Zaključna konferenca LUMS - Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016 do 2019.

V Hotelu Diana je včeraj potekala zaključna konferenca Ljudske Univerze Murska Sobota, v okviru katere so predstavili projekt Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016 do 2019.

Po pozdravnem nagovoru direktorja LUMS Dejana Dravca je predstavnik Pomurske gospodarske zbornice predstavil pogled gospodarstva na izobraževanje starejših zaposlenih. Z Nikolajem Mejašem so se medtem posvetili načinu komunikacije s pripadniki različnih generacij, ogledali pa so si tudi rezultate projekta ter priložnost za izobraževanje zaposlenih. 

Ob koncu so udeleženci delili svoje vtise z izobraževanj ter izmenjali mnenja.

Za vseživljenjsko izobraževanje

Kot pojasnjujejo v LUMS, je namen projekta bil ciljno skupino zaposlenih, predvsem starejših od 45 let, manj izobraženih ali manj kompetenčnih na določenem področju, vključiti v vseživljenjsko izobraževanje. Tako evropske kot nacionalne raziskave namreč kažejo, da je to skupina, ki se najredkeje vključuje v izobraževanja, s tovrstnimi projekti pa torej želijo to spremeniti.

»V Pomurju je z vsakim začetkom težko. Tako je bilo tudi pri tem projektu, zato ker ta skupina izobraževanja ne vidi kot potrebnega, kot vrednoto, kot nekaj, kar lahko vpliva na neke spremembe v pozitivno kakovostno smer, v njihovem poklicu ali v njihovem zasebnem življenje. Marsikdo ima tudi slabe izkušnje z izobraževanjem, se ne želi udeleževati izobraževanja. Ampak nekako smo trli oreh po oreh in na koncu moramo s ponosom povedati, da so naši cilji doseženi ali celo preseženi,« razlaga Alenka Kučan, organizatorka izobraževanja odraslih v Ljudski Univerzi Murska Sobota.

Največ zanimanja za računalniške in jezikovne programe

Projekt je sicer trajal kar dobra tri leta in v tem obdobju so zabeležili nekaj več kot 2.900 vključitev. Razpisanih je bilo več izobraževalnih programov, na različnih vsebinskih področjih, med katerimi so udeleženci izbrali tista, ki so se jim želeli posvetiti oziroma jih izboljšati. 

Izvajali so do 50-urne programe, pri čemer so najbolj obiskani bili računalniški programi in programi za pridobivanje novega jezikovnega znanja, precej zanimanja pa so bili deležni tudi programi na temo komunikacije in zdravega sloga življenja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice