Člani Društva za podvodne aktivnosti Vivera in Potapljaškega društva Murska Sobota so pod okriljem Slovenske potapljaške zveze včeraj izvedli dve ekološki akciji čiščenja slovenskih voda.

Organizatorji so Soboško jezero in Ljubljanico uspešno očistili, med čiščenjem Soboškega jezera pa so poleg odpadkov odstranjevali tudi vsiljivo tujerodno vrsto školjke.

V širjenju zavedanja o ranljivosti okolja ter prizadevanjih za njegovo ohranitev je potapljače v okviru svoje družbeno odgovorne kampanje Razmišljaj EKOlogično ponovno podprlo podjetje SPAR Slovenija.

V luči letošnjih izrednih razmer je 29 tradicionalna čistilna akcija Ljubljanica 2020 tokrat izjemoma potekala v jesenskem času, organizatorji pa so za zagotovitev varne izvedbe prilagodili število udeležencev ter območje čiščenja.

Potapljači Društva za podvodne aktivnosti Vivera so se tako letos osredotočili na manj obiskane predele rečne struge.

Predsednik Društva za podvodne aktivnosti Vivera Miro Potočnik je po uspešno opravljeni akciji povedal:

»Lani smo si zadali cilj, da območje čiščenja še razširimo ter se spustimo proti zapornicam, nižje od Livade in ljubljanske tržnice, a tega cilja letos žal ni bilo moč uresničiti. Vseeno smo z rezultatom zelo zadovoljni in upamo, da se bomo prihodnje leto lahko ponovno zbrali v večjem številu. Ob tem bi se rad zahvalil še podjetju Spar Slovenija, ki je tudi tokrat podprlo naše aktivnosti in pripomoglo k širjenju zavedanja o pomembnosti čistega okolja.«

Na Soboškem jezeru je istočasno potekala tudi vaja Podvodne reševalne službe Slovenije, ki je s svojimi plovili potapljačem priskočila na pomoč pri doseganju težje dostopnih predelov.

Na Soboškem jezeru pa je vzporedno potekala še ena ekološko-čistilna akcija. V njej so člani Potapljaškega društva Murska Sobota jezero uspešno očistili, hkrati pa so odstranjevali še tujerodno vrsto školjke.

Zaključek čistilne akcije je predsednik Potapljaškega društva Murska Sobota Mitja Slavinec pozdravil z besedami:

»Veseli nas, da smo s skupnimi močmi opravili odlično delo in izpeljali akcijo čiščenja Soboškega jezera. Ob pomoči kolegov Podvodne reševalne službe Slovenije smo območje čiščenja lahko še dodatno razširili, z odstranjevanjem tujerodne vrste školjke pa pripomogli k ohranjanju naravnega ravnovesja v našem pomurskem biseru.«

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Obcinar (nepreverjen)

V naslovu omenjate soboško jezero, pišete pa o čiščenju Ljubljanice.
A je res tako težko biti vsaj ena desetina novinarja?

Risto Kubura (nepreverjen)

Ti nisi Risto, to sem jaz in pišem v čisti slovenščini. Ti pa v neki čudni zadevi!!!!!

In reply to by Obcinar (nepreverjen)

starisad (nepreverjen)

Na bruhanje mi ide ka znan ka tej portal dobro slujže pa lastnijk fajn živej z takšno greznico od novic ka jih tu objavlajo sake den.

In reply to by Obcinar (nepreverjen)

ertolp (nepreverjen)

pa kje je to jezero. mogoce Ledavsko jezero, a mislijo Balaton ali kamesnico?

GRAMOZNICA (nepreverjen)

BRAVO RDEČA SOBOTA OD GRAMOZNICE STE NAPRAVILI JEZERO, PREKLETI BUTALCI, POGLEDNITE SLOVAR SLOVENSKEGA JEZIKA IN PREVERITE KAJ JE GRAMOZNICA PA KAJ JEZERO, PA TO NE MOREŠ VERJETI, KAJ STE SPOSOBNI V SOBOTI.

Pato222 (nepreverjen)

Sto najšo moj propeler?

Starejše novice