V soboto, 21. januarja 2023, smo obiskali prvi skupni Vincekov pohod Slovencev in Hrvatov.

Ob godu svetega Vincenca so v soboto, 21. januarja pripravili Vincekov pohod in druženje Slovencev in Hrvatov.

Tokrat je pohod potekal prosto med vinogradi in vinskih poteh od Štrigove na Hrvaškem do vinorodnega območja Šprinca in Koprive v občini Razkrižje.

Za ta pohod so se tokrat odločili zato, ker ni več schengenske meje in je gibanje čez mejo prosto, kar je bilo povezano s sosednjim hrvaškim Vincekovim pohodom.

Pohodniki so se ustavili tudi na vinogradniški kmetiji Krampač

Pred leti dobro obmejno sodelovanje so tokrat dodatno nagradili in povezali z vinogradniškim običajem, kulinariko in odlično vinsko kapljico, katero pridelajo vinogradniki na tem vinorodnem območju.

Pohodniki so se zbrali pri domu kulture v Štrigovi in se odpravili peš proti slovenski meji. Med potjo so se ustavili pri vinogradniški kmetiji Krampač v Koprivi.

Nato se je okrog 1500 pohodnikov ustavilo na prireditvenem prostoru v Šprincu, kjer ima Turistično narodopisno društvo Razkrižje svoj vinograd in kjer pridelujejo vino za društvene in občinske potrebe.

Pohodnike iz domala celotne Hrvaške so sprejeli z odprtimi rokami številni prostovoljci in prostovoljke. Med njimi je bila vinska kraljica Tina Pregrad iz ljutomerskega vinorodnega okoliša.

Za popestritev pohoda poskrbelo več glasbenikov

Za meh harmonike je poprijel Srečko Kotnik, ki je z glasbo pozdravil udeležence Vincekovega pohoda na slovenski strani, kjer se je daleč naokrog slišala slovenska in hrvaška pesem.

Med udeleženci pohoda je bil tudi župan občine Štrigova Stanislav Rebenik in Josip Mikec iz Turistične skupnosti Štrigova. Zbrane pohodnike je v imenu občine Razkrižje pozdravil in župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič.

Med potjo je vse udeležence Vincekovega pohoda spremljala skupina Podrumari iz Štrigove. Na prireditvenem prostoru v Šprincu pa je za veseli del druženja poskrbela tamburaška skupina Bisernica iz Društva upokojencev Ljutomer.

Po ukinitvi schengena na meji s Hrvaško je to bil gotovo najbolj množičen prestop meje na enem mestu. Da so se udeleženci pohoda dobro počutili, je poskrbela tudi ekipa vinogradniške kmetije Krampač.

Prikazali so tudi prvi letošnji rez vinske trte

Ob godu svetega Vinenca so v vinogradu na slovenski strani prikazali prvi letošnji rez vinske trte. Običaj tega prvega rezača je v tem, da na vinsko trto v vinogradu obesijo suho meso in klobase in vino iz tega vinograda, kjer so opravili rez vinske trte.

Prikazali so tudi spomladansko kopanje vinograda, kot so to opravilo delali nekoč. Pri prikazu reza vinske trte so sodelovali Stanko Levačič, Štefan Krampač in Stanko Ivanušič. Prikaz je potekal v društvenem vinogradu Turistično narodopisnega društva Razkrižje v vinorodnem Šprincu.

Po stari navadi so najprej nabrusili škarje in obrezali tri trse vinske trte. Nato so udeleženci pohoda pot iz Šprinca nadaljevali nazaj na hrvaško stran proti Madžerkinemu bregu, kjer je leseni razgledni stolp v Vidakovcu.

Šlo je za lep medsebojni pohod in vse je bilo povezano s dobrim sodelovanjem in prijateljstvom.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

te so nej bogvekaj tej gume, če je samo 4 mejsce nuco.

Gasilec Samo👨‍🚒 (nepreverjen)

Heeeej! Pofarbani župan ni več črni, menjal je barvo na rjavo😂😂😂

Gurmanko (nepreverjen)

prilagaja se kapuci na jakni :-)

In reply to by Gasilec Samo👨‍🚒 (nepreverjen)

asdasad (nepreverjen)

spodnje... tudi odavle?

eko tička (nepreverjen)

Pustite, prosim, županove lase pri miru!! Raje dajte pohvalo in velik priklon njegovim sposobnostim za vodenje skupnosti in njemu, kot človeku velikih vrednot, sploh. Takšnih je malo!!!

Niko i ništa (nepreverjen)

Pusti SDS-ovce, to so nekulturni ljudje brez vrednot.

In reply to by eko tička (nepreverjen)

asdasad (nepreverjen)

nej san zna ka odavle v kompletu, laseke

In reply to by Niko i ništa (nepreverjen)

Razkrižanec... (nepreverjen)

Ekoo tička, biti na županskem stolčku tako dolgo kot je pofarbani, je najmanj nemoralno, če ne že nagnusno. Če bi imel kaj morale, pa je nima, bi že zaradi higiene moral prenehati kandidirati!
Zdaj pa veselo vlada, skupaj s svojimi kimavci. Žalostno...

In reply to by eko tička (nepreverjen)

Waskar (nepreverjen)

A je bilo res 1.500 pohodnikov? Številka se mi zdi kar precej visoka?
Kot drugo, škoda, da se taka prireditev ne reklamira širše. Če pa je bilo res 1.500 pohodnikov pa organizator niti nima verjetno interesa, da privablja pohodnike iz širšega območja?
Se je pa spet našlo kar precej ta vseznalih, kateri pišejo vse mogoče, le o pohodu ne. Škoda!

Starejše novice