S spominsko slovesnostjo so včeraj v Murski Soboti zaznamovali svetovni dan spomina na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni.

Zbrane so nagovorili predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, svetovalec predsednika republike Boštjan Žekš in podpredsednik Evropske romske zveze Orhan Galjus.

Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije je nagovor začel in končal z vprašanjem, ali se je genocid nad Romi res končal po drugi svetovni vojni. Meni namreč, da imamo v Evropi še vedno žive oblike genocida, sovražni govor, sovraštvo in ljudi, ki nasprotujejo vsemu, kar je drugačno.

Po slovesnosti so na dvorišču nekdanje ekonomske šole položili venca k spominski plošči

Številke o pobitih Romih med drugo svetovno vojno se sicer gibljejo od 220.000 do 500.000, po nekaterih ocenah pa celo do milijona.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Babuška_eenaa (nepreverjen)

Prav je da se spomni žrtev terorja. A tu so bila omenjena samo žrtve nacizma in fašizma. Ne sme se delati razlike med žrtvami. Kje pa so omenjene te žrtve: https://www.casnik.si/rome-so-partizani-preventivno-pobijali/ ?

Konion (nepreverjen)

Ka pa ma Ebenspanger z ten?

fonzekk (nepreverjen)

Prišo se je opravičit v imenu Komunistične partije.

In reply to by Konion (nepreverjen)

fonzekk (nepreverjen)

Prišo se je opravičit v imenu Komunistične partije.

In reply to by Konion (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Daj realni DF spijzdi že enkrat nekam. Kumunist, fašist, nacist itd. Si samo tij. Gnoj prekleti

In reply to by fonzekk (nepreverjen)

KAJ PA PARTIZANI ? (nepreverjen)

ROME SO PO EVROPI POBIJALI FAŠISTI IN NACISTI V SLOVENIJI PA PARTIZANI to so zgodovinsko dokazana dejstva. Žalostno pa je to da so na tej proslavi sodelovali nasledniki pobijalcev - partizanov, seveda oni nič krivi, tako se spreneveda samo lahko komunist, ki je brez duše.

Goričanec 007 (nepreverjen)

Napis na plošči so že zriktali kak trbej?

Starejše novice