Jezero, ki je bilo zgrajeno z namenom, da pred poplavami zaščiti nižje ležeča območja, se zdaj spreminja v grožnjo. Nasip je dotrajan in zdaj je spet opozoril nase.

Precej obiskana turistična točka, Bukovniško jezero v občini Dobrovnik, je te dni poskrbela za preplah. Skozi dotrajan nasip, ki je bil skozi leta že krpan, je v torek intenzivneje začela pronicati voda, pristojni pa so se zbali, da bi že leta 1952 zgrajen nasip lahko popustil.

Sanacija je nujna še letos opozarja župan Marjan Kardinar, v nasprotnem primeru so posledice lahko usodne: »V štiriindvajsetih urah se je iz curka, ki je zamakal, spremenilo v curek širok pet centimerov, približno debeline moje roke, na treh mestih. To je bil alarm in razlog, da je treba hitro ukrepati.«

Narava je v torek pokazala zobe in skozi nasip je v dolžini 15 do 20 metrov voda našla pot.

»Nasip je močno puščal, obveščeni so bili tudi vsi pristojni organi, se pravi, tudi vodno, občina, civilna zaščita, tudi mi gasilci, za katere sem tudi odredil potem alarmiranje, se pravi, stanje pripravljenoti v primeru poplave oziroma zrušitve,« danes pripoveduje poveljnik gasilskega poveljstva občine Dobrovnik Boštjan Slepec.

Župan Marjan Kardinar pravi, da so na sanacijo nasipa opozarjali že leta.

Ukrepati so morali takoj. Približno 70 let star nasip so obtežili z vrečami peska, gladino vode pa začeli zniževati.

»Ta del pregrade, ki je puščal oziroma še zdaj pušča, smo zatesnili z vrečami s peskom, dodatno obtežili nasip, da se stabilizira, istočasno pa znižali gladino vode v jezeru,« je pojasnil direktor Vodnogospodarskega podjetja Pomgrad Andrej Biro.

Dogajanje turistični ponudniki ob vznožju priljubljenega turističnega bisera spremljajo z zaskrbljenostjo. Na poplavljanje jezera niti pomisliti ne upajo.

Uroš Puhan iz Brunarice prekmurskih dobrot je jasen, da bi to bila katastrofa zanj in za vse ostale ponudnike: »Težko bi se pobrali, ker je res ogromno denarja vloženega, ogromno truda vloženega, zaradi korone nismo še dobili čisto nič nazaj, tak da bi se po vsej verjetnosti umaknil.«

Turistične ponudnike razmere skrbijo.

Razmere so za zdaj stabilizirali. A vsi se strinjajo, da je nasip nujno utrditi.

»V tem trenutku seveda pričakujem, da bomo vsi odgovorno pristopili, aktivno, čim prej in da bo ta nasip saniran čim prej tako, da ne bo v nevarnosti,« dodaja župan.

Daniel Bot, poveljnik civilne zaščite in svetovalec na občini Dobrovnik, pa opozarja na nalive, ki bi lahko nepričakovano zaostrili situacijo: »V kolikor bo prihajalo do nalivov, kot so bili leta 2014, ko je Dobrovnik že bil priča poplavam, saj dobro vemo, da potok iz Bukovniškega jezera teče skozi naselje, bi seveda lahko pričakovali zelo hude posledice. Nekak si niti ne upam napovedati kakšne.«

Sanacijska dela so bila v zadnjih letih izvedena že dvakrat, a nikoli celovito. Zdaj direkcija za vode daje obljubo.

»Nasip bo zdržal. Spremljali bomo dosti bolj intenzivno. Če ne drugo, pa bomo vodo spustili in potem bo ostal, ampak bomo se potrudili, da bomo še v letošnjem letu sanirali nasip,« pravi Anton Kustec iz Direkcije za vode, vodja Sektorja območja Mure.

Sredstva bo morala zagotoviti država. Natančnih ocen, koliko bi sanacija stala ni, a vse pogosteje številke gibljejo okoli 400.000 evrov. Do takrat pa bo med turisti priljubljena atrakcija videti nekoliko drugače.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Andrej Actros (nepreverjen)

Ko de ga vtrgalo de pa vrag pa niše kriv

Gost56435 (nepreverjen)

Ka nede...zorčič pa leva stran. Oni so proti zaščiti voda

In reply to by Andrej Actros (nepreverjen)

Suljo Buzerantovšek (nepreverjen)

to je lahko strašen nevarna zadeva bi rekla moja baba
Alenka Buzerantovšek
Jaz pa mislim da ni tak hudo
dva ajmera betona i zaflikamo luknjo kde spušta

Starejše novice