Slovenski in hrvaški mejni policisti so se danes, po štirih letih premora, ponovno srečali na mostu čez roko Muro v Petišovcih in z mostu v reko vrgli policijsko kapo.

Gre za tradicionalno srečanje, ki je potekalo vse od leta 1992, dogodka pa v zadnjih štirih letih, bržkone tudi zaradi odločitev povezanih z arbitražo, ni bilo. Odgovorni pa so se letos odločili, da bodo s tradicijo vendarle nadaljevali in s tem na nek način potrdili dobro sodelovanje slovenske in hrvaške policije na mejnem prehodu.

"Sodelovanje policistov iz obeh strani meje je izredno pomembno in me veseli, da lahko današnji dogodek označimo kot tradicijo. Da nek dogodek postane tradicija pa pomeni, da je to sodelovanje zares vzorno. Želim si, da bi bilo temu tako tudi v prihodnje," je ob tej priložnosti povedal Damir Ivančić, direktor Policijske uprave Murska Sobota.

Sodelovanje pa ni pomembno zgolj na ravni policije.

"Ob tem velja poudariti, da ne gre samo za sodelovanje med slovensko in hrvaško policijo, ampak na splošno za sodelovanje med Hrvaško in Slovenijo. Pomembno je tudi sodelovanje med obema lokalnima skupnostima," dodaja Ivančić.

Veliko skupnih interesov

Oba župana se strinjata, da imata obe lokalni skupnosti veliko skupnih interesov.

"Vsekakor je to pozitivna zgodba, ki ima dolgo tradicijo. Ta gesta naj poteka tudi na državnih ravneh, da bi se državi bolj poslušali med seboj. Zdaj smo na reki Muri, ki poleg tega, da nas ločuje, nas lahko tudi združuje," je povedal Janez Magyar, župan občine Lendava.

"Mislim, da je možnosti za sodelovanje dovolj na vseh področjih. Sam osebno sem se čez ta most zapeljal verjetno vsaj petnajst tisočkrat, ko sem šel v Lendavo in nazaj. Ljudje tukaj so zelo povezani, imajo enake interese in ni področja, na katerem ne bi mogli dobro sodelovati," pa pravi Dražen Srpak, župan občine Mursko Središče.

Kapo v reko Muro mečejo od leta 1992

Policisti na meji se srečujejo in sodelujejo vsakodnevno.

"Sodelovanje med nami je zelo dobro in korektno. Dnevno si namreč izmenjavamo podatke, dnevno se vidimo. Odnosi so odlični, težav ni in prav je tako," nam je povedal Mojmi Zelko, komandir Postaje mejne policije Petišovci.

Dodajmo, da je bil povod za tradicionalno metanje dogodek iz leta 1992, ko je na srečanju policistov enemu izmed njih veter odpihnil kapo v reko Muro. Vse odtlej odvržena kapa, vsebuje napis v hrvaškem, slovenskem in angleškem jeziku. Razlog za to je ta, da naj bi najditelj najdeno kapo vrnil policijo. Kot nam je povedal Zelko, se je to doslej zgodilo enkrat.

S spleta

Komentarji (34)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Policaj (nepreverjen)

A Hrvati priznavajo z arbitražo določeno mejo? NE!!!
Torej, sodelujete in veseljačite z državnim organom Hrvaške, ki se norčuje iz celotne Slovenija.
Kako vas ni sram?

Pille (nepreverjen)

A policajci pa lahko pijejo v službi?!?

tuncika

VELIČASTNA JE TALE NOVOLETNA TRADICIJA...….med Slovenskimi in Hrvaškimi policisti. ČESTITKE...………. in seveda kapo dol, ter v Muro

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Še je
Upanje pri
Takih vzornih
Idolih
!

In reply to by tuncika

Gost10 (nepreverjen)

Hvala Bogu, da smo navadni ljudje - še vedno "ljudje".
Pusti politiko!!!!

Smolaa (nepreverjen)

Kaj pa če ke v kozarčkih jabi?

A79 (nepreverjen)

Tako je prav, korak v pravo smer.

branovlek (nepreverjen)

Vedno in povsod se Slovenci vlečejo v rit Hrvatom

čarni vrag (nepreverjen)

Vničavlejo državno imovino pa jo mečejo v to blatno Muro. Če bi jaz, ko sem bil v JLA, kapo vrgo v reko, bi dobo sedam dana zatvora.

zvodnik milan (nepreverjen)

dobil bi kurac u dupe i to ti bi ga stavil sam josip broz tito

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Lažov (nepreverjen)

Ti lejko jna samo senjaš pokavec!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

če bi vrgli v MURO gasiljsk kapu, bi jaz na glavoj skočil v mrzlo vodo

registriran (nepreverjen)

Plenković: ”Sodišče EU ne more rešiti spora o meji med Slovenijo in Hrvaško”
Magyar se dela norca z nas zaradi lastnega interesa. saj ima trgovine in mu je to bolj važno kot slovenska zemlja.A mu je to pahor ukazal da naj to nardi.Malo prerano je že začel.Kaj je sploh mislil stem ko je rekel da se odlično sporazumevajo z hrvaško policijo pa ni omenil.Mogoče to da točno Hrvatje prihajajo na slovensko stran v službo,da skupno kavo pijejo,da se tudi z hrvaškimi zastavicami vozičkajo po Sloveniji brez strahu itd.Kako hitro je pozabil kot župan mađarski jezik in ga ni napisal na kapo. To si samo lahko zamislite ,kaj mislijo hrvati
o nas.Kdo komu laže in kdo koga krade.Brez te policijske kape v Muri bi tudi hodi prek meje ker se Hrvatje požvižgajo uza međimurje.Si pa mislijo in celemu svetu razglašajo kako dober je slovenski narod.

zvodnik milan (nepreverjen)

registriran
tebi je sigurno bik v glavo prdnil, da pišeš take neumnosti
Še mati se te sramuje

In reply to by registriran (nepreverjen)

registriran (nepreverjen)

Milan ka sou ti hrvaški ocvirki naškodili?Pa po svojem dreku sprobaj če ne verjameš.
Kak je došlo tak bo odišlo.Bodi brezskrbi.Približno vaju poznamo.

In reply to by zvodnik milan (nepreverjen)

E-na lastovka (nepreverjen)

Gre za že tradicionalno srečanje policistov na obeh straneh meje, ne pa za neko policijsko zabavo, ki bi si jo omislil novi župan Magyar, katerega tukaj brez veze obtožujete. Ker vam je potem, očitno, lažje pri srcu, če se na tak način
"razbremenite". Nastali mejni spor in arbitraža, pa ni stvar ne župana, ne mejnih policistov, ne nas komentatorjev, pač pa zadeva izključno visoko politiko in strokovnjake mednarodnega prava - naše in tuje, tako v preteklosti kot danes.

registriran (nepreverjen)

tov. e-na lastovka.Ne vem če se še ti nam norca delaš,pa nočem biti nesramen,ali pa nekaj drugega je vmes.Kdo je govoril sploh o zabavi policije?Našo policijo spoštujem najmanj kot ti. Za take svečanosti je predviden primeren čas in treba tudi upoštevati počutje ljudstva.Jaz sem za mir,
za dobre sosedske odnose in za bodočnost naših potomcev.Zelo me skrbi ,da so nekateri zelo naivni,kar nas je zelo dosti stalo.Vaš zadnji stavek nam pove da se v politiko ama nič ne razumete.
(pred leti Hotiza,piranski zaliv.)Vam to nekaj pove?Omenili ste tudi župana.Kaj mislite ,kaj je z tem dosegel,če je to bila njegova zamisel,ali pa je prišlo iz kabineta.Ljudstvo ima vedno prav in zato ne obsojam nekatere komentare .Privočil bi vam pa en teden prostovolne pomoči ribičem v Piranskem zalivu.Prostovoljne pravim zato,da vas ne bi inšpekcija oglobila.Zatem pa bi se dobila na kavic kjer bi si vi želeli in mi opisali od a do ž kaj mislite o mejni policiji in o županu .

In reply to by E-na lastovka (nepreverjen)

Horgos (nepreverjen)

No,no Registrejrani. Pahor malemu Orbanu pač ne more zapovedovati. To lahko stori edino še vedno največji živeči komunist. Janšev Janez. Tovariš Janša, še vedno se spominjam tvojih ognjevitih govorov, ko smo šli peš v Jajce.

telovadec hormon (nepreverjen)

tebi se vidi da nisi šel samo v jajce
ampak da so te poslali še v pičko materino

In reply to by Horgos (nepreverjen)

pepič (nepreverjen)

Tebi pa tej hormoni res škodijo v glavi ka je tak tupasta, ka pa je narobe če je goreči komunist tako goreče zagovarjal komunizem kak zdaj počenja z fašizmom?

In reply to by telovadec hormon (nepreverjen)

Horgos (nepreverjen)

Hormonski telovadec. Me veseli, da nisem sam v pm. Kot zgleda si bil že ti prej tam.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

tebi pa je sigurno bik v glavo prdnil

In reply to by Horgos (nepreverjen)

telovadec hormon (nepreverjen)

ampak tebe so potem še nazaj poslali

E-na lastovka (nepreverjen)

Registriran, jaz nisem tov., kakor me nazivaš, pač pa sem g., zato tudi enako ne razmišljava. Osebno sem za to, da si
prizadevajo biti preprosti ljudje, obmejni sosedje kar se da da dobri, da bo njihov vsak dan znosnejši. Zato podpiram, za razliko od drugih, njihova prijateljska srečanja. Kaže, da si od mene bolj podkovan, ali pa vsaj misliš, da si, zato posreduj sam osebno na problematičnih obmejnih območjih, kjer potom diplomacije in za to poklicanih, ni moč česar več doseči. Očitaš mi politično znanje. Morda ga imaš več od mene. Si pa glede vsebinske in oblikovne sestave ter
slovenskega pravopisa, oprosti, totalna zguba.

registriran (nepreverjen)

Sam ti bom to povedal lastovka.Najprej pometi pred svojim pragom.Pol pa razločno napiš,kaj si milo rečt z g-jem.Najverjetneje da si gospod,al gnoj.Po mojem si ta drug ,pa še velik BEDAK!

In reply to by E-na lastovka (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Gre se za srečanje dveh obmejnih organov dveh držav... kateri pa si na najvišji ravni nista ravno v najboljših odnosih.

Lepo je sicer E-na lastovka napisal... da bi morala med ljudmi prevladovati sloga in razumevanje.

Kljub vsemu trenutno NE podpiram takih "uradnih" srečanj! To so predstavniki dveh držav, kateri sta se do sedaj redno srečevali, nato to prekinili in sedaj je naenkrat harmonija med državama? Ne... na žalost, pa čeprav je to napisano tako kruto, taka srečanja trenutno niso primerna!

Če se pač ne razumemo... se ne razumemo. Dve policijski postaji... tega ne moreta, ne bosta in predvsem, ne SMETA spreminjati. To je naloga drugih... Naj se sedaj Pahor sprašuje, čemu je tako silil v tisti sporazum... za nagrado smo "dobili" večji del tiste banje, kateri pravimo Piranski zaliv in izgubili domovanje in zemljo pri kakšnih šestdesetih ljudeh pri Razkrižju. Za zameček sta tista dva idiota še javno telefonirala vsak vsakemu pred obelodanjonjo razsodbe... čeprav brez nekih posledic, za Hrvate pa dovolj, da sporazuma ne spoštujejo in ga ne bodo. Taka srečanja na Muri... so njim tako, tako... Kaj hočemo mi doseči z njimi... mi tudi ni jasno!

ne vem (nepreverjen)

Ne vem zakaj ste se poimenovali za truplo .Tako razmišljajo samo pametni, brihtni ljudje z katerimi bi se bilo užitek pogovarjati in lažje nam bi bilo doseči kar si želimo.Na žalost, lastovk pa je veliko,ki dosti pokakajo in mislijo drugače.Ja -očitno jim pa ne paše nekaj.

In reply to by Truplo

Lendava----Dolina (nepreverjen)

Truplo za kaj vse povsod opletaš z svojim jezikom ? A res misliš,da si na sobotainfo najpametnejši ?

In reply to by Truplo

Pax (nepreverjen)

Tokrat en velik + za komentar!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Saj sem samo napisal, kaj si MISLIM! Ne... da tako MORA biti, kar na žalost nekateri bralno nepismeni pač ne vejo izluščiti. Tu in tam koga, kot tega "dolinčarja" reda radi moti, da se sploh kaj piše. Kot, da to ni forum?

In reply to by Pax (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

piranski zaliv nikoli ni bil slovenski
vcasih je bil italijanski
pozneje pa hrvaški

tujec 3 (nepreverjen)

Febo jes iti iz bosne - a

gostja 426 (nepreverjen)

Ta neumna tradicija izhaja še iz časov, ko varovanje okolja ni pomenilo nič. Marsikdo bo rekel, češ saj je samo ena kapa, pa vendar mislim, da je slabo sporočilo ljudem - da naj kar odvržejo vse, kar je odvečnega, v naravo, v vodo. Potem pa bodo spet jamrali nad slabo opremljenostjo.

grablaš soboški (nepreverjen)

Ka pa se tij ideš Mađar.Ti si trgovec nej politik ,Tak do te vozigrali politiki ka bouš pozabo kak ti je imej.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice