa se obnoviti oz.na novo sezidati obmocje nekdanjega potrosnika, ki zalostno propada.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice