Zbrana sredstva in denar dostavili teti, ki skrbi za bratca in sestrici, ki so zaradi nepredvidljivih dogodkov ostali sami.

Pred dnevi smo poročali o žalostni zgodbi, ki je v javnosti naletela na velik odziv. Sedemletna deklica je s starejšima bratcem in sestrico ostala sama, zato so se morali preseliti k starejši teti, ki že sama z 280 evri kmečke pokojnine težko shaja. Zato naj bi bila deklica prisiljena krasti. Zgodbo je na svojem Facebook profilu delilo Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src.

V kratkem po naši objavi so se v javnosti pojavili pomisleki, ali je zgodba res resnična, saj Center za socialno delo Pomurje ni bil seznanjen z omenjenim primerom. Predsednica društva Cvetka Vereš nam je zatrdila, da je zgodba resnična in stoji za njo, vendar zaradi zagotavljanja anonimnosti družine podrobnosti ne bo razkrila. 

Izjemen odziv na akcijo

Kot je razvidno iz današnje objave na Facebook strani Dobrodelnega društva Pomagajmo odprtih src, so zbrane stvari in denar prišli do družine. Včeraj in danes so člani društva otrokom odpeljali oblačila, hrano ter kolesa in računalnik. Pri nameščanju programske opreme na računalnike so pomagali tudi člani Kluba prekmurskih študentov, nam je zaupal njegov predsednik Grega Donša.

Veselje otrok je bilo neizmerno, so zapisali na strani društva, kjer dodajajo, »da je pomembno, da smo jim pomagali zdaj, v tem trenutku, v tej najhujši stiski, da so se lahko preoblekli, da smo jih vsi skupaj z vašo pomočjo in velikodušnostjo nahranili in jim dostavili računalnika, da se bodo lahko dalje vključili v učni proces.«

Celoten (nelektoriran) zapis preberite v nadaljevanju:

Srčna in velika HVALA vsem, ki ste se odzvali tako hitro, pripeljali oblačila, hrano, podarili kolesa, higienske potrebščine in računalnika. HVALA.

Otrokom smo stvari odpeljali. Včeraj oblačila in hrano. Oblačila so si že zložili v omaro. Danes še kolesa in računalnika. Veselje otrok je bilo neizmerno.

Imamo dobro novico. Mamica mogoče prihaja po praznikih domov. Kljub temu da smo teti organizirali prevoz do pristojnega CSD ter spremstvo in da nam je prejšnji teden zagotovila, da je to uredila, tega ni storila. »Bala sem se, da mi odpeljejo otroke in tega si ne bi nikoli odpustila.« Vsi skupaj so hoteli to prebroditi brez izpostavljanja, v popolni anonimnosti, po svojih zmožnostih, katere jim je lahko ponudila v danem trenutku.

Veliko smo na terenu in ni samo te tete strah, da ji bodo odpeljali otroke. Marsikatere starše je strah in ne upajo do pristojnih institucij, da jim ne bi odvzeli otrok. Pa živijo človeka nevredno življenje, v neustreznih pogojih: brez elektrike, po 6 oseb v eni sobi, ki je hkrati kuhinja, spalnica in kopalnica ..., v pogojih kjer so kršene vse osnovne človekove - otrokove pravice.

Kot predsednica društva sem teti zagotovila popolno anonimnost in nisem hotela nikomur posredovati podatkov o družini in jih ne bom. Pomurje, Posavje, Prlekija, Štajerska, Goričko ... A je pomembno od kje so otroci? V naši bližini so, nekaj deset kilometrov stran. Teta živi v eni statistični regiji, mama in otroci v drugi.

Pomembno je, da smo jim pomagali zdaj, v tem trenutku, v tej najhujši stiski, da so se lahko preoblekli, da smo jih vsi skupaj z vašo pomočjo in velikodušnostjo nahranili in jim dostavili računalnika, da se bodo lahko dalje vključili v učni proces. Menim, da drugo ni v naši pristojnosti ter seveda to, da jih usmerimo na pristojne institucije (tudi to smo storili).

Ker smo dobili več koles in oblačil različnih velikosti, bomo lahko osrečili še več otrok.

HVALA vsem, ki nas podpirate in nam zaupate. Hvala Darja, Nataša, Anita, Jana, Monika, Mojca, Megi, Sanja, Katja ter vsi ostali…. Še vso pomoč, katero ste poslali po pošti, jo boste po dogovoru dostavili na naslov društva, vsa prejeta denarna sredstva, darilne kartice… vse bomo dostavili teti in seveda upajmo, da že mami. Akcija se je uspešno in s skupno velikodušnostjo, srčnostjo vseh vas dobrih ljudi, veselo novico, bodo kmalu v objemu svoje mamice, zaključila.

Cvetka Vereš, predsednica Dobrodelnega društva Pomagajmo odprtih src
Cvetka Vereš, predsednica Dobrodelnega društva Pomagajmo odprtih src

S spleta

Komentarji (2)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
tuncika

Tisti komentatorji , ki ste mi v prvem prispevku oponirali delo ga. Cvetke, poglejte si to "realizacijo", pomoč in zahvalo. Hvala vsem, hvala vam ga. Cvetka in društvo.

tuncika

Tisti komentatorji , ki ste mi v prvem prispevku oponirali delo ga. Cvetke, poglejte si to "realizacijo", pomoč in zahvalo. Hvala vsem, hvala vam ga. Cvetka in društvo.

Starejše novice