Minulo soboto so v Lendavski Goricah postavili največji klopotec na območju lendavske občine. Klopotec je v minulih dneh končal v kosih.

Pri vinogradništvu Smej v Lendavskih Goricah so minulo soboto pripravili postavitev klopotca, kot to počnejo že več let zapored. Pa ne kakršnega koli. Nad vinskimi trtami je zgolj slabe štiri dneve bdel klopotec velikan, posamezna vetrnica katerega je v dolžino merila kar 5,7 metra. 

Klopotca pa od včerajšnjega jutra ni več, saj je končal v kosih, polomljen in poškodovan. Družino Smej, ki je klopotec postavila v svojem, lani na novo zasajenem vinogradu, je v minulih dneh obiskala policija, ki se je odzvala na prijavo občana oziroma neuradno nekaj občanov, ki jih glasno ropotanje klopotca moti v večernem oziroma nočnem času. 

"Zavedam se, da je takšen klopotec glasen, zato sem v izogib jezi občanov in drugih nevšečnosti slednjega zvezal in mu s tem onemogočil obračanje vetrnic ter opravljanja njegove osnovne funkcije, ropotanja. S tem sem sicer rešil težavo, saj namen klopotca resnično ni motiti nikogar, še najmanj pa si želim imeti težave s krajani," pravi Borut Smej.

Včeraj ponoči pa naj bi svojo moč pokazal veter, ki je že pozno ponoči in predvsem zgodaj zjutraj dosegal višje hitrosti od običajnih. 

Zgolj en sunek je bil dovolj, da je klopotec, ki se zaradi ustavljene vetrnice vetru ni mogel zoperstaviti, poletel in nemudoma z vso silo udaril ob tla. Ta je sedaj polomljen in predvsem močno poškodovan. Borut Smej ne skriva razočaranja, dodal pa je, da je denimo v Prlekiji vsaj petdeset takšnih klopotcev. Tudi tam so na obljudenih območjih, a tovrstnih težav ni.
 

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sano (nepreverjen)

Saj so pa vedeli kam se selijo, med vinograde, in k vinogradu vedno sodi klopotec(čas zorenja). Kaj vse dandanes že moti ljudi, groza. Je res, da verjetno njegova veličina prispeva k močnejšemu glasu ampak tak pač je. Se človek navadi. Tudi na zvonenje cerkva se moraš navadit, na razno razne "dišave", če si v vasi se pač moraš navadit. Najbolj pametni so tisti , ki se pa priselijo iz mesta v vas z miselnostjo, vaooo bomo pa imeli naravo, otroci se bodo lahko igrali, a glej ga ko sosed začne razširjati svoj hlev je pa velik problem, kaj si pa oni mislijo da hočejo poleg nas zidat hlev, da jim bo smrdelo in bla bla bla. Mestni pa tudi eni vaški ljudje, ki so opustili kmetijstvo in sedaj sanjajo samo lepe zelenice, lepote vsega svojega bogastva, so verjetno pozabili kaj so nekdaj bili in kam so se priselili.

Mamasita (nepreverjen)

Nekaterim vinigradnikom je letina glavni vir preživetja, zato jo skušajo zaščititi tudi s klopotcem. Res pa je, da klopotec ne ropota celo leto, ampak le dva ali tri tedna. In zato ne razumem lendavčanov, ki ne morejo potrpeti teh nekaj dni.
To je isto, kot če bi kradli kmetu, ki prideljuje zelenjavo, ki mu je glavni vir preživetja.
Hamičija, če kdo mene vpraša...

spuhljarič (nepreverjen)

Smej je sigurno Prekmurec/Slovenec, tisti ka jih pa tou mouti pa sigurno mađari.

mokica

Policija svetuje klopotcu - ZARADI HRUPA SE VRTI POČASI,V GORICAH NISI SAM - Klopotec počivaj v miru

lekadol (nepreverjen)

Naprimer klopotec lahko ima tudi delovni čas od 7 pa do 20 ure .

kanžor

Verjetno je klopotec motil kakšno manjšino ljudi na tem območju in se je pritožil in mogoče še malo vetru ponoči pomagal .

Gasilec Samo (nepreverjen)

Nikogar verjetno ne moti normalen klopotec , ne pa neki mega klopotec , ki zabija 24 ur , saj , še vedno velja maksima , što luđe , to bolje .

Matejko (nepreverjen)

Tao madzari vse poserejo kar je nase, samo nas pejnez njin disi.. Tak kak ova z radmozanec pa of madzarski poslanec.

KÖÜDIŠ (nepreverjen)

Ne vem v kakše obdobje prihaja ta naša človeška civilizacija mislim da je to samouničenje človeške rase, zdaj samo ne vem ali so tudi drugod po svetu tako norčasti ljudje ali samo pri nas. To je proizvedel naš šolski sistem in družba v kateri ni več nobenih vrednot ne solidarnosti ne prijateljstva, dostojanstva, uvidevnosti itd.
Ene moti otroško igrišče, druge klopotec saj to ne moreš verjeti kaki ljudje so gor zrasli in to je pot do samouničenja civilizacije - človeške vrste.

manus (nepreverjen)

Toliko sovraštva kot ga premorejo tako imenovani prekmurci ne najdeš niti med Palestinci in Izraelci. Sploh se ne čudim, da vas Slovenci niso hoteli zraven. O kopotcu pa toliko g.Smej si naj doma na dvorišču postavi mega kľpotec in naj uživa v zvokih, če mu je tako všeč.

azanjat (nepreverjen)

"O kopotcu pa toliko g.Smej si naj doma na dvorišču postavi mega kľpotec in naj uživa v zvokih, če mu je tako všeč."
Evo, in te se vogrini đoučete ka vas Prekmurci nemamo radi. Prvo pišeš o sovraštvi pa izigravaš nekšo žrtev, te se pa spraviš na Smeja. Pa što bi vas meo takšne rad?

In reply to by manus (nepreverjen)

kanžor

azanjat.............. Če g.Smej želi ti lahko klopotec postavi tebi na dvorišču in prav ima . To moti samo tiste manjšine,ki živijo v Sloveniji in ne znajo Slovenski .

In reply to by azanjat (nepreverjen)

heh... (nepreverjen)

To je sigurno dal prijavo kaksi "prislek" ki je poceni dobil vikendico. Sedaj pa mu ne pase to in ono.. saj pa je znal v kakse mesto gre....

čarni vrag (nepreverjen)

seveda če so klopotačo delali sami pijanci
alkohol in delo ne gresta skupaj

car (nepreverjen)

Baje se je NLP zaleto v njega.Ga je slepi Števek vido.

BolhačkaMačka (nepreverjen)

Samo vprašanje, ko glih nisem s kmetov, ali ni klopotec namenjen odganjanju ptic, da ne bi zobale grozdja? Kje pa ima "novo nasajeni vinograd" grozdje?

Vougri (nepreverjen)

Ka smo vam spet "Vougri" ušpičili? Povem kolegu Viktorju, da vam kupi novega!

Međimurec (nepreverjen)

ne moreš verjeti kaj vse ljudjem smeta
ne paše im če zvonijo cerkveni zvonovi,ne paše im če se otroci igrajo zunaj in se pri temu malo derejo
ne paše im muzika in da dlje ne nabrajam kaj vse še ne
a tzv klopotec pa je del kak Medžimurskih bregov tak bormeš i Prekmurskih
i nemre biti da bi veter samo tak podrl klopotca dol
tisti kaj so se doselili med gorice so morali vedeti kam grejo in se počasno navaditi na to
saj je to lepo za slišati ko klopoče pogotovo po noći
isto tako kot zvonenje cerkvenih zvonov!

tomi72 (nepreverjen)

Ne morem verjeti da so ljudje tako neumni.Vse jh moti. Potem pa bi hoteli TURISTE kaj jim pa naj pokažejo.Če jih moti klopotec,moti jih promet po goricah ko grejo na Vinarijom.Potem pa naj pokažejo BIOPLINARNO

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice