FOTO: Jan Vitez
V Zdraviliškem parku Radenci je minuli ponedeljek potekal že deveti Salon Traminec.

Vinarsko-poslovno-družabnega dogodka, ki neguje vinsko tradicijo in kulturo pitja vina, so se udeležili številni vinarji, vinogradniki, vinske kraljice, vinoljubci in podporniki. Skupaj so uživali v pokušnji kar 102 izbranih vrst slovenskih in mednarodnih tramincev.

Tradicionalno so noč razsvetlili bruhalci ognja medtem ko je vinski vitez in sommelier Danilo Steyer je medtem z gostom Brunom Gabrškom izvajal Malo šolo vinskih okusov. Za odlično vzdušje pa je z najbolj znano slovensko črno kitaro skrbel tudi Vlado Kreslin.

Organizatorji Salona Traminec so sicer tudi letos bili Klub Dišeči traminec, agencija Mediaspeed, zavod Vinomania in Vina Steyer, ki so dogodek pospremili z izbrano kulinariko. 

Ob poklonu žlahtni vinski sorti še predstavitev regij

Traminec domuje v Radgonsko-Kapelskih goricah in njegova pridelava pomeni prestiž tako za velike kot za majhne vinogradnike in kletarje. 

Čast tej žlahtni vinski sorti, ki jo zaznamujeta bogata aroma in cvetica, izkazuje tudi Salon Traminec. 

Poslanstvo dogodka je hkrati tudi predstavitev in promocija pomurske in podravske regije. Obe se ponašata z odličnimi vini ter vrhunsko kulinariko, ki jo znajo ceniti tako domači, kot tuji gostje. 

Uporabnik namreč danes želi o vinu vedeti vse - kje, kdaj in kako je bilo vino narejeno in kakšno zgodbo nosi. Želi doživetje avtentičnosti prostora in časa njegovega nastanka. Vinskega turista pa ne zanimajo samo vina kot končni produkt vinogradništva in vinarstva, temveč vinska dediščina kot celota.

Mineva že osem let od prve prireditve

Salon Traminec je svoja vrata prvič odprl 23. avgusta 2010 na gradu Negova. Prvih 500 obiskovalcev je uživalo v predstavitvi 60 različnih vrst tramincev iz različnih vinorodnih okolišev. V naslednjih letih so številke vztrajno rastle in na Salonu je bilo vsako leto predstavljenih več kot sto različnih tramincev, ki jih je okušalo več kot tisoč obiskovalcev. 

Sčasoma je zaradi udeležbe tramincev in gostov iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Francije, Nemčije in Češke, Salon Traminec postal dogodek, ki ima veljavo tudi v mednarodnem prostoru.

Razsežnost dogodka napovedujejo tudi številne znane osebnosti, ki se ga udeležijo. Traminci so tako na pokušnjo lani privabili tudi hrvaškega pevca, Davorja Radolfija ter našega smučarja prostega sloga v disciplini smučarski kros, Filipa Flisarja. 

Salona se udeležijo številni priznani vinarji, obrazi iz sveta gospodarstva in politike. Pestrega dogodka vsako leto ne zamudijo niti vinske kraljice, vsakič pa je poskrbljeno tudi za odlično glasbo. Na odru Salona so zapeli že Peter Grašo, Andrej Šifrer, Severa in Gal Gjurin, Vlado Kreslin, skupina Mi2. Lani je obiskovalce zabavala Neisha, z Jernejem Dirnberkom, iz skupine Mi2. 

Kako je bilo na včerajšnjem dogodku, pa preverite v fotogaleriji.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jdj (nepreverjen)

Kaže, da so bili bolj lačni kot žejni.

goostt (nepreverjen)

Če hočeš biti tam moraš biti bogat, razkazovanje, nastopanje in paradiranje !

In reply to by jdj (nepreverjen)

rdeča zvezda (nepreverjen)

najboljše je priti z umazano majico, raztrganimi kavbojkami in ponošenimi bosankami,,,tak najbolj pašeš zraven, npa seveda nažgan ko svinja in po možnosti še zadrogiran

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ma ne
,,tak pašeš na svinjsko farmo

In reply to by rdeča zvezda (nepreverjen)

zdaj (nepreverjen)

Jest bi tud pršo, sam, če pa krslina ne mormo puslušat!! Raj bi poklical Semino Rossija, al neko madžarsko bando. Kva pa se zgodil, da kučkota in žlidana ni blo zravn?

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Starejše novice