V središču mesta na treh lokacijah so oziroma bodo položili tlakovce spomina – spotikavce, na člane judovske skupnosti, med holokavstom odpeljane v različna koncentracijska taborišča po Evropi, in jih tako simbolično vrnili v ulice mest.

Umetniški projekt Gunterja Demniga tlakovci spomina poteka od leta 1994 in po načelu ‘en tlakovec za eno ime’ obuja do pred kratkim brezimne in pozabljene žrtve nacizma. Gre za standardizirano spominsko obeležje v obliki kamnitega tlakovca, prevlečenega s slojem medenine, v katerega so vgravirani osebni podatki posamezne žrtve.  

Soboške družine Berger, Hahn in Frim so le nekatera izmed številnih imen pomurske judovske skupnosti, ki so postali žrtve holokavsta. 
Njihova navzočnost v obliki tlakovcev spomina na ulicah Murske Sobote simbolno pomenijo konec molka in začetek trajnega pomnjenja.

Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor je na danšnji slovesnosti ob polaganju tlakovcev povedal tudi zgodbe o omenjenih družinah.

Zgodbe družin Berger, Hahn in Frim

Bergerjeva vila – gre za eno najbolj reprezentativnih zgradb v mestu še danes. Lastnik Bela Berger ni bil samo eden najpomembnejših trgovcev v Murski Soboti, ampak tudi lastnik manjše pekarne v Puconcih in član mestnega sveta takratne Murske Sobote. Kar zagotovo dokazuje, da Judje niso bili izolirna skupnost, ampak so bili sestavni del mozaika takratne Murske Sobote.
Bela Berger, njegova žena in hčerka Liza Berger so bili odpeljani v Auschwitz. Liza, ki je imela doktorat, kar je bilo za tiste čase redkost, je bila v taborišču izbrana, da živi. Bila je prepeljana na Poljsko, od kje pa je pobegnila in se prebila na območje današnje Češke, kjer so jo drugič zajeli. 

Družina Hahn je ostala v spominu Sobočancev že zato, ker je bil Izidor Hahn, eden od od osmih otrok, eden tistih, ki je bil najbolj opazen pred drugo svetovno vojno v Murski Soboti. 
Bil je tiskar in je tiskal vse, ne glede na vero, kulturo in jezik. Pisal je tudi šaljive prigode, v katerih je opisoval življenje v Murski Soboti. Izidor Hahn je bil tisti, ki je kupil zelo vredno knjižnico, ki je bila v soboškem gradu. Njegova življenjska usoda je bila takšna, da ni umrl v Auschwitzu, ampak je bil med tistimi, ki so bili poslani na marš smrti, njegovo truplo pa so vrgli iz vlaka na Češkem, kjer so ga pa domačini pokopali. Zapisali so tudi njegovo številko, ki jo je imel vtetovirano in tako so našli tudi lokacijo njegovega groba, kar pa je prava redkost. Edina, ki je iz te družine preživela, je bila Šarika Hahn. Sin je prepoznal svojo mamo na fotografiji osvoboditve taborišč, na kateri je Šarika Hahn. 

Najmanj podatkov je o družini Frim, ki je živela na Slovenski ulici in so imeli železnino. Člani družine so bili dedek, oče - lastnik železnine, žena Katarina in sin Nikolaj. Katarina je bila in Slavonskega Broda in je imela več bratov in sester, ki so bili ubiti. Ker ni dobila nobenih glasov od sorodnikov, je Katarina najverjetneje vedela oziroma slutila, kaj se z Judi dogaja v takratni Evropi. Ko je bil lastnik železnine aretiran in odpeljan, se je Katarina s svojim sinom zatekla na Madžarsko, kar ju pa ni rešilo končne usode, saj so tudi tja, sicer dva meseca kasneje prišli Nemci. 
 

Spotikavci tudi v Lendavi

Danes so tudi v Lendavi postavili tlakovce v Glavni ulici pred nekdanjimi domovanji judovskih družin Blau, Balkanyi in člani družine Schwarz. Ker je Lendava na dvojezičnem območju, je vsaka oseba dobila dva tlakovca, enega s slovenskim in enega z madžarskim napisom.

Kamni, prevlečeni s slojem medenine in vklesanimi osebnimi podatki posamezne žrtve, so že postavljeni v več kot 610 mestih v Nemčiji, Avstriji, Belgiji, Ukrajini, na Nizozemskem, Češkem, Madžarskem in Norveškem.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Razumem (nepreverjen)

Between March 30 and November 19, Israel security forces killed 189 Palestinian demonstrators, including 31 children and 3 medical workers. (Leto 2018) Upam da vsaj za tistih 31 otrok postavite spotikavce na tem istem mestu... Da se bodo ti današnji gostje, ob naslednjem obisku 31x spotaknili...

Xyzkra (nepreverjen)

A zato je of tak staro glasbeno glanco dva kedna.

Dr. (nepreverjen)

Me zanima če si tej mrtvi želijo tega, ali pa se z tem širi in utrjuje samo judovska vera.
Vse spoštovanje do mrtvih in trpečih, je pa jasno da se ta zgodba ni kreirala z tu živečimi in so vsi ti spotikavci le iritiranje nas vseh za dejanja tretjih.
Nobenih spotikavcev si ne želim in da bomo zdaj še temu posvečali posebno pozornost...kje pa so spotikavci drugih ki so sodelovai in bili heroji na tem območju.
Vojna je mimo in veselimo se miru, brez oblokavanja in poveličevanja mrtvih in trpečih, katerim se iz duše opravičujem za neodobravanje povdarjanja te človeške grdobije. Sodi naj o tem stroka ne pa lobiranje in kdo bo močnejši.

feri11 (nepreverjen)

Zaj po nouvon častijmo narod morilcof dicej, žensk in civilistof nasploh, narod šteri je Palestince spravo v geto in njin zel vse človeške pravice, narod, šteri se iz lastnoga trplejnja nej nika nafčo, narod, šteri častij pejnez, nej pa lidij??????

Vipko
Truplo

Moje mnenje, samo mnenje in ne neka trditev (obrazložitev za Luc-iferja in podobne): poglej Feri, kar je bilo pred sedemdesetimi leti vsaj jaz ne bi mešal s sedanjostjo. Judje so poleg Rusov verjetno največ pretrpeli v II. svetovni vojni. Za spomin in da se ne pozabi imamo dandanes predvsem po Evropi ogromno spominskih obeležij in prav je tako. Se pa nekako ne strinjam, da se polagajo tlakovci in da po teh "imenih" hodimo, tacamo po njih, s čistimi ali umazanimi čevlji.
Da pa so danes Izraelci vse prej, kakor neki nemočen narod in da izvajajo res nasilno politiko na Bližnjem vzhodu pa je druga zgodba. Toliko!

In reply to by feri11 (nepreverjen)

Feri je butec (nepreverjen)

Fuj, kakši odvraten komentar. Fašističen. Slabe lastnosti političnoga vodstva projecera na celoten narod. Pa tudi: maš prav glede Palestine, to kar dela sedanji izraelski režim, neje človeško. Ampak to nema nobene veze z 2. svetovno vojno in zločini nacistov v tiston čase. To je za obsoditi in spominjati na to ne glede na drujge grozote na svejte, ka so se dogajale, ka se dogajajo pa ka se še do. Tak ka malo se ohladi

In reply to by feri11 (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Politično vodstvo je takšo, kakšoga podpejra narod, in tou politično vodstvo je več ali menje MOSAD-of bivši kader, torej morilci v slujžbi naroda... Torej si butec tij, ka pa seeno ne izniči ravnanja Izraelcof kak naroda do Palestincof kak naroda.... Izraelci izvajajo genocig, ka je DEJSTVO!!!!!!

In reply to by Feri je butec (nepreverjen)

Rethro (nepreverjen)

No končno si sam prišo do zaključka ka nejso vsi židje Izraelci (če tudi je za 90% prekmurcof to vseeno) pa nejso vsi podporniki Izraela. Tvoj komentar je ovak katastrofa, to je isto kak če bi pravo ka so vsi župniki pedofili.

In reply to by feri11 (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Po tvoje židovge v Ameriki ne podpejrajo genocida nad Palestinci... In torej san ge fašist, zatou ka obsojan genocid.... Naj bou po tvoje....

In reply to by Rethro (nepreverjen)

poboji (nepreverjen)

Postavte spotikavce tudi zločinom jugo-slo-komunistov, isto so izvensodno pobijali kak nacisti!

In reply to by Feri je butec (nepreverjen)

Hrošč (nepreverjen)

Hej , mar vam ni jasno , da brez razčiščene zgodovine ni prihodnosti , in mar ravno Slovenija ni najboljši primer za to trditev , pa enkrat že začnite razmišljati z svojo glavo , lahko se sicer delate , da nekaterih stvari ni , ali se niso zgodile , pa vendar so se in bodo za vedno obstajale v človeškem umu .

biznis (nepreverjen)

Naivčine boge, ste šče nej čüli za holokavst-biznis? Samo gospod umetnik lejko postavla te kamne, 150 evrov + ostali stroški po komadu + rabin + kantor... Gnes jih je v naši lübleni naivni državici postavu 21 v Lüblani, 7 v Soboti pa 23 v Lendavi... to je najmenje 7000 + rabin + stroški = 10.000. Dognes jih je po Evropi oddal več kak 66 gezero, tak ka je kavbojski siromaček že milijonar.

Neverminder (nepreverjen)

Holokavst biznis? Ti si betežen v glavi...

In reply to by biznis (nepreverjen)

biznis (nepreverjen)

Nika san ges betežen, tij si naivna neznalica, pa si zaj zaprepadeni. Malo poguglaj, ka boš bole čeden, ti pomoren: Holocaust-Industry

In reply to by Neverminder (nepreverjen)

Soboški prdec (nepreverjen)

Vidiš " biznis" , da si v bistvu neumen , ka pa si te nej tij prišo z takšno idejo , pa bi tij to delo in bi zdaj že bil milijonar , samo jebi ga , tvoj maksimalni doseg je neko brez vezno nakladanje po forumih .Rejsan si smešen z temi tvojimi izračuni , tij rejsan misliš , ka se vse gleda samo skozi jebene eure , joj , joj .

Gabrijel (nepreverjen)

Holokavst turizem!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice