Danes mineva natanko 50 let odkar sta most odprla jugoslovanski predsednik Josip Broz - Tito in avstrijski predsednik Franz Jonas.

Slovesnost je potekala v skupni želji po še boljšem sodelovanju. Govornika sta bila zunanji minister Miro Cerar in deželni glavar avstrijske Štajerske Herman Schützenhöfer, ki sta zelo dobro sodelovanje med Slovenijo, Avstrijo in deželo Štajersko potrdila še na neformalnem srečanju, poroča STA.

Pozivi h krepitvi sodelovanja ob skupnih vrednotah in povezavah z Štajersko

Srečanje je predstavljalo enega prvih dogodkov v sklopu leta sosedskega dialoga Slovenije in Avstrije, ki se je začel devetega oktobra in je namenjen spoznavanju in ozaveščanju o dobrih praksah sodelovanja ter spodbujanju novih partnerstev, poleg predstavitve kulturnih projektov.

Cerar je v nagovoru na mostu poudaril da Slovenijo in Avstrijo povezujejo skupne vrednote in cilji, poslovne, kulturne, znanstvene in človeške vezi ter da ima Slovenija na gospodarskem področju največ blagovne menjave prav z deželo Štajersko. Leta 2018 se je ta povečala na 1,3 milijarde evrov.

"Državi sta danes članici EU in schengenskega območja, zato je zelo pomembno, da med nami ni več fizične meje, da se vsi potrudimo, da bo tako tudi ostalo, storimo vse, da se bo duh schengena ohranil, da tudi kontrole na meji ne bodo potrebne, ter da bodo lahko ljudje res prosto prehajali čez mejo in se družili," je med drugim poudaril zunanji minister po poročanju STA.

Posebej je omenil tudi slovensko narodno skupnost v Avstriji, katere del živi tudi na avstrijskem Štajerskem in poudaril, da večkulturnost in večjezičnost bogatita prostor ter ustvarjata dobre in konkretne vezi med prebivalci na obeh straneh meje.  

Tudi Schützenhöfer je v nagovoru pozval h krepitvi sodelovanja in poudaril:

"Naša naloga je mladim generacijam povedati, da mir in svoboda nista nekaj samoumevnega, da se je treba zanju dnevno truditi, da bodo lahko tudi mladi nekoč živeli skupaj, drug z drugim, zato se moramo vsi truditi za ohranitev svobode, miru in blaginje.".

Župan Gornje Radgone Stanislav Rojko je povedal, da na obeh straneh Mure živijo samo ljudje, ki želijo živeti skupaj, radgonski župan Heinrich Schmidlechner pa je dodal, da je bil most prijateljstva ob odprtju povezan s skupno nalogo graditi mostove do sosedov. In to je po njegovem prepričanju odlično uspelo, še poroča STA.

V programu so nastopili glasbeniki in otroci z osnovnih šol iz obeh držav, z mostu pa so spustili 50 balonov.

Most je sicer 111 metrov dolg in 13 metrov širok. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prokurist (nepreverjen)

Ka pa ta v žuti jakni tü glumi. Samo punčuke pogledneš, pa ti je takoj fse jasno kama paše. Prekleta gamad,

PekinškaPatka (nepreverjen)

Kdo je to?

In reply to by Prokurist (nepreverjen)

MimicA123 (nepreverjen)

Misliš v žuti jakni zadaj desno?

In reply to by Prokurist (nepreverjen)

kanžor

Cerar ,Horvat ,Razkriški pofarbani vsi so na küpo

Busybee (nepreverjen)

Slovenistan banana republika. Cmerarčka pošlje na proslavo. Glavno da čim več slovenskih delavcev gre delat prek meje da jim lahko dvojni davek nabijemo in napolnimo korito za nas svinje....

Mun (nepreverjen)

De je zdaj bil sindikat čezmejnih delavcov, a nej to bijla prilika za kakšno protestno tablo, Cerar, sodelovanje je vzorno"rejsan"? Rejsan mi je nej jasno komi je namenjen tej sindikat in kdo ga še plačuvle?

Starejše novice