Pred državnim praznikom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom so ob spomeniku, posvečenemu 100. obletnici združitve Prekmurja, položili venec.

Mestna občina Murska Sobota je v sodelovanju z domoljubnimi in veteranskimi organizacijami, svečano položila spominski venec ob spomeniku posvečenemu 100-letnici združitve Prekmurja, na ulici Štefana Kovača v Murski Soboti.

Sledila je tiskovna konferenca Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota, na kateri je društvo v sodelovanju s projektno skupino, ki jo vodi Hotimir Tivadar, predstavila zasnovo govoreče knjige Prekmurščina, kinč predragi - živa kulturna dediščina v zvoku in pisavi, ki je namenjena predstavitvi večletnega projekta Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota Prekmurski jezik in kultura.

Prvi obisk nove vlade v Prekmurju

Poročali smo že, da bo pred dnevom spomina združitve Prekmurja k matičnemu narodu bo severovzhodni del Slovenije obiskal tudi premier Robert Golob. Kaj vse bodo počeli in s kom se bo sestal, lahko preberete tukaj

Komentarji (45)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
anton77 (nepreverjen)

Tej proslave so zadnje čase tak nekak na silo fkup zmetane, brez smisla, pa brez publike.... Zanijmajo samo tiste, šteri so službeno tan, vači ji pa lidgej sploj ne upoštevamo... Samej sebi pa (slovenistanskomi) "višjen smisli" namen....

Gees (nepreverjen)

meaj bi morala iti po reki pesnci
To je ta prava ljudska meja

In reply to by anton77 (nepreverjen)

Klump (nepreverjen)

to pomeni da bi bil lenart še na Hungarišen
edino pravilno

In reply to by Gees (nepreverjen)

prapor (nepreverjen)

pomeni po Pesnici
in reki Dravi
Ja kaj bi pa potem ostalo Sloveniji

In reply to by Klump (nepreverjen)

prapor (nepreverjen)

no bom še dodal
Marbor je pa tak vedno bil Nemški
-pomeni avstrijski

In reply to by prapor (nepreverjen)

5Yi8e (nepreverjen)

Mi luzerji brez Madžarov in Hrvatov niti živeti ne znamo

In reply to by prapor (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Tudi ta Kos-ova se je prišla pokazat ! Le zakaj ??

In reply to by 5Yi8e (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... san ponosen PREKMUREC ... mojin družinskin prednikom župnikom (brata) Jerič iz Dokležovja ... velki HVALA za ves doprinos ka smo Prekmurci kak žitelje gratali punopravni SLOVENCI ...

kuntakinte (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

...veličijno toga svetka mi kvari prisotnost posranoga Holouba v Prekmurji... ... ... naj bi prišeu na luteransko bermo ...

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Ups… (nepreverjen)

Tvoj komentar je še en dokaz več, da si neizobraženo, nerazgledano in nekulturno tele!
Jerič, na katerega se sklicuješ zgoraj, bi te zatajil!

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... odlično si se opijsau...

In reply to by Ups… (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

In kaj so k temu prispevali borci oz. komunisti? Prapori, predstavniki borcev so vedno zraven, pa so znani predvsem po zločinih in krajah. In seveda po nekajdesetletnem trpinčenju lastnega naroda že med, kaj šele po II. svetovni vojni.
In oni se imajo za domoljube?

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

prapor (nepreverjen)

Nej, te pa bi naj ovi vaši desni tan stali, keri so se zlizali z mađarami in bi nas še gnesden najrajši njin odali. Marš govna domačeizdajalska, vedno in povsod zlizani z okupatori in vedno sluge tujin gospodaron. Sran vas bilo desničari.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Tebi ni jasno, da so se ljudje odločali ali za vero, ali za komuniste? Kdor se je za komuniste, se je zraven zavestno odločil tudi za Ruse. Takrat interneta in televizije ni bilo, pa so vseeno novice prihajale k nam. O tem, kako so ruski komunisti mučili in ubijali vse, kar je bilo drugače misleče.
Če dobro vem, smo bili pod Madžari devetsto let, pa smo vseeno obstali. Toliko o tem, kakšni hudi okupatorji so bili. Pa nisem ne Madžar, niti mi ne bi pasalo, da bi ostali v okviru Madžarske, da bo jasno.
Pa o nekem boju, NOB-ju v Prekmurju ravno ni bilo ne duha in sluga. Je bila kje kakšna bitka, razen bega tistih mislim da štirih iz Sobote in drugi dan z Vaneče? Vemo pa, da so komunisti obračunali vsaj po vojni z vsemi, kateri so bili proti njim oz. jim je zadišalo njihovo premoženje. Kakor npr. pri tovarnarju Benku, kateri ni bil kriv čisto nič, razen, da je bil sodeč po zapisih dober človek in pač bogat. Kaj pa je storil duhovnik Halas?
Vseeno, pa piši kaj hočeš, kaj počenjajo borci na slovesnosti, s katero res nimajo čisto, čisto, čisto nič? So pa z njo imele takratne desne stranke, duhovščina, tisti Američan, kateri je posredoval pri svojem presedniku. Malo si preberi zgodovino!

In reply to by prapor (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Mi smo pa dali življenje za Madžarsko krono leta 1917 !

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Ups… (nepreverjen)

Še enkrat: kakšno knjigo vzemi v roke in ne na pamet!
Sicer pa ste desničarji strokovnjaki v potvarjanju zgodovine…

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Najprej: Od kod vam podatek, da so bili borci NOB komunisti? Ali vaši simpatizerji - izdajalci slovenskega naroda, niso povzročili v preteklosti dovolj trpljenja svojemu lastnemu narodu? Ste se kdaj vprašali, če bi se vojna končala z zmago nacizma in vam prijaznega domobranstva, ali bi danes še govorili Slovensko na našem ozemlju? Sicer pa priporočam, da si preberete svečano domobransko zaprisego. Morda boste v njej našli kaj "domoljubnega". Zgodovino je pač treba v celoti razumeti, iz obeh plati, in ne zgolj tisto kar nam paše. Da je Slovenija danes Država, je delno tudi rezultat preteklosti. Kadar se dogajajo tovrstne proslave je prav, da izkažemo spoštljiv odnos do vseh udeležencev ne glede na njihovo politično barvo. Sam nisem politično opredeljen, me pa motijo opazke, ki ne prispevajo k slogi.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

pww00 (nepreverjen)

preveč črno-belo vidiš stvari, mal raziskuj izven okvirjev, ki so ti jih nadeli, pa boš našel resnico ki ni taka kot ti jo boljševiki slikajo.

In reply to by gru (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Absolutne resnice dejansko ni. Ne verjamem v resnico boljševikov. Želim si le več strpnosti in manj razdeljenosti med Slovenci. Slabe dogodke iz polpretekle zgodovine, bi morali že zdavnaj preseči. Nenehno odpiranje starih ran nikomur ne koristi. Čas dela za sedanjost.

In reply to by pww00 (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Preveč greš na to, kaj bi bilo, če bi bilo?
Nemci, Avstrijci, ali Rusi?????????????

In reply to by gru (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Govoriva o Slovencih in slovenstvu. Čudne navedbe. Govoriti kaj bi bilo, je popolnoma odveč.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Vse si preveč raztegnil! Kaj bi bilo, če bi zmagal nacizem in bi bila ali ne bila na našem teritoriju Nemčija ali v delu Madžarska, je sedaj popolnoma odveč polemizirati.
Hočem samo dopovedati, da če se držimo zgodovine, borci NOB niso bili v ničemer zaslužni, da smo se priključili takratni kraljevini, saj jih seveda ni bilo.
In borci se niso borili za oblast, zamešal si marsikaj, ampak so se za oblast borili komunisti in zato jih tudi omenjam kot glavno zlo, da smo še danes razdeljeni.
Vse bi bilo v redu tudi s takimi proslavami oz. udeležbo vseh, če ne bi ravno borčevska organizacija, nasledniki komunistov (saj je bilo to javno povedano, da so celo PONOSNI nasledniki) stalno hujskali slovenski narod proti nam, kateri smo nazorsko drugače opredeljeni. Držijo pa skupaj, kakor tudi med vojno in čeprav so zapovedovali komunisti, je bil marsikateri borec njihov brezpogojni sledilec. Torej, ni mu bil primerni boj proti okupatorju, ampak boj za oblast na čelu s komunsti. Pa saj je to znano.
Tista prisega je bila seveda napaka, ampak kaj bi ti storil, če bi ti tako milo rečeno nekdo držal nož na vratu? Škof Rožman je tudi prisegel, delal pa, kakor vemo, drugače. Zato ga tudi povojna oblasst ni mogla obsoditi na smrt, so ga pač na zaporno kazen in še to je bilo brez veze. Rupnik je bil pač druge sorte. Samo domobranstvo je nastalo komaj 1943 leta kot odgovor na partizansko nasilje, kraje, poboje. Pa saj to piše v zgodovinskih knjigah, katere imajo na razpolago naši otroci v šolah. Tu nihče nič ne potvarja!

In reply to by gru (nepreverjen)

(nepreverjen)

Kuntakinte, kakšno knjigo vzemi v roke, da boš izvedel kdo ima največ zaslug, da ste prekmurci bili priključeni k takratni Kraljevini! Zabolelo bo: Prleki! 😂😂😂

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

92920 (nepreverjen)

v bistvu je bilo obratno, oni so se priljučili prekmurju in to sedaj obeležujemo. čeprav danes gledano bi bilo bolje da se ne bi.

of svoboda (nepreverjen)

kate vogrov nega

Brod na Muri (nepreverjen)

Mislite 100 let priključitve Slovenije k Prekmurju! Prekmurje - republika!

Vedno mi je, (nepreverjen)

toplo pri srcu, ko vidim majske hrošče.

Komandant Stane (nepreverjen)

Smrt fašizmu, svoboda narodu!

Stane ni komandant (nepreverjen)

Smrt komunizmu, svoboda narodu!

In reply to by Komandant Stane (nepreverjen)

22200 (nepreverjen)

Smrt nacionalsocializmu in boljševizmu, svoboda slovenskemu narodu!

In reply to by Komandant Stane (nepreverjen)

. (nepreverjen)

golob obiskal prekmurje ka so ga nej povabili

srp in ??? (nepreverjen)

Sami bivši komunisti na kupu !

Čačipress (nepreverjen)

Manjka pa največji med njimi!!!

In reply to by srp in ??? (nepreverjen)

. (nepreverjen)

lolek?

In reply to by Čačipress (nepreverjen)

. (nepreverjen)

najhusi so enojajcniki kvizlingi med nami

Ofeden (nepreverjen)

PIROS, FEHÉR, ZÖLD, EZ A MAGYAR FÖLD!
tü je PREKMURJE in Slovenija je nej naša matična država! Tü je 1000 lejt bila Madžarska pa smo obstali pa še po svoje smo lejko gučali in bijli enakopravni državljani, gnesden smo bole drügorazredni ali pa celou tretjerazredni... Trbej avtonomnost od Slovenije in granico na Müri ali pa priklüčiti nazaj k svoji (1000 lejtni) matični državi...

. (nepreverjen)

heeeee zaj ga seres treba ti beton mixer

Samathasgone (nepreverjen)

Delat se spravite pa što de vas plačuvo ka te vij med delon proslave meli pa ka ste v službe ali na dopuste!? Smetij gor pobejrajte po parki ali alije z vami smrdejči lenuhi in paraziti!

. (nepreverjen)

ce mas rodbino na balatoni zakaj se ne preselis ta

bartSimpleson (nepreverjen)

Eni in isti tipi so ugrabili tej prekmurske proslave. Povprecna starost je 76, pa vsem se kolca po jugoslaviji.

kuntakinte (nepreverjen)

....z Ebenšpangeron na čeli... pa staro soboško komunistično bagrov...

In reply to by bartSimpleson (nepreverjen)

. (nepreverjen)

spangi drzi prapor? ga ne bi spoznal

47839302 (nepreverjen)

Moški ne sme v žensko garderobo, ker družba to smatra kot neprimerno in celo perverzno.
Isti moški, ki se identificira kot ženska, teh omejitev nima.
Hudo narobe.

in to vam podpirjo v SD, Ljevici in nevladnikih tipa metekova. bravo, še ta stari nob boljševiki bi vas pometali nekam..., če bi živeli.

TraktorŠTAJER (nepreverjen)

Ene še itak pečej, fejst jih pečej,... strmoglavljenje z oblasti,... Ta pekoča bolečina v SVO BO DI ne bo kar tak minila, nenene,...Kljubovala bo in kljukala!

. (nepreverjen)

ka te boli?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice