Danes je državni praznik, dan Rudolfa Maistra.

Praznujemo ga v spomin na 23. november leta 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Ob prazniku je minule dni potekalo več prireditev, osrednja proslava je bila včeraj zvečer v Gledališču Park v Murski Soboti.

General Rudolf Maister sicer sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. Njegova veličina je bila tudi v tem, da se je zavedal, kako pomembna je odločnost ob nastajanju nove države ob razpadu avstrijske monarhije. 

Maister ni bil samo vojak, bil je vizionar, je na sredini slovesnosti na Ravnah na Koroškem poudarila slavnostna govornica, predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec, piše STA.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. Vsako leto v času praznika poteka več prireditev, na katerih se spomnijo še, da je bil Maister, s pesniškim imenom Vojanov, tudi umetnik in bibliofil.

V Murski Soboti je bil ob dnevu Rudolfa Maistra slavnostni govornik predsednik DZ Dejan Židan. Dogodka pa so se med drugim udeležili tudi Lučka Lazarev Šerbec, predsednica Zveze društev general Maister, soboški župan Aleksander Jevšek ter Marjan Farič, predsednik društva general Maister Murska Sobota. Manjkal pa ni niti režiser in producent proslave Dario Varga.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Munt (nepreverjen)

Ka so samo desosove pauzvali, Židan je glaven, normalno za tau partijsko Soboto. Vupan ka de idnauk toj rdejčoj idioligiji konec in ka mo lejko normalna država.

Kracatarjilin... (nepreverjen)

Rdece kravate so pa res poceni, skoraj zastonj. Zato pa nicvredne.

100-100 (nepreverjen)

Fsaka čast generali Maistri, bilu je tisti šteri je najbole zaslužen ka je gnes den Štajerska fsaj eden falat Slovenska. Ka se pa tiče Prekmurja na se s ten sploj ne strinjan. Za priključitev Prekmurja je najbole zaslužen Slavič pa katoliška duhovščina s Kleklon na čeli. Pa seveda ka ne pozabin Jožeta Godine s sfojimi legionari. Maister je biu pameten človik, pesnik in je dobro znau ka je sila tuj nej sigdar dobra(mogoče pa je v ton deli ka je nej posegno zaslužen). Sikak pa je praf ka bi svetek častili kak se spodobi, kak dela prosti den.

Rudi1918 (nepreverjen)

Slavic keri je verjetno najbole zasluzen za prikljucitev prekmurja je biu v casi rudolfa maistra referent za prekmurje v narodnen sveti za stajersko v maribori. Ge si nebi vupo trditi ka neje general maister nikaj pripomogo k prikljucitvi prekmurja. Verjetno sta sodelovala, tudi kda je slavic sau v paris na mirovno konferenco leta 1919.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

San tak tuj napiso-znau je ka trbej s silof počakati. Sigurno je pomago najbole zaslužen pa nigdar.

In reply to by Rudi1918 (nepreverjen)

Rudi1918 (nepreverjen)

Se strinjan.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Najbolj zaslužen za to, da ste danes v Sloveniji je Prlek Slavič. Pika!!!
Preberi kaj, pa potem filozofiraj.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Zgvv (nepreverjen)

ce nebi bilau toga divjaka majstra bi gnesden stajerci sprechali in se mastili ob povprecni avstrijski placi.
Sedaj pa so tak kjer so

širipi (nepreverjen)

Ka pa te za funkcije ma tü poulek Hoblaj ?

butalec (nepreverjen)

širipi, ja ka??
- bodoči župan!!

In reply to by širipi (nepreverjen)

Rudi1918 (nepreverjen)

Velke clovek je biu general majster. Domovino je ljubo in tau je tüdi s ponosom pokazo. Biu pa je tudi izjemen poet...ena izmed njegovih:
Meča ne dajte nikoli iz desnice,
naše pravice nikoli iz zenice!

MAISTER IN KOMUNISTI (nepreverjen)

Ka je pa Maister imel skupnoga z rdečimi komunisti ? Zanima me, da boste že enkrat v Soboti prekinili z to bolezensko komunistično ideologijo in rdeče kravataši ki so pri vsakon dreki zraven so vas še nej zadosta pripeljali v rit. Sicer pa bi moral biti danes dan žalovanja ne pa praznik, če bi spadali pod Avstrijo ja kaj bi nam pa manjkalo ? Vidite kak vas ti rdeči nategujejo oni slavijo da imamo mi v Sloveniji plačo in penzijo 600 € v Avstriji je pa to imajo najmanj 1200 € TOREJ KAJ VI SLAVITE KOMUNISTI ?

Horgoš (nepreverjen)

Res ne vem kaj slavi Ivan Janša in njegovi.

In reply to by MAISTER IN KOMUNISTI (nepreverjen)

ZA HARGOŠ (nepreverjen)

Kdo kje omenja Janšo, vtakni si ga enkrat nekam ka boš imel mir. Jebal te Janša in komunisti skupaj budalo.

In reply to by Horgoš (nepreverjen)

Horgoš (nepreverjen)

No pa smo te dobili.
Tako izbrano se lahko izraža samo spreobrnjeni komunist, ki se sramuje kar je nekoč bil.
Ivan bi bil ponosen na tebe.

In reply to by ZA HARGOŠ (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Maister nigdar nej meu nika s komunistami, nitik s temi kumunajzerami med štere spada tak vladajoči SD, kak SDS s temi pa ešče bole nika nej. Ti pa či misliš ka de ti v Avstriji bokše, pa se odaj za te par Ojrof pa idi -što ti brani.

In reply to by MAISTER IN KOMUNISTI (nepreverjen)

BG011 (nepreverjen)

Veliki človek in prijatelj Srbije. Slava mu!

Zjebal nas je … (nepreverjen)

Majster nas je Štajerce zajebal bolj kak kuga, Erjavec in Jurša skupaj.
O ukazu za streljanje na stavkajoče pa zgodovina molči?!?

Risto Kubura (nepreverjen)

Kaj pa general Geza Palkov..imenovan Bunga, Bunga???

čarni vrag (nepreverjen)

General Maister je bil nacionalist, komunisti so pa internacionalisti. Bomo to enkrat rasčistili. Židan in njegova stranka podpirajo internacionalizacijo Slovenije. Podpirajo prihod islamskih skrajnežev in džihadistov. Večje razlike nemre biti. Maister je nagnal Nemce, Židanovi pa vabijo glavoseke in pakistanske kozje pastirje. Narobe svet.

Lendava főherceg (nepreverjen)

Lendava főherceg, arra kérem Önöket, hogy a Lendava lakosság nevében ne zavarják Lendavat, mert nincs ilyen beteg és érintett ember Lendavaban!

ffran

Te vaš "majster" nej sposoben niti za navadnoga vögrskoga soldata, kak na primer Tišinski Vanek ali pa Milanov oča !

čarni vrag (nepreverjen)

Milanov oče Aleksander Kučan je nej bil navaden soldak, ampak poročnik v vogrski vojski.

In reply to by ffran

čarni vrag (nepreverjen)

Pardon, malo me je zaneslo. Pravilno je Kalman Kučan.

bingelj (nepreverjen)

Kdor se vsaj malo razume na to in pozna korene besed bo takoj vedel, da imena Kalman in Kučan ne izhajajo iz slovenskega ampak iz madžarskega jezika.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

bingelj (nepreverjen)

Če malo pogledamo nazaj vidimo, da so ljudje v Mariboru vedno imeli jajca. Očitno edini, ki imajo največ jajc!!! Že general Rudolf Maister je to dokazal pred 100 leti. Potem dogodki v Pekrah, ko je JLA napadla TO in so se ljudje zpoerstavili JLA. Tako je tudi prva žrtev osamosvojitvene vojne bila v Mariboru. Prvega enega in edinega župana so odnesli v Mariboru. EDINI Mariborčani so imeli jajca, do so se javno potavili po robu županu. In sedaj Šiško in Štajerska varda, ki hoče pomagati pri varovanju meje. DOMOLJUBI, ki prostovoljno brez zaslužka želijo varovati mejo Slovenije. Zato so p trn v peti oblasti predvsem policije. Očitno so edini, ki imajo jajca, da povejo, da jim ni vseeno za DOMOVINO Slovenijo. Policija pa jih želi prikzati, kot lopove. Tudi narod nima jajc, da bi se jim postavil v bran.
Ja, ja v Mariboru so od nekdaj bili ljudje, ki so imeli jajca, da so se postavili za svojo domovino!!!! Še malo k športu. Kateri slovenski nogometni klub je najuspešnejši? KDO IMA JAJCA !!!!!!

STRPNEŽ (nepreverjen)

KAKO JIH NI SRAM ,SEDAJ SE KLANJAJO GENERALU MAISTRU V KOMUNIZMU PA GA NITI POVOHALI NISO DVOLICNEŽI RDECI.............

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice