Amaterska slikarka Klaudia Abraham je naslika stensko krajinsko sliko vasi Domanjševci.

V dvojezični vasi Domanjševci v občini Šalovci je ohranjena etnografska hiša z etnografskim muzejem. Gre za domanjševsko domačijo »Domonkosfai Porta«.

Klaudia Abraham je amaterska slikarka iz Hodoša, novinarka za častnik Népújság v Lendavi, kjer tudi ilustrira prilogo za otroke.

Slikala na steno odra v skednju etnografskega muzeja 

Klaudia riše tudi na platna z akrilom, akvarel na papir, ilustrilala pa je že nekaj otroških knjig. Tokrat je prejela nevsakdanje naročilo, in sicer slikanje na steno odra.

Slika, ki jo je narisala, se nahaja na odru v skednju etnografskega muzeja v Domanjševcih. Naročnik je bila madžarska samouprava skupnost občine Šalovci.

Naloga je bila za njo nov izziv na področju slikarstva, saj tako velike slike ni še nikoli narisala, sploh pa ne na steno. V pokrajino na sliki je vključila lokalne znamenitosti, kot so mlini, cerkve, kmečka opravila in druge zgradbe.

Želeli so obuditi običaj

Delala je z akrilnimi barvami, najprej pa je naredila skico in jo nato projicirala na steno. Dela so bila končana prej, kot je bilo predvideno.

Na Goričkem v Prekmurju je bilo včasih v navadi, da so stene kulturnih domov krasili s pisanimi poslikavami, a se te niso ohranile. Ta običaj so želeli domačini iz Domanjševcev obuditi, predvsem z ohranjanjem naravnih in kulturnih znamenitosti in prikazom nekdanjih kmečkih opravil.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marija!PaFego (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dajte kefo ka mo jo vidli

Khmm (nepreverjen)

Ka so tebi delala v otrostvi? Te ubali kak psa??

In reply to by Marija!PaFego (nepreverjen)

Slovarček (nepreverjen)

Prečudovito

Slovenijaaaaaa (nepreverjen)

Domanjsevci ge je to?neje to ze madzarska?

Hapnak (nepreverjen)

če je amaterka, torej na črno kasira. prijavit jo, pa tudi naročnike!

Starejše novice