V okviru praznovanja 100-letnice Gimnazije Murska Sobota so minuli četrtek postavili lesene skulpture, ki simbolizirajo štiri področja izobraževanja: naravoslovje, družboslovje, šport in umetnost.

Štiri simbolne skulpture

  • Skulptura Naravoslovje z izklesanimi simboli Zemlje v objemu listov in cvetov na lesenem stebru premaguje silo težnosti, ter tako povezuje vse naravoslovne predmete.
  • Druga skulptura predstavlja Družboslovje. Sova na njenem vrhu simbolizira modrost, knjige pod njo pa znanost in učenost, ki ju potrebujemo, da uporabimo sociološka, zgodovinska in jezikovna spoznanja za razumevanje družbe, njene preteklosti ter vrednost poznavanja maternega jezika in tujih kultur.  
  • Olimpijski krogi na tretji skulpturi Šport predstavljajo prepletenost, povezanost in prijateljstvo ter prizadevanje za vrednote, kot so spoštovanje, odličnost, poštenost in športni duh.  Dobre športne uspehe pa je moč doseči le s treningi in z disciplino.
  • Vse troje povezano predstavlja Umetnost. Brez nje pa bi bila duša prazna in življenje nebarvito.

Lesenim deblom so vklesali simbolna sporočila in jih oživeli kiparji Rudi Novak, Alojz Gabrovec in Albert KrajgerSlovenski državni gozdovi so donirali les, javno podjetje Komunala pa je postavilo temelje lesenim skulpturam.

Ravnatelj Gimnazije Murska Sobota, Roman Činč, je v svojem nagovoru poudaril, da je poslanstvo gimnazije povezovati, vzgajati in izobraževati mlade, ki bodo s svojim znanjem bogatili in razvijali Prekmurje in širšo regijo.

Skupaj s predstavnikom Slovenskih državnih gozdov sta prerezala trak in uradno predala veličastne skulpture namenu občudovanja umetnosti in pričevanja, da se tukaj že stoletje »gradi misleči svet«. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice