Ekološki otok v Mali Nedelji se utaplja v odpadkih - in še zdaleč ni edini.

Čeprav vas Mala Nedelja v Prlekiji s svojimi Biotermami slovi predvsem kot turistični kraj, so med njenimi prebivalci in obiskovalci tudi neosveščeni posamezniki, ki se ne zavedajo pomena urejene okolice in varovanja narave. 

Kupi smeti se še vedno prepogosto znajdejo v gozdu, na travnikih in drugod. Da bi se temu izognili ima vas dobro urejen odvoz odpadkov vseh vrst, prav tako so na več mestih postavljeni zabojniki, ki tvorijo tako imenovane ekološke otoke.

A žal v Pomurju ugotavljamo, da ti niso vedno zanesljiva rešitev. Točke, ki naj bi ponujale odgovor na onesnaževanja razmetanih smeti, lahko z nepravilno, neodgovorno rabo in preobremenitvijo kmalu tudi same postanejo problem.

Več smeti v okolici kot v notranjosti zabojnikov

Ekološki otoki oziroma zbiralnice so posebni, na javni površini urejeni prostori, namenjeni ločenemu zbiranju odpadkov, kot so mešana embalaža, papir in karton ter steklo. Običajno se nahajajo na prebivalcem kar najbolj dostopnih točkah, žal pa to pomeni, da so tudi precej na očeh javnosti.

Eden večjih ekoloških otokov v Mali Nedelji je na primer prostor pod cerkvijo, mimo katerega vodi prometna cesta. Tam, na prostem, se je še včeraj nahajalo veliko število najrazličnejših odpadkov.

Kot je razvidno iz priloženih fotografij, so se na tleh ob zabojnikih znašle različne plastične posode, gajbe za pivo in vino, vedra, gume, pločevinke in še marsikaj drugega. Nekaj teh odpadkov bi gotovo našlo prostor v zabojnikih, če bi uporabniki le vložili dovolj truda, prav vse pa morda res ne. 

A če določenega odpadka ne moreš spraviti v zabojnik, je to najbrž zato, ker vanj sploh ne sodi. Zato za tiste kose poiščeš primerno mesto, ki pa nikakor ni bližnja zelenica.

Krasna dobrodošlica

Zavedati se moramo, da je ravnanje z odpadki odraz naše kulture. Ob omenjenem ekološkem otoku navsezadnje parkirajo tudi avtobusi in tovrstni prizori pri obiskovalcih ne pustijo najlepšega vtisa.

Sicer pa žal ne gre za osamljen primer. S podobno težavo so se nedavno soočali tudi v okolici ekoloških otokov v Murski Soboti. Prav zaradi tega so tudi sklenili na teh točkah obdržati le zabojnike za steklo, preostale pa umakniti.

Kdaj bomo torej resnično zreli za ekološke otoke?

FOTO: JŽ

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bela rit (nepreverjen)

In te mislite ka pri zabojnikih za steklo ne bo drugega odpada?

Nevarno.. (nepreverjen)

Toti so vsaj toliko ovidevni da odložijo na eko otokih, eni pa mečejo iz avtov v jarke tkaj pa z tistimi?????

Svetlana Maka… (nepreverjen)

župan in občinska uprava imata zlati čas da spucajo to občinsko svinjarijo

Normalen clovek (nepreverjen)

Hjja pa vsaj so polek kosov... Kda san scel azbestne plosce ka jih man puno pelati na odpad so mi pravle 280e na tono... Man pa nendrek 4 tone toga... Torej raje pomalik skup teren pa vozin po poteh kjer so grabe pa zasipan...

Saj pa na odpade tude predelajo pa ide nazaj na ceste

Ojojoj (nepreverjen)

O moj bog!

In reply to by Normalen clovek (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Tou ka nešterni mečejo odpadke po šumaj trbe kaznuvati. Pa tou nej z pejnezami liki z pucanjom smeti po grabaj, šumaj tak dale. Tou pa či nešterni prpelajo sfoje odpadke na te ekološke otoke pa je nikaj nej narobe. Či bi komunalci
skrbeli za te kante, pravoga časa praznili bi lidge tuj notrik dejvali-zdaj se pa pač znajdejo po sfoje. Nej so lidge krivi, krivi so nesposobni šefi tej kumunalcov šteri nevejo kak se načrtuvle. Trbe malo riti vo s pisarniškij stolov djati pa iti na teren gledat ka lidge delajo-tak delavci kak tisti šteri vozijo.

Kr’en (nepreverjen)

Naj vozijo k tebi na dvorišče!

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Lejko samo napiši či maš tuj ti kaj za prpelati-mogoče nerableno ženo

In reply to by Kr’en (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Vse ekološke otoke TAKOJ ukiniti!
Zakaj moram plačevati za smeti, ki jih nisem “pridelal”?

smjeti (nepreverjen)

postavijo smetnjak pol se pa čudijo da je tako poln da so smeti še okrog njega ? praznit je treba gospodje, praznit. sicer pa je to še vedno mnogo boljše kot odlaganje v naravi ki še ni izkoreninjeno pri nas

stric vili (nepreverjen)

In kje je sedaj problem? Hvala Bogu, da so ljudje to pripeljali sem in ne nekam v gozd. Očitno je bolje, da spet mečejo v gozd, kot na neko določeno mesto. Naj na KSP dvignejo riti in gredo s tovornjakom in naložijo. Če imajo izgubo se naj obrnejo na županjo in naj uredijo zadeve, da bo za vse dobro. Ko se meče v naravo ni dobro. In sedaj, ko odložijo na to mesto spet ni dobro. Včasih so se pobirali kosovni odpadki. Sedaj tega več ni. ZAKAJ NE ???

zvodnik milan (nepreverjen)

Kateri stric VIli

In reply to by stric vili (nepreverjen)

MariaJ (nepreverjen)

Poiščite človeka, vpišite tukaj - datesingle.club/mariaj
Dekle, 26 let

gostja 426 (nepreverjen)

Ja, in ka si predstavlajo komunalci pa občinare - če do umaknile otoke, ali vse kante razen stekla, ka te smeti nede? Še itak do, če pa nej, pa do v šumi. Ka je torej boukše?
Pri nas do skous lidje, ka se jin ne da kosovnoga odpada domov naroučite, ali odpelati do zbirnoga centra. Zberanje nevarnih odpadkov pa je itak slabo urejeno.
Ozaveščanje je vedno samo delno uspešno, edina rešitev je nadzor nad tistimi, keri smetijo. Včasih lidje v okolici dobro znajo, što smeti, pa neščejo pravte in ga s ten ščitijo, včasih se že iz smeti da razbrati, što jih je prpelo. Namesto denarnih kazni družbenokoristno delo - poberanje smeti. Te de se sakši zamazanec hitro pito, če de še gda smetil.

Mun (nepreverjen)

Tudi Satahovcih stoji ob otoku 14 vreč odpatkov, šteroga pa so nej last Satahovčarov, ostanejo od prišlekov šteri majo prinas fešte v kulturni dvorani. Tau na velko podpira precednica KS ka mijsli ka so tej objekti njena last.

štefek stric o… (nepreverjen)

treba nekoga jebat i nič jesti dati
kažu kod nas u Čakovcu

In reply to by Mun (nepreverjen)

Proc s ekolosk… (nepreverjen)

Nismo na otoku ... vsak naj sam za svoj red skrbi

PUSSI (nepreverjen)

Vidim ,da eni nimajo osnovnega znanja o odpadkih in ,da niti približno ne znajo zakaj so ti otoki namenjeni.Problem je v tem ,da niso primerni za kosovne odpadke kateri so na sliki npr.spojler od avta ali pa tisti veliki modri sodi.Če nisi lenuh lahko take stvari spotoma pelješ na komunalo ,če si jih že enkrat v avto naložiš ne pa ,da jih vržeš ven najbližje kjer je možno očitno enim paše živeti v svinjariji.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

jebi se

In reply to by PUSSI (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice