Kljub številnim opozorilom se pred trgovinami in bankami še vedno vijejo vrste. In kaj je najhuje, v večini so to starejši, ki veljajo za najbolj ogroženo skupino.

Zdaj je čas, da pokažemo svojo solidarnost. Mladi lahko pomagajo svojim staršem, starim staršem, sosedom ... tako, da namesto njih gredo v trgovino, banko ali po drugih opravilih. Vendar z upoštevanjem vseh priporočil, ki so jih izdali pristojni.

Če pa to ni možno, pa je vlada z namenom preprečevanja stikov zaradi epidemije koronavirusa dopolnila sprejeti odlok, s katerim se omogoči daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah ter se posledično zmanjša koncentracija kupcev. V odloku je določen obratovalni čas za prodajalne z živili, ki traja vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure.

V času od 8. do 10. ure se mora vsem ranljivim skupinam, med katere se uvrščajo invalidi, upokojenci in nosečnice, omogočiti prednost tako pri nakupu kot tudi vstopu v trgovino. Vendar si organizirajmo, da gremo redkeje v trgovino in ne vsak dan ter s tem ogrožamo sebe in druge.

Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Priporočila za obisk trgovin

V času epidemije velja še nekaj splošnih priporočil glede obiskovanja trgovin:

 • v trgovine zahajamo le, ko je to nujno potrebno,
 • če je le možno, naj nakup opravi en član družine,
 • v trgovinah se dotikamo le tistih živil, ki jih nameravamo kupiti,
 • če je le možno pri plačilu, uporabljamo brezstične kartice,
 • nakupovanje najranljivejšim skupinam, starejšim opravijo drugi - mladi.

To so vsakodnevni ukrepi

Poleg pravil in splošnih priporočil ravnanja v javnih prostorih, pa je za preprečevanje okužbe s koronavirusom upoštevati tudi naslednje vsakodnevna ukrepe:

 • izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
 • ne dotikamo se oči, nosu in ust,
 • če zbolimo oz. kažemo kakršnekoli simptome, ostanemo doma,
 •  upoštevamo pravila higiene kašlja,
 • redno si umivamo roke z milom in vodo,
 • v primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože,
 • splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna,
 • izogibamo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi,
 • doma poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hhdk (nepreverjen)

Ten nigdar nede nika jasno.

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Kako bo šele, ko pridejo penzije in socialna...

čukundeda (nepreverjen)

BEDAK ! Socialna je bila danes. Kaj nisi opazil? Ljudje so si pač prišli po hrano za preživetje. Kaj si jim fauš? Naj od gladu umrejo?

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

Prekmurec3 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tej starci naj le lazijo po trgovinaj. Mogoče trošijo zadnje penzije. Te de pa joč, pa tuga... bedniki.

STRK69 (nepreverjen)

Višanje plač vladi:
-za dodatno obremenjenost se kvecjemu da dodatek na povecan obsega dela in nej preskok placilnega razreda

-recesija bo, zagotvili so si visje place, kar bi kasnje v recesiji bilo se manj opravicljivo

-prepovedali zbiranjen na javnih povrsinah (minister Hojs, bivsi direktor Nova24-politicnega glasila fašistoidne naveze Jansa-Orban), in s tem hkrati onemogocili moznosti demonstracij ljudstva (najbolj ucinkvitega zvoda naroda v demokraciji) proti ukrepom.

Dobro jutro, Slovenija

icterus (nepreverjen)

Stara zgodba, samo šimfali bi, levičarji drugega pač ne znate. Samo ka je Orban pa Janša, pa se van odvežejo gobci. Bili ste na vladi pa nejste nika naredili, absolutno nič... razen ka ste socialno dvignoli, pa svoje ne-delo futrali. Isto zaj; sama negativa.
In glej ga zlomka, kda več nejste pri koriti, kda je cejli svejt v krizi; ka te se spravli delat? Pa dale širit paniko pa šimfati koga le lejko; za vas normalno. Namesto ka bi ENKRAT V ŽIVLJENJI nekaj pozitivnoga pa produktivnoga naredili za družbo pa lidi okoli sebe!!!
Je*e se van za navadne lidi. Zaj je največji problem, ka si je par lidi zvišalo plačo. Te pa ti vodi vlado, usmerjaj zdravstvo, zriktaj pomoč. Mogoče boš še cepivo odkril, kak si spreten v šimfanji. Po mojen si ti pravi fašist, oz bole parazit. Ministri delajo 14 vr na den ka vse to sploj funkcionejra, si mogoče pomislo na to? Si mogoče pomislo, ka do se plače zvišale tudi zdravstvenin delavcon, pa vsen ostalin, keri skrbijo ka se tvoja rit na socialni, lejko kšenki ozdravi virusa, pe*de. Mediji, pa cilajo na ljubosumnost in nevoščljivost lidi, ka ne bi ger slučajno što mel več plače kak ti, govedo. Poskrbi rajši ka neboš vni na kavici sedo pa neboš širo virusa, pa ostale zlobe in panike.

In reply to by STRK69 (nepreverjen)

Poštenjak (nepreverjen)

A si opazil, da se je Zemlja začela vrteti v kontra smer zaradi Janše?

In reply to by STRK69 (nepreverjen)

df (nepreverjen)

To ne, sem pa čutil potres.

In reply to by Poštenjak (nepreverjen)

ole-ole (nepreverjen)

Zavolo Viktora. Marsikateri izdajalski Prekmurec pa tomi ploska. Dragi prekmurci, vaše prednike bi bilo sran, ka ste postali mađarski hlapci.

In reply to by Poštenjak (nepreverjen)

Bravo.... (nepreverjen)

Pa ka je z vami novinarji? Članek začnete z vrstami v kerih so predvsem starejši naprej pa pišete ka zjutraj bi naj bilo dve uri namenjeno ravno tem osebam, pa človek več ne ve kaj naj si misli, ampak srčno si želim da bi ENKRAT ZA VSELEJ CRKNO TA PREKLETI INTERNET PA POTEM MO VIDLI KAK TE SE ENI VESILI NA ŠTANGE ker drugo ne delate kak paniko.
Pa si to enkrat zapomnite, da sitoacijo pač moramo pretrpeti in pika. Keri pa nebo ostal pa pač nebo. Življenje je na žalost minljivo ampak eni mislite da za vas MOGOČEto ne velja.

tuncika

Pred vsakim vhodom v lokale, ki obratujejo morajo varnostniki poskrbeti za red. VRSTA LEVO, VRSTA DESNO, PO SREDINI IZHOD (med osebami pa distanca 2 metra). To je vse in enostavno. Redarji, varnostniki za to ste plačani, da vzdržujete pravila.

Majjster (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Naj se pitajo nekateri cipresari stari zakoj morejo sami iti v trgovine.... verjetno so si nekateri,ne pa vsi,zasluzili ka morejo na stara leta biti sami pa osamljeni. predpogoj ka te nehče spoštuje, je to, ka ti njega spoštuješ. In tisti ki so v mladosti ne spoštovali drugih, zdaj jamrajo ka njih nihče ne spoštuje. kar so sejali to žanjejo.... Ge tudi enga poznam ka se njemu je tak zgodilo. Celo življenje je sral ljudem na glavo, pri tem pa neizmerno užival. Zato tudi zdaj sam na stara leta hodi sam v trgovino.... dugo dugo si je postilo. pa kak si je poslo tak zdaj ma...

Vipko
Truplo

@Majjster: Tvoj in komentar Prekmurec3 zmagata. Ni dileme. Edino še nisi pomislil na gotovo destvo, če te ne pobere prej virus, kakšna prometna nesreča, morda se zadaviš, da boš en dan tudi ti star. Verjetno mene več ne bo, ampak iz vsemogočih nebes bom vedel, kaj boš takrat bedastega pisal na take portale.
Žal v Soboti ravno ni neke večje možnosti, drugače bi tak portal, pa tudi Pomurec.com moral zaradi res nizke ravni pisanja že davno izginiti.

In reply to by Majjster (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Upam, da tudi ti postaneš nekoč star in se spomniš, ko si žalil starejše ljudi. A naj kar od gladu umrejo? Ogromno je samih, ogromno! In niso sami krivi in ne morejo vplivat na to. Otroci so se poročili in stanujejo 100 ali 200 km stran. Partner je umrl. A se naj potem sam v zemljo vdre??
Malo se zamisli!!!!

In reply to by Majjster (nepreverjen)

pičooo (nepreverjen)

ta golazen nima v glavi ....fujjjj

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

Czd (nepreverjen)

Keri pozna to tega starega sivega, ki me je enkrat kr napado z marelo... , sn ga mogo z enim pushkikom malo streznit.. Mi je bilo malo hudo potem... Ipak je starec... Samo kaj ko me je napado. Jebi ga

Pika na i (nepreverjen)

Najbolj mi je zanimivo ko že 15 min pred odprtjem banke zunaj množica ljudi. Ne razumem kaj tam delajo. Jaz frem ba banko enkrat ne dve leti, na pošto pa 2-3 krat na leto.

Pika na i (nepreverjen)

Tuncika ti pa nemaš pojma.

tuncika

Pika na i. Ti imaš pa mnogo pojma, samo da ne veš kaj pojem je !!!!!!!!!!!!! Sem bil danes pred bauto (ne povem štero), ljudje pa kot (seveda v tropu) se ne zavedajo virusa.

čukundeda (nepreverjen)

Kaj ti varnostniki mogoče varujejo virus, da ne pobegne iz trgovine ??? Samo vprašam, no.

Papaštrumpf (nepreverjen)

Icterus, kaj si zaužil, jesenske jurčke iz Graških gozdov?!

Papaštrumpf (nepreverjen)

Icterus, kaj si zaužil, jesenske jurčke iz Graških gozdov?!

Sirke (nepreverjen)

Debil varnostniki skrbijo da se virus ne razširi. V lidlu varnostik lepo vam razkuži roke ter voziček

E(na) lastovka (nepreverjen)

Pika na i, kako bi ti kaj vedel, če ti starši plačajo položnice, pa skrbijo zate (in tebi podobne) dokler
ne umrejo? Ti greš na banko enkrat na dve leti, na pošto …, vmes pa, ko ne spiš, visiš na svojem telefonu …,
in živiš v virtualnem svetu.

Pika na I (nepreverjen)

Samo za info. Jaz že 25 let plačujem položnice, odplačal dva kredita, leasing.....
Si mogoče že slišal za spletno banko in podobne stvari.

In reply to by E(na) lastovka (nepreverjen)

E(na) lastovka (nepreverjen)

Vse to smo mi stari plačevali z gotovino, tako kot plačujemo z njo danes svoje položnice, ko nas vidiš pred
banko. Samo luzerji živijo s kredita in ližejo leasing.

Mjxok (nepreverjen)

Ka zaj te ma veze ci man kredit oz.leasing? Te san zaj luzer? Ga redno placujen.. san se niti enga obroka nej zamudo niti enga opozorila z banke, pa za niti en drug cek nej oz.za telefon san enkrat daubo pa se te san placal reden cek pa opomin ka nesan gledal ka je isto... z taksen komentaron kak ste ga napisali ste samo pokazali kaksen nivo obnasanja imate starejsi.. 90% vas do okolice ne pokaze nobenega spostovanja in potem pricakujete spostovanje mladih... kak naj spostujem vas in vam podobne.. enostavno ne morem ker ste za mene navaden primitivec, ki neve pocistit pred svojim pragom... naj ima kdor zeli kredit oz.leasing saj ga vsak sam placuje ni treba zaj zaradi tega zalit vse kar je okrog vas

In reply to by E(na) lastovka (nepreverjen)

tihi (nepreverjen)

Martinuzi, 100 krat na teden ide v trgovino, pa ni normalen....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice