Poletje je čas za vse, ki čez leto ne utegnejo brati toliko, kot bi si želeli, in tudi pravi čas za uživanje ob knjigah. Tudi v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota v poletnih mesecih beležijo večji obisk in zanimanje za knjige, bralci pa tako lahko na želeno knjigo čakajo tudi pol leta. Katere knjige in zgodbe so hit letošnjega poletja, pa je v pogovoru za TV IDEA povedal Janez Horvat

Pomurski bralci posegajo po podobnih knjigah in zvrsteh kot prejšnja poletja, le da so naslovi in avtorji letos drugačni. Skozi celo leto pa je izšlo kar nekaj odmevnih knjig novih avtorjev različnih žanrov, tako da je izbira to poletje res velika. 

Za mlade Harry Potter in John Green

Na mladinskem oddelku je opaziti veliko povpraševanja po stripih, zelo aktualne pa so tudi zgodbe o Harryju Potterju, ki so še vedno zelo brane. Starejši najstniki pa radi posegajo po romanih z najstniško problematiko, kjer izstopajo avtorji, kot je John Green z romani Krive so zvezde in Lažna mesta.

Lahkotne vsebine za starejše

Starejši, ki knjige izbirajo na oddelku za odrasle, poleti radi berejo predvsem romane z lahkotnejšo vsebino. Popularni so žanrski romani, kriminalke, biografije in zgodovinski romani. Aktualni pa so tudi potopisi in spomini. 

Hit letošnjega poletja pa je med bralci kriminalni roman Paule Hawkins Dekle na vlaku, ki je svetovna uspešnica, po kateri je bil posnet tudi film. 

Slovenski avtorji zapostavljeni

Med pomurskimi bralci je veliko povpraševanje predvsem po romanu Mihe Mazzinija, z naslovom Otroštvo. Izmed del pomurskih avtorjev pa v murskosoboški knjižnici največkrat izposodijo roman Štefana Kardoša, z naslovom Veter in odmev, ki je ena zadnjih izdaj naše bivše založbe Franc Franc. 

O poletnem branju začnimo razmišljati pozimi

Zadnja leta v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota opažajo, da lahko za dobljeno vsoto, namenjeno nakupu gradiva, dobijo vedno manj knjig. Zato si lahko, ko gre za leposlovne knjige, privoščijo samo še od dva do tri izvode. Posledično to pomeni daljše čakalne vrste ob rezervacijah, ki lahko trajajo tudi do pol leta

O knjigah, ki jih bomo želeli odnesti s sabo na morje, je dobro razmišljati že veliko prej. 

Tudi starejše knjige so lahko dobre

Pogosto med bralci nastajajo problemi, saj si ti izbrano knjigo želijo takoj, kar pa seveda vedno ni možno. Zato se tudi knjižničarji potrudijo in bralcem ponudijo kakšen starejši, a enako kvaliteten naslov, in tako zadostijo vsem željam. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice