Foto: Bobo
Šteger po odstopu s položaja vodje programskega sveta v Lendavi našel novega kandidata za EPK.

Slovenija in Nemčija bosta leta 2025 na vrsti, da eno od svojih mest razglasita za Evropsko prestolnico kulture (EPK). V Lendavi so že leta 2016 javno naznanili, da si želijo tega prestižnega naziva. Še pred meseci so se zanj tako potegovali Lendava, Kranj, Ljubljana in Nova Gorica. Zdaj pa se, kot kaže, z vstopom v igro spogleduje tudi najstarejše slovensko mesto. 

Odstopila ključna človeka projekta

Najvzhodnejše mesto v Sloveniji ima smele načrte. Pri kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture stavi predvsem na multietičnost, večjezičnost in multireligioznost, dejstvo, da so obmejno mesto, pa dojemajo kot prednost.   

Pred časom je projekt Lendava - EPK 2025 s podpisom dogovora o sodelovanju dobil tudi regionalno in čezmejno dimenzijo, nato pa je doživel veliki pretres. 

Aleš Šteger, predsednik programskega sveta za pripravo kandidature Lendave za EPK 2025, je namreč skupaj z idejnim vodjem projekta ter svetovalcem prejšnjega župana Antona Balažka Mitjo Čandrom konec lanskega leta odstopil. Ob tem sta navedla osebne razloge.

Novega lendavskega župana Janeza Magyara je odločitev presenetila, odstop je označil za nekulturnega, toda obenem zagotovil, da s projektom nadaljujejo. To menda dokazuje tudi načrtovano povečanje sredstev za kulturo, ki naj bi ji občina v proračunu za letošnje leto namenila dodatnih 200.000 evrov.

Šteger našel novega kandidata za EPK

Ptujska županja Nuška Gajšek je medtem nedavno razkrila, da tudi na Ptuju razmišljajo o vključitvi v kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. Možnost ocenjuje kot privlačno in meni, da bi mestu prinesla dodano vrednost.

Kot je povedala županja, je z zamislijo do njih prišel prav na Ptuju rojeni literat Šteger, donedavnega še vodja programskega sveta lendavske kandidature. 

Pri vodjih svetniških skupin naj bi že prejeli za zdaj načelno podporo projektu, če bodo dejansko šli v prijavo kandidature, pa bodo že v letošnjem proračunu potrebovali denar za kakovostno pripravo.

V ponedeljek bodo o tej temi razpravljali tudi na kolegiju županov Spodnjega Podravja, od katerih prav tako želijo podporo projektu, saj bi bili tudi tako bolj prepričljivi pri kandidaturi.

»To so prvi koraki, a morali bomo pohiteti, saj se bliža oktober, ko bo prijavo potrebno oddati,« je dejala ptujska županja.

Nekaj izkušenj že imajo

Izračunov o tem, koliko denarja bi za izvedbo projekta potrebovali, na ptujski občini še nimajo, poroča STA, v prvi vrsti je potreben že denar za vložitev prijave, nato pa tudi za izpeljavo projektov in programa.

Ptuj je sicer bil leta 2012 že del projekta Evropske prestolnice kulture, ki ga je takrat gostil Maribor, kar pa naj na samostojno prijavo mesta po besedah županje ne bi vplivalo. Po njenem mnenju ima Ptuj kot neka butična kulturna prestolnica tega dela Evrope veliko možnosti za uspešno kandidaturo.

FOTO: Bobo

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Bravo Ptujčani!
Svaka čast Kurenti... Za Ptuj pa ze lohk pravimo Mesto.
lendava? pa to je malo selo katero nima niti 2.000 prebivalcev...

DF (nepreverjen)

Lendava je v mnogih pogledih veličastnejša od ms. In dosti lepše ženske imajo tudi.

In reply to by Putin (nepreverjen)

tak pa ovak (nepreverjen)

Kaj je Balažek mislil in sporočal, ko ni kandidiral za župana? Z nekandidiranjem za župana je Balažek prvi odstopil od lendavskega EPK projekta, zelo hitro sta mu sledila še Šteger in Čander, kar se mi zdi logično. Čander si je napunil žepe (77.000 € od občine + 39.000 € od Galerije-Muzeja (kot firma Kreativna baza) in še 10.400 € od občine kot sp., koliko pa še od ZKD Lendava in Turistične zveze Lendava vabi pa je neznanka). Šteger pa je baje dobival 1000 € na sestanek v Lendavi (točni znezki niso javni, ker ZKD in Turistična zveza nista javna zavoda). Če sta tadva skasirala več 100.000 evrov, kelko je tak pa ovak priteklo glavnomi režiseri?

fg (nepreverjen)

Kakšna Lendava prosim vas .Ptuj tam ni vougrov pa koga še vse .Enjajte z to Lendavo saj so ene vasi večje od Lendave .

rdeca kobilica (nepreverjen)

kaksen beden rdeci clanek "tak pa ovak" je fajn vse napisal. V Lendavi je več nej mogoče krasti tak sta gospoda 100K EVROF po osebi enostavo rit stisnola in odšla k svoje rdeči na novo izvoljeni župnji v Ptuj. V Lendavi sta se napasla zdaj se pa ideta dale past v Ptuj.
Jah sobotainfo pa trebej razmeti tuj oni nedo vač kakšno PR paro tak kak Jevšek pa Đurov talata pa morejo malo spinati.

gost25 (nepreverjen)

Iz zaneslivih virov sem izvedel, da bo tudi HODOŠ vložil kandidaturo za EPK leta 2025!!!!!1

Starejše novice