V Panonski vasi v Tešanovcih se je odvil zeleni zajtrk z novinarji.

Destinacija Moravske Toplice se je po ponovnem ocenjevanju Zelene sheme slovenskega turizma pridružila destinacijam, ki so v Sloveniji nosilke zlatega znaka Slovenia Green Destination. V Panonski vasi v Tešanovcih se je odvil zeleni zajtrk z novinarji.

Destinacija je že v letu 2019 sicer že pridobila bronasti znak, po ponovnem ocenjevanju v maju 2022 pa so na podlagi ocene mednarodnega akreditiranega partnerja Global Sustainable Tourism Council uspešno pridobili zlati znak Slovenia Green Destination - Slovenia Green Destination GOLD.

»Okoljski znak Slovenia Green Destination nas vsekakor pelje k večji ozaveščenosti trajnostnega razvoja turizma. Predvsem nas pelje k spodbujanju trajnostne mobilnosti in sodelovanju ter povezovanju naših lokalnih ponudnikov v to zgodbo,« je povedala Sonja Bily, zelena koordinatorka.

Nacionalno orodje za vpeljevanje trajnostnega turizma

Zelena shema slovenskega turizma je nacionalno orodje za vpeljevanje trajnostnega turizma v poslovanje destinacij in turističnih podjetij, ki deluje pod krovno znamko Slovenia Green.

Je certifikat kakovosti, s katerim označujemo izpolnjevanje širokega spektra zahtev na področju trajnostnega turizma. Shema je tako orodje za oceno kot tudi za izboljšanje trajnostnega delovanja.

»Pred leti smo kot občina ali pa destinacija bili prejemniki bronastega znaka in seveda logično nadaljevanje je potem spet skozi preverjanja, evalvacijo in dokazovanja na različnih področjih,« je povedal Alojz Glavač, župan Občine Moravske Toplice.

Destinacije so ocenjene po globalnih kriterijih standarda Green Destinations, ponudniki pa morajo pridobiti enega izmed mednarodno uveljavljenih znakov, ki jih priznava shema. Le-ta temelji na globalnih kriterijih, obenem pa upošteva nacionalne značilnosti in zahteve.

Trajnostno zeleno zgodbo so si zastavili tudi v Panonski vasi

Od samega začetka si je trajnostno zeleno zgodbo zastavila tudi priljubljena destinacija Panonska vas.

»Temu smo tudi sledili. Ampak ti začetki so bili pred desetimi leti, tako da sem jaz zelo vesel in ponosen na to, da smo že takrat našli pravo smer in pravo usmeritev,« je povedal Matko Kadiš, lastnik Panonske vasi.

Glede na stopnjo doseganja kriterijev lahko destinacije prejmejo bronast, srebrn, zlat ali platinast znak. Med ponudniki lahko znak Slovenia Green pridobijo nastanitve, turistične agencije, turistične znamenitosti, restavracije in plaže. 

Na konferenci so med drugim predstavili tudi trajnostne dosežke na destinaciji med leti 2019 in 2022, ter predstavili vizijo razvoja destinacije v prihodnosti.

»Mi imamo ogromno sončne energije, ki nas obseva. Praktično ležimo na topli vodi, tukaj imamo še verjetno veliko potenciala za zeleni razvoj. Potem je tukaj LAS Goričko, ki se že vsa ta leta neizmerno trudi, da uvaja projekte na našem in tudi širšem območju, ki so okolju prijazni,« je dodala Mojca Breščak, višja svetovalka za projekte.

Občina Moravske Toplice je z namenom sistematičnega razvoja trajnostnega razvoja turizma leta 2018 vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma. Operativne naloge je prevzel TIC Moravske Toplice z zeleno koordinatorko Sonjo Bily.

Po konferenci je sledil tako imenovan zeleni zajtrk, ki so ga pripravili na terasi ob kozolcu v samem središču Panonske vasi, ob glasbeni spremljavi violinistke Ekaterine.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Opazovalec 360 (nepreverjen)

Ajajj,vsi tile bahači z Matkojon in Glavačon na čeli naj raje poglerajo na keterih lovorikah blestijo in uživajo in vozijo takšne in drugačne BMW-je,zaposljujejo delavce prek javnih del-katere plačujemo mi redno zaposleni on jih pa za 15 € po uri posoja na "ČISTO NARAVO in RADENSKO".

DjXY (nepreverjen)

Opazovalec 360 : Vsaki je gnes den pameten sto se znajde. Zdaj gucite ka javna dela itd kda so pa lidi na socijalni pa van tudi ne paše vsak pa zna za sebe Kama ide delat ..
Če bi bilo tak slabo tan nebi bilo zaposlenih približno 50 lidi
Probaj tij tudi pa boš mogoče vozo BMWja ;)

Jack00000 (nepreverjen)

Lepo... Samo nikoli slišal za to.. tak da sami sebi tako neka priznanja.

RadSeKažen (nepreverjen)

Tej Rejcek je pa tudi seposedi poleg, ge je kaj zašenke, ali se mouten...
**
Ka pa te ova iz T3000 tu dela 5 slika v zeleni opravi...

881111 (nepreverjen)

Samo sebi namen, žal. M. Toplice tonejo v turistični ne-ponudbi. TIC je povozil čas že davno.

Starejše novice