FOTO: Facebook Aleksander Jevšek
Družbena omrežja so preplavile objave oblakov, uporabniki so se spraševali, ali gre za leteče krožnike. Ste jih videli tudi vi?

Danes smo bili priča čudovitemu sončnemu zahodu, kar pomeni, da nas jutri čaka lep dan.  Številni pa so na nebu opazili tudi nekoliko nenavadne oblake, ki si jih je vsak razlagal po svoje.

NLP? Tornado? Ne, to so altokumulus lenticularis ali lečasti oblaki.

Lečasti oblaki nastanejo zaradi zračnega toka, ki teče v nasprotne smeri, pojasnjujejo na spletni strani Neurje.si. Zaporedni valovi zračnih mas, ki udarijo ob gore tako ustvarijo večplastno obliko oblakov, ki spominja na obliko krožnikov.

Kako nastanejo lečasti oblaki?

Gora prisili topel in vlažen zrak, da se pomakne preko gore, kjer se zrak v tem procesu ohlaja in kondenzira, kar tvori oblake. Ko se zrak premakne navzdol po zavetrni strani gore lahko oblak izhlapi nazaj v paro. Kar ostane se oblikuje v oblake lečaste oblike³ ali lentikularne oblake nad vrhom gore, kjer se je vlažen zrak kondenziral v kapljice. Zaporedni valovi zračnih mas, ki udarijo ob gore tako ustvarijo večplastno obliko oblakov, ki spominja na obliko krožnikov.

Imate fotografijo oblakov? Pošljite nam jo na [email protected]

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
helmut (nepreverjen)

nenavadne novice na Sobotainfo

A79 (nepreverjen)

Res lepo. :)
Škoda, da fotografije niso tehnično boljše. Ob taki igre narave lahko narediš vrhunske fotografije.

alienSF (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

NLP mate vi v glavaj, loleki eni.

Putin (nepreverjen)

Narava s tem pojavom nema absolutno nobene veze!
Lazejo nan kak svinje nemoralne!
Eni ste se vedno tako jeb. naivni, da tud ce bi na tone dreka spadnulo in bi vodilni rekli da je to naravno bi vas vecina pa vse te njihove laži verjela...
Naravno, my ass!

darkskies (nepreverjen)

Nisem še videl noben članek na Sobotainfo, ki je tako podkrepljen z dejstvi.
Čudno :S!?

kapageznan (nepreverjen)

A se še komu zdi normalno, da novičarsi portal pod splošne novice objavlja linke iz županovega fb profila.. Aja sobotainfo je občinsko trobilo, ne neodvisni portal...

Kmica.. (nepreverjen)

Nekateri do v kratkem ugotovili ka je ponoči tema ( kmica), pa bo spet nova zanimivost.

zaj (nepreverjen)

Vprašajte židana ka je tou. Un je strokovnjak za naravne pojave, samo se je z Murov zajebal, ka nega več vode v Muri, pa ka lejko begunci komout peški pridejo prejk. Avstrija pa se dela z murof ka šče.

Starejše novice