FOTO: Tim Vengust
Kenijec in Hrvatica zmagala na 42 kilometrov v Radencih.

Kenijec Laban Cheruiyot (2:20:39) in Hrvatica Jasmina Ilijaš (3:00:32) sta zmagala v teku na 42 kilometrov na 41. maratonu Treh src v Radencih.

Na 21 kilometrov sta zmagi odšli v Kenijo, naslova slovenskih prvakov pa sta osvojila drugouvrščena Anja Fink (Kronos, 1:15:35) in Primož Kobe (Krka, 1:08:12), ki je bil četrti.

Cheruiyot je do zmage na 42 kilometrov prišel v ciljnem sprintu, njegov rojak Mathew Kibet Kiptanui je zaostal le sekundo (2:20:40), četrti pa je bil najboljši Slovenec Matic Modic.

Glede na to, da ob delu v domačem podjetju in družini teče zgolj za hobi, je dosegel zelo dober čas (2:27:40). S časom nad tremi urami je zmaga med maratonkami odšla na Hrvaško.

Na 21 kilometrov sta slavila Kennedy Rono Kipkemoi (1:05:03) in Rebecca Chepkemoi (1:15:01).

Trojica Kenijcev je narekovala ritem na polmaratonu in Kobe jim je nekaj časa sledil, potem pa popustil in v cilj prišel kot četrti, s čimer je pričakovano postal državni prvak.

»Vesel sem, da sem se vrnil na tekaški praznik v Radence. Zadovoljen sem, da sem znova postal državni prvak, a sem imel velike težave, da sem prišel do cilja, saj sem se v zadnjem obdobju slabo počutil. Začel sem mogoče nekoliko prehitro, skupaj z vodilnimi Kenijci. Upam, da se bom regeneriral in lahko nastopil čez dva tedna na evropskem pokalu na 10 kilometrov v Franciji,« je dejal Kobe, nekdanji slovenski olimpijec.

V cilju je bil slabe tri minute pred Janezom Mulejem (Kranj, 1:11:08), sledila sta mu Primož Porenta (1:11:39) in Blaž Orešnik (Ormož, 1:11:53).

Kenijka Rebecca Chepkwemoi (1:15:01) je bila v cilju edina pred Fink, ki je v polmaratonu s skoraj šestimi minutami prednosti nadejano ubranila lanski naslov. Osvojila ga je lani v Ljubljani. V slovenski prestolnici bo oktobra na maratonu DP na 42 kilometrov. Državna podprvakinja na 21 kilometrov je postala Saša Pisk (Posočje, 1:21:13), tretja je bila Jasmina Pitamic Vojska (Kranj, 1:22:22).

»V Radence sem prišla po naslov državne prvakinje. Ampak progo je bilo treba odteči in mi je uspelo. Sama med tekom ne gledam na uro, ampak menim, da sem tekla v enakomernem ritmu, le Kenijke nisem mogla ugnati.

Bilo je zelo vroče, prvič po dolgem času in je bil kar šok za telo. Pred dvema tednoma sem nastopila v Istanbulu in sem bila malo počasnejša.

Trenutno opravljam pripravništvo kot zobozdravnica, je pa težko usklajevati službo in tek. Kljub temu bom nastopila poleti na univerzijadi,« je dejala Anja Fink.

Na 10 kilometrov je med tekači zmaga prav tako odšla na tuje, Madžar Marton Karsai (33:59) je bil na cilju pred Juretom Lapajnetom (Kranj, 34:13), Breda Škedelj (Kronos, 40:40) pa je bila na tej razdalji prva pred Madžarko Zito Elek (41:40). Na pet kilometrov sta bila najboljša Aljoša Cipot (16:28) in Tjaša Žalig (18:43).

Poleg nekaterih članov slovenske reprezentance v smučarskih skokih se je maratona, najstarejšega v tem delu Evrope, ponovno udeležil tudi nekdanji predsednik države Borut Pahor.

Na vseh razdaljah, skupaj s pohodom in tekom otrok, je bilo okrog 7500 aktivnih udeležencev, od tega 2500 tekačev.

Zaradi poplav spremenili traso

Zaradi poplav so morali organizatorji nekoliko spremeniti traso maratona, predvsem za nordijsko hojo.

»Vreme nam je šlo na roko, danes je dokaj toplo in sončno. Veseli smo tudi, ker nismo imeli veliko medicinskih posredovanj, četudi so temperature kar naenkrat zelo narasle,« je dejal Marko Pintarič, generalni sekretar organizatorjev maratona.

Ponagajalo pa je obilno deževje v zadnjem obdobju.

»Bilo je toliko dežja, da je bilo nemogoče traso speljati ob Muri. Bomo pa traso verjetno znova spremenili za naslednje leto, ker bo skoraj gotovo del maratona potekal tudi v sosednji Avstriji in bo tako proga na 42 kilometrov speljana v enem krogu,« je napovedal Pintarič.

Komentarji (19)

FrancekPotreben (ni preverjeno)

Sem prebral nekje, da je debeli fuknjenec štartal iz prve startne vrste
Sedaj pa nič ne čujem , na katero mesto se je uvrstil

realnoo (ni preverjeno)

Direkt za Ormož je šau na zaprti oddelek.

In reply to by FrancekPotreben (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Direkt za Ormož
so odpelali
tvojo mamo

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Helga (ni preverjeno)

SRAMOTA ZA ORGANIZATORJE, SRAMOTA!

Prvi dva tekmovalca na 21 km poslali v še en krog, namesto v CILJ!

Sramota!

Kfhhghhgf (ni preverjeno)

Ja zmagovalec je imel korona NATEG in je disklificiran se pravi da so ga ZAJEBALI OZ ZNORILI IMEL JE KORONA NATEG.

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec to ka si pijšeš pa štukaš san s seboj pod stotimi nickami se vijdi ka si tij najbole prizadeti na ton svetu. Prekleti peder zamazani.

In reply to by Kfhhghhgf (ni preverjeno)

Hjhhkjjnn (ni preverjeno)

Da ti jebem mater prokleti realni idiot svinja tij ena pohabljena doj se strejli že inauk ka de mer!

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec to ka pa zdaj tij pijšeš pa je nej za prijavo na policijo za jrm ali pa kd? Samo kda drujgi kaj napijšejo proti tebi te bi tij prijavo. Izmeček. Aja pa resnica boli jeli.

In reply to by Hjhhkjjnn (ni preverjeno)

kapateje (ni preverjeno)

REALNO. Slejči se do gauloga, se postavi na glavo pa se poseri. Da boš cejli v dreki te pozovi MAMO ka te še s pepelom posijple.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Psihič zabiti.

In reply to by kapateje (ni preverjeno)

kapateje (ni preverjeno)

REALNO. Slejči se do gauloga, se postavi na glavo pa se poseri. Da boš cejli v dreki te pozovi MAMO ka te še s pepelom posijple

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Ojb (ni preverjeno)

To so neverjetne nočne more za ustaša Leljaka ko mu črnci sredi Radenec zmagujejo. Kot Jesse Owens za Hitlerja. Bravo!

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec to ka si pijšeš pa štukaš san s seboj pod stotimi nickami se vijdi ka si tij najbole prizadeti na ton svetu. Prekleti peder zamazani.

In reply to by Ojb (ni preverjeno)

Hjaoo (ni preverjeno)

Pazte decki, ka nede keri kaj piso od Korenike in Milosevica, ker do fcase komentari zbrisani in skriti! Pa po riti dobite od Kirija s sibo!! 🤣🤣🤣

anton77 (ni preverjeno)

SD ma mouč... Nad sejmi nami, smej lagati, kradnoti pa kršiti 11. člen Listine EU o temeljnih pravicah. Javno in brez sramu!

In reply to by Hjaoo (ni preverjeno)

Alesss (ni preverjeno)

S štartnino močno pretiravajo 40-60€ za ene Radence.

realnoo (ni preverjeno)

če si tele pač daš te peneze
Za te pare lahko sto krat laufaš kje drugje pa še vedno si lahko kupiš 10 flaš radgonske penine

In reply to by Alesss (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Treba še za severino nabrati penaze.

neveneven (ni preverjeno)

tüj vidim, ka lejčejo z peseki, drugo let bi lejko organizirali tek z želvami ali polži.

Starejše novice