Komercialni prevoznik pripravljen ima vse pripravljeno za pomoč pri reševanju življenj. Pravi, da če bi bile stvari urejene, bi bila Slovenija pokrita v petnajstih minutah, na boljšem bi bilo tudi Pomurje.

Slovenija je ena od redkih držav v Evropski uniji, ki nima helikopterja, namenjenega izključno medicini in reševanju.

Za celotno Slovenijo sta trenutno na voljo dva helikopterja, eden na Brniku, drugi pa v Mariboru, in to le od 8. do 16. ure. 

Privatnik s helikopterjem pripravljenim za reševanje

Komercialni prevoznik - podjetje Helitours pravi, da imajo vse pripravljeno za helikopterske prevoze, a da je zdaj na potezi država. 

V helikopterju, ki je danes pristal pred Splošno bolnišnico Murska Sobota, je enaka oprema, kot se uporablja v modernih reševalnih vozilih, »v bistvu je kompatibilna, lahko jo tudi kadarkoli zamenjamo,« razlaga Robert Sabol, vodja tehnične ekipe in dolgoletni reševalec.  

Tudi ekipa v helikopterju je identična tisti v reševalnih vozilih in je izšolana za postopke helikopterskega reševanja, razlaga Sabol, ki ima za sabo že več kot 30.000 intervencij. 

Štirje helikopterji bi pokrili celorno Slovenijo v petnajstih minutah 

Pravi, da je helikopterska nujna medicinska pomoč v Sloveniji podhranjena in da sta dva helikopterja za celotno državo premalo. 

»Minimalno bi Slovenija potrebovala tri baze, optimalno štiri. Če so štiri baze, je to pet helikopterjev, da je lahko katerikoli kos Slovenije dosežen v petnajstih minutah, in na tak način se da ujeti zlata ura,« pravo Sabol.

Najprej sekundarni helikopterski prevozi

To pomeni, da je v eni uri od nastanka dogodka pacient že na kirurgovi mizi. Komercialni prevoznik ima potrebno licenco za tovrstno delo, tudi pravilnik o nujni helikopterski pomoči, ki pa se trenutno ne izvaja.

»Zato bodo prvi korak po vsej verjetnosti sekundarni helikopterski prevozi, kar pomeni premestitve iz splošnih bolnišnic v univerzitetne klinične centre,« pravi Aljoša Kovačič, komercialni direktor podjetja Helitours.

Kovačič dodaja še, da ko bo država prešla na helikoptersko nujno medicinsko pomoč, kot civilno službo pa bo odzivni čas občutno krajši, kar pomeni, da bo pacient oskrbljen v desetih do petnajstih minutah, da bo klic potekal direktno iz dispečerskega centra do baze, v kateri bodo helikopterji. 

Bile bi vsaj tri baze, ki bi bile po državi idealno razporejene tako, da bi helikopterji kadarkoli, tudi ponoči v idealnih razmerah v 15 minutah dosegli vsak kraj v Sloveniji. 

V soboški bolnišnici primorani večkrat prevoze opraviti z rešilcem

Zdaj sta na voljo le dva helikopterja, eden na Brniku, drugi v Mariboru. Tako da so od centra odmaknjeni kraji, kot je tudi Pomurje spet v slabšem položaju. 

»Mi kombiniramo z reševalnimi vozili, kar pa v določenih trenutkih ni idealno. Predvsem pri hudih poškodbah, kjer je tresenje ali pa dolgotrajni prevoz škodljiv,« pojasnjuje Manuela Kuhar Makoter, strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota.

V soboški bolnišnici imajo mesečno vsaj dva primera, ko potrebujejo helikoptersko nujno medicinska pomoč. 

Zato se jim zasebni prevozi zdijo smiselni, ampak bo do vzpostavitve sistema moralo preteči še veliko vode, saj zadnjih petnajst let na tem področju ni bilo kaj veliko storjenega. 

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
5435435345234231 (nepreverjen)

S PREHLAD NATEGON so telko zaslužili ka so si privat helikoptere spokipuvali kriminalci eni...Zdaj pa bi uni dale frajeri bilij pa be še na račun države dale dobro živeli brez dela.

black panter

Tele

In reply to by 5435435345234231 (nepreverjen)

Gost24482 (nepreverjen)

Evo dokaz ka je v soboti več teleta kak pa čednoga naroda. Za župana mate velkoga poštenjaka....bulmastif mrdaša velkoga pajdaša od pokojnoga barečeviča...vsaka van čast

In reply to by black panter

black panter

Tele je te nategnjeni,ka ze 2.leti pise vsaki den,PREVARA IN NATEG

In reply to by Gost24482 (nepreverjen)

corona corona (nepreverjen)

Do včeraj je valda testejro, od gnes opravlja helikopterske prevoze!

. (nepreverjen)

Super pohvalno, hvala za vsako rešeno življenje

In reply to by corona corona (nepreverjen)

Necenzurirano... (nepreverjen)

Kdo so največji dobičkarji hitrega testiranja. Vir necenzurirano.si

Opazovalec 360 (nepreverjen)

Osebno sem videl ta helikopter,zgleda kot iz muzeja,na repu z "modro,belo,rdečo zastavo"-take zastave jaz ne poznam,ta ne izgleda ,kot nek reševalni helikopter-okoli njega se je vilo enih 8-10 fotografov,kot,da bi novega Airbusa predstavljali......!

gost2020 (nepreverjen)

Boš ti nabavil boljši helikopter? Nakladač brezvezni!!!

In reply to by Opazovalec 360 (nepreverjen)

gost512412 (nepreverjen)

slabo si gledal to zastavo na repu... na sliki zgleda tak kot mora biti...

In reply to by Opazovalec 360 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz pa mislim, ka je Eurocopter EC 135 bole primeren. Takšne nucajo Avstrijci že 20 let. Je menjši, zato nuca menjše mesto za pristanek. Največja prednost pa je ka ima vrata na zadnji strani. Tak lejko nosila porineš dirktno v helikopter.

Sirmajjkkkkk (nepreverjen)

Ge so najšli tou barvo za helikopterja (DINAMO )😂😂😂😂😂🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🤬

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice