Svetovni dan srca v Radencih preživeli aktivno in delali s srcem. Številne aktivnosti za otroke in odrasle. Tudi napitki in sladice za zdravo srce.

V Radencih se je danes ob svetovnem dnevu srca odvil družabno-rekreacijski dogodek Delam s srcem. Tega so pred hotelom Radin z namenom osveščanja širše javnosti o preventivi in zdravem življenjskem slogu letos pripravili Zdravilišče Radenci, zdravstvena zavarovalnica Vzajemna in murskosoboška enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, sodelovala pa sta tudi ZTŠ Radenci in domače društvo upokojencev.  

»Dogodek je namenjen vsem, predvsem pa tistim, ki želijo narediti nekaj dobrega za svoje srce. Dogodka so se med drugim udeležili člani različnih upokojenskih društev, veseli pa smo tudi okrog 300 otrok, ki so na današnjo prireditev prišli iz osnovnih šol Puconci, Kapela in Radenci,« je povedala direktorica hotelov Zdravilišča Radenci Vesna Maučec.

Vsem udeležencem, ki so zbrali 136 minut na različnih aktivnostih, je Zdravilišče Radenci podarilo kupon za brezplačnih 180 minut kopanja.

Preventivni programi izrednega pomena

Preventivni programi so pomembni za zdravje posameznika in družbe same, saj dvigajo kvaliteto življenja, pravi direktor murskosoboške enote ZZZS Ivan Tibaut in dodaja: 

»Na področju preventive vključujemo že šolske otroke, srednješolce, študente in odraslo populacijo. ZZZS na letni ravni za preventivne programe nameni okrog 37 milijonov evrov, desetina tega zneska pa je namenjena preventivnim programom za Pomurce.«

Srčkov utrip, animacije, hitri napotki in Vzajemkova dežela

Program letošnjega dogodka Delam s srcem je udeležencem ponudil pester izbor aktivnosti. Med drugim so pod strokovnim vodenjem osebja pripravili ogrevalno aerobiko pred tekom, tek, fitnes vaje in medicinsko gimnastiko za zdravo srce in družinski tek. Udeleženci so se podali na medgeneracijski pohod Pot ob vrelcih življenja in krajšo pot Pot med vrelci življenja. Kdor pa je hotel, je lahko prav tako brezplačno preveril svoje vrednosti krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi. 

Dogodek je seveda namenjen tudi družinam in otrokom. Slednje pa je na dogodku vabila Vzajemkova dežela, kjer so se otroci po svoji domišljiji ali po slikovnih predlogah prerisali kenguruja v različnih športnih aktivnostih, nato pa se preizkusili še v športnem poligonu, kjer so premagovali različne ovire ter pajkovo mrežo, se podali v tunel in preizkusili sposobnost ravnotežja.

Ker pa zdrav življenjski slog in preventiva nista samo gibanje in rekreacija, pač pa tudi zdrava prehrana, so udeležencem predstavili recepte oziroma hitre napotke, kako pripraviti napitek in sladico za zdravo srce. 

Kako torej delati za zdravo srce?

»Za zdravo srce in zdravo ožilje skrbimo z vsakodnevno vadbo, pri tej pa vedno poslušamo svoje telo in med vadbo merimo srčni utrip. Pomembno je, da se med vabo počutimo dobro in fit. Odločimo pa se za nam najljubšo vrsto vabe: na primer tek, kolesarjenje, plavanje ali sprehod,« je povedal fizioterapevt Tomaž Podgorelec. 

Ob tem pa še poudaril, da nikakor ne smemo pozabiti na zdravo prehrano in vnos zadostnih količin tekočine. 

Danijel Škafar

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice