Včeraj so v Križevcih na Goričkem pripravili Borovo gostüvanje. Prireja se v vasi, v kateri se ni nihče poročil, v današnjem času pa se odvija bolj v turistično promocijske namene. Pustna šega, kot jo imenujejo nekateri avtorji, se je ohranila predvsem na Goričkem in Ravenskem. Pri navidezni svatbi neveste ali ženina z borom ali smreko pa sodeluje celotna vaška skupnost.

Vrhunec je podiranje bora

Ljudska izročitev, ki naj bi nastala kot različica starega evropskega obreda vlečenja ploha oziroma drevesa, veleva, da se v vasi, v kateri se v predpustnem času od sv. Treh kraljev do pustnega torka ni nihče poročil, priredi borovo gostüvanje, vrhunec katerega je podiranje bora in poroka samskih ženinov in nevest.

Prireditev potekala cel dan

Prireditev v Križevcih se je pričela ob osmi uri zjutraj ter potekala cel dan, poleg same svatbe, pa so se odvili tudi razni plesni, glasbeni in ostali obredi. Dogodek so priredili v namen zbiranja sredstev za nakup nove gasilske cisterne ter predvsem promoviranja turistične ponudbe za obiskovalce.

Foto: Prekmurje gnes, Prijateljice Krajinskega parka Goričko

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gospod Srmak (nepreverjen)

Super ste mele! :) Mogoče be edino lejko malo resno gemale tej "kraje" pa to, ker tak hitro do svaje prijde, če kere keroga bole resno vdare ale doj ličij.

pozorni (nepreverjen)

Namen prireditve je bil zbiranje sredstev za nakup nove gasilske cisterne.

Gost (nepreverjen)

Če te tao maute pozorne?ale ka se ščel povedate?

Gost (nepreverjen)

Tao je tak gda se da oblast nimakon te mislijo ka je celi svejt njihov ,tao bi moglo malo bole naraj biti nej tak grobo.tao de velka cisterna?

Starejše novice