Tudi v evangeličanskih cerkvah in kapelah so do nadaljnjega odpovedana vsa bogoslužja, verouk in ostale pobožnosti.

Kot je sporočil škof Evangeličanske cerkve Leon Novak, z današnjim dnem odpadejo vsa bogoslužja in pobožnosti v evangeličanskih cerkvah in kapelah. Do nadaljnjega se prekine tudi poučevanje verouka, mladinska srečanja in drugo. Pogrebni obredi se bodo opravljali v ožjem družinskem krogu in v čim krajši obliki. 

"Vernike spodbujamo, da doma berejo Sveto pismo, molijo ali spremljajo radijska ali televizijska bogoslužja," sporočajo v vodstvu Evangeličanske cerkve in vernikom svetujejo samoizolacijo ter posvetitev časa molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja, družinskih članov in čimprejšnji konec epidemije. 

Cerkve čez dan ostajajo odprte, ampak zgolj za osebno pobožnost. Upoštevati je potrebno tudi 1,5 metra oddaljenosti med osebami, po uporabi pa dezifencirati. Razkužila bodo nameščena na dostopnih in vidnih mestih v notranjosti cerkve, so še sporočili v Slovenski evangeličanski cerkvi in pozvali vse k spremljanju ter upoštevanju napotkov pristojnih institucij. 

Ne panika, ampak realna ocena stanja

Tiskovni predstavnik Slovenske evangeličanske cerkve in častni škof Geza Erniša je ob tej priložnosti vsem zagotovil podporo in pomoč ter pozval k realni oceni stanja. 

"Gotovo da navkljub resnosti stanja in situacije v kateri smo ni čas za paniko, ki bi povzročila nove in še večje težave, je pa čas za realno oceno stanja v katerem smo brez takojšnjega preračunavanja koliko milijard nas bo to vse skupaj stalo. Na prvem mestu so ljudje, kajti ljudje ustvarjajo milijarde, in ne milijarde ljudi," je zapisal v sporočilu za javnost in postavil vprašanje o pravični porazdelitvi svetovnega bogastva. 

Erniša je še poudaril odgovorno ravnanje Slovenske evangeličanske cerkve, ki želi ljudem stati ob strani tako duhovno kot materialno, obenem pa izrazil podporo ukrepom pristojnih institucij.

V Sloveniji deluje sicer 14 evangeličanskih cerkvenih občin, večina v Prekmurju, kjer jih je kar 10. Je največja protestantska denominacija v Sloveniji z okoli 18 tisoč verniki.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice