Ogrevanje prostorov je velik finančni zalogaj za družinski proračun. Energetski svetovalec Miran Kreslin iz podjetja Ekoing nam je zaupal, kako s prakitičnimi nasveti najlažje znižati stroške ogrevanja. 

Kreslin svetuje, da najprej preverite kurilno napravo in dimnik. 
 

“Redni čiščenje dimnika je potrebno izvesti vsaj enkrat letno, a v kolikor je energent za pridobivanje toplote les, je čiščenje dimnika potrebno izvesti vsake tri mesece. Z rednim čiščenjem dimnika preprečimo oziroma zmanjšamo možnost požara, zagotovimo dobro izgorevanje goriv in zmanjšamo odvajanje emisij v okolje.”

Najpogostejša grelna telesa še vedno radiatorji

Še vedno se najpogosteje grejemo s pomočjo radiatorjev. Tudi te je potrebno čistiti redno. 

“Umazanija in prah, ki se nabira med rebri lahko zmanjša toplotno moč radiatorja tudi do 30-odstotkov, kar posledično pomeni višje stroške za ogrevanje. Pred in na radiator ne postavljajte ali odlagajte predmetov. S tem boste omogočili ustrezno kroženje zraka in prenos toplote iz grelnega telesa v prostor. Redno kontrolirajte ali so radiatorji enakomerno ogreti po celotni površini. V kolikor opazite, da temu ni tako, je potrebno slednje odzračiti. Zrak v sistemu lahko poveča stroške ogrevanja tudi za 15-odstotkov.”

Kreslin svetuje tudi namestitev termostatskih ventilov, ki omogočajo nastavitev temperature za posamezni prostor in upoštevajo tudi druge notranje vire ogrevanja. Spalne prostore in prostore v katerih v katerih se ne zadržujete pogosto, lahko s pomočjo termostatskih ventilov ogrevate na nižjo temperaturo. Na ta način boste privarčevali do 10-odstotkov toplotne energije. 

Stavbno pohištvo in prezračevanje

Pred oziroma med kurilno sezono je pomembno tudi, da se preveri zrakotesnost oken in vrat. 

“Kontrolo tesnjenja oken opravite s pomočjo lista papirja. Tega priprite med okensko krilo in okvir. V kolikor ga brez večjega napora uspete izvleči pomeni, da tesnjenje ni ustrezno. Pri starejših oknih in vratih izboljšate zrakotesnost z namestitvijo tesnilnega traku (guma ali pena) po obodu okenskega ali vratnega okvirja. Toplotne izgube skozi okna boste zmanjšali če namestite na notranji strani debelejše zavese in jih v nočnem času zagrnete. K zmanjševanju izgub skozi okna pripomore tudi redno spuščanje rolet v nočnem času oziroma takrat, ko ne potrebujete dnevne svetlobe. V času sonca dvignite rolete in razgrnite zavese, da zajamete čim več sončne toplote – energije preko sončnih žarkov,” še svetuje Kreslin.

V času ogrevalne sezone pa ne smemo pozabiti tudi na zadostno količino svežega zraka. Kreslin svetuje, da se prostore prezračujte 2-3-krat na dan do pet minut z odpiranjem oken tako, da se ustvari prepih. 

  • Poleg navedenih ukrepov je pomembno, da bivalne prostore ogrevamo na ustrezno temperaturo. Ta bi naj znašala med 20 in 21°C v dnevnem času in 18 do 19°C v nočnem času.
  • Dvig temperature ogrevanja za 1°C pomeni povečanje rabe toplotne energije za 6 odstotkov. Veliko ceneje je, da namesto dviga temperature ogrevanja oblečete kakšen kos oblačila več.
     

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Vsak dober hišni gospodar zelo dobro ve, kakšno je najbolj racionalno ogrevanje doma. Tako da teh plačanih člankov pač ne potrebujemo. Naj gredo svetovat kam v toplejše kraje.

Starejše novice