Podjetnik Niko Huber je odgovoril na izzive današnjega časa in nabavil stroj za izdelavo kirurških mask. Proizvodnjo bodo zagnali že v naslednjih dneh.

Številna slovenska podjetja so se v zadnjem obdobju odločila za proizvodnjo zaščitnih mask. Potrebe trga v času svetovne pandemije presegajo ponudbo,  država spodbuja domačo proizvodnjo, ampak je primorana iskati rešitve tudi v tujini. Domača proizvodnja ponuja zgolj higienske pralne maske za večkratno uporabo, ki so namenjene predvsem splošni uporabi prebivalstva. Prozivodnje kirurških mask v Sloveniji še ni.

Od mineralne vode do kirurških mask

To se bo zdaj spremenilo, saj je Niko Huber, drugače tudi vodni somelje in solastnik ter direktor podjetja Cana Water, s poslovnimi partnerji iz Pomurja ustanovil novo podjetje ME5, ki bo začelo s proizvodnjo kirurških mask tipa 2, mask, ki jih v Sloveniji še ne izdeluje nihče. Proizvodnja bo potekala v Serdici na Goričkem. 

Niko Huber
Niko Huber

Kot pravi Huber, so se za nakup stroja odločili, da bi odgovorili na številne izzive, ki se pojavljajo v zadnjem obdobju pri zadovoljevanju nujnih potreb glede zaščitne opreme

"Velika večina teh mask se izdeluje na Kitajskem in v Indiji, Evropska unija pa poziva k samooskrbi držav na tem področju".

V čakanju na certifikat

Kirurške maske sicer razvrščamo v kategorije tip1, tip2 in tip 2R. Maske prvega tipa nudijo najnižjo stopnjo zaščite, zato njihova uporaba ni namenjena zdravstvenemu osebju, medtem ko maske tipa 2 in 2R zagotavljajo več kot 98 odstotno učinkovitost filtracije bakterij. Vsem maskam pa je skupna oznaka CE, s katero proizvajalec jamči, da so izdelane v skladu s standardi.

V sredo so izdelali prvo masko.
V sredo so izdelali prvo masko.

Na certifikat CE na Goričkem sicer še čakajo, saj se skladnost opreme potrjuje v tujini z izdajo Certifikata o EU, ki je osnova, da proizvajalec pripravi in izda Izjavo EU o skladnosti, na podlagi katere se potem na proizvod lahko namesti oznaka CE. Dokler ga ne bodo dobili, bodo maske deklarirali kot trislojne higienske maske: 

"Material je že v osnovi primeren za izdelavo kirurških mask in je certificiran, vendar moramo dobiti še certifikat, da je ta maska iz primernega blaga," postopek razlaga Huber.

Stroj za izdelavo mask.

Za podporo domačega gospodarstva

Stroj ima kapaciteto za izdelavo 80 mask na minuto, proizvodnja pa je 100 odsotno avtomatizirana, toda Huber s soinvestitorji računa, da bo povpraševanje tolikšno, da bodo morali tudi dodatno zaposlovati. Prednaročila slovenskih podjetij že dobivajo, njihovo prednost pa vidi predvsem v tem, da gre za domač, slovenski izdelek, z nakupom katerega se podpira domače gospodarstvo.

Zagon proizvodnje načrtujejo prihodnji teden, višina investicije pa ostaja poslovna skrivnost.

Delali bi tudi za blagovne rezerve

Huber, ki se mu je čez noč zaprl trg za mineralno vodo Cana, saj z njo oskrbujejo predvsem restavracije in bare, pravi, da z Zavodom RS za blagovne rezerve še niso vzpostavili stika glede kirurških mask, ampak so seveda odprti za sodelovanje.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

S spleta

Komentarji (1)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Vipko
Truplo

Epidemija se je kljub vsem pomankljivostim in počasnemu odzivu praktično v vseh državah razširila tudi, ker je bil svet preveč odvisen od proizvodnje teh mask in še česa predvsem na Kitajskem! Trump zato tudi obtožuje Kitajsko, da je svet prepozno obvestila o nevarnem virusu z namenom, da obvlada svetovno proizvodnjo zaščitne opreme. Če se jim je že zgodila ta nerodnost, da jim je virus ušel... vsaj nekaj haska so verjetno domnevali Kitajci. ZDA bodo po Trumpovih besedah same začele proizvajati zaščitno opremo in nikoli več ne bodo dopustile, da bodo odvisne od drugih. Vsaj tako on!
Tudi za Slovenijo ne bi bilo slabo, da izdeluje marsikaj uporabnega, ne pa, da na vse čakamo iz Kitajske, Tajvana, Vietnama... Marsikje se da zaslužiti tudi na ta način, ne samo z IT tehnologijo in še čim, kar res prinaša večjo dodano vrednost. Ampak, nekdo mora izdelovati tudi žeblje, pa metle... vse je lahko posel! Zaslužek, dobiček je res verjetno manjši, vsi lastniki res ne morejo biti takoj milijonarji, ampak ljudje imajo delo, plače, lahko trošijo, si kaj privoščijo, kvaliteta življenja se tudi izboljšuje.
Bo pa ta posel oz. proizvodnja uspela ali ne za sedaj ne vemo. Osebno mislim, da pri resnem zagonu lahko proda svoje izdelke brez problema! Seveda ob ustreznih certifikatih, kvaliteti... primerni ceni. Ta bo sicer težko konkurirala npr. kitajskim, vendar bi morala država podpreti domačo proizvodnjo, domače delo, kajti nazaj dobi davek, pa kot sem že omenil, ljudje z zaslužkom kupijo tudi kaj drugega, od čega ima država prav tako korist. Ne morejo javna naročila gledati samo na najnižjo ceno... velikokrat se to izkaže, da je potem vsled vseh pripetljajev, slabe kvalitete... najdražje!

Starejše novice