Ogrevanje prostorov je velik finančni zalogaj za družinski proračun. Energetski svetovalec Miran Kreslin iz podjetja Ekoing nam je zaupal, kako s prakitičnimi nasveti najlažje znižati stroške ogrevanja. 

Kreslin svetuje, da najprej preverite kurilno napravo in dimnik. 
 

“Redni čiščenje dimnika je potrebno izvesti vsaj enkrat letno, a v kolikor je energent za pridobivanje toplote les, je čiščenje dimnika potrebno izvesti vsake tri mesece. Z rednim čiščenjem dimnika preprečimo oziroma zmanjšamo možnost požara, zagotovimo dobro izgorevanje goriv in zmanjšamo odvajanje emisij v okolje.”

Najpogostejša grelna telesa še vedno radiatorji

Še vedno se najpogosteje grejemo s pomočjo radiatorjev. Tudi te je potrebno čistiti redno. 

“Umazanija in prah, ki se nabira med rebri lahko zmanjša toplotno moč radiatorja tudi do 30-odstotkov, kar posledično pomeni višje stroške za ogrevanje. Pred in na radiator ne postavljajte ali odlagajte predmetov. S tem boste omogočili ustrezno kroženje zraka in prenos toplote iz grelnega telesa v prostor. Redno kontrolirajte ali so radiatorji enakomerno ogreti po celotni površini. V kolikor opazite, da temu ni tako, je potrebno slednje odzračiti. Zrak v sistemu lahko poveča stroške ogrevanja tudi za 15-odstotkov.”

Kreslin svetuje tudi namestitev termostatskih ventilov, ki omogočajo nastavitev temperature za posamezni prostor in upoštevajo tudi druge notranje vire ogrevanja. Spalne prostore in prostore v katerih v katerih se ne zadržujete pogosto, lahko s pomočjo termostatskih ventilov ogrevate na nižjo temperaturo. Na ta način boste privarčevali do 10-odstotkov toplotne energije. 

Stavbno pohištvo in prezračevanje

Pred oziroma med kurilno sezono je pomembno tudi, da se preveri zrakotesnost oken in vrat. 

“Kontrolo tesnjenja oken opravite s pomočjo lista papirja. Tega priprite med okensko krilo in okvir. V kolikor ga brez večjega napora uspete izvleči pomeni, da tesnjenje ni ustrezno. Pri starejših oknih in vratih izboljšate zrakotesnost z namestitvijo tesnilnega traku (guma ali pena) po obodu okenskega ali vratnega okvirja. Toplotne izgube skozi okna boste zmanjšali če namestite na notranji strani debelejše zavese in jih v nočnem času zagrnete. K zmanjševanju izgub skozi okna pripomore tudi redno spuščanje rolet v nočnem času oziroma takrat, ko ne potrebujete dnevne svetlobe. V času sonca dvignite rolete in razgrnite zavese, da zajamete čim več sončne toplote – energije preko sončnih žarkov,” še svetuje Kreslin.

V času ogrevalne sezone pa ne smemo pozabiti tudi na zadostno količino svežega zraka. Kreslin svetuje, da se prostore prezračujte 2-3-krat na dan do pet minut z odpiranjem oken tako, da se ustvari prepih. 

  • Poleg navedenih ukrepov je pomembno, da bivalne prostore ogrevamo na ustrezno temperaturo. Ta bi naj znašala med 20 in 21°C v dnevnem času in 18 do 19°C v nočnem času.
  • Dvig temperature ogrevanja za 1°C pomeni povečanje rabe toplotne energije za 6 odstotkov. Veliko ceneje je, da namesto dviga temperature ogrevanja oblečete kakšen kos oblačila več.
     

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek prvega predsednika države (Milan)?

tuncika

Vsak dober hišni gospodar zelo dobro ve, kakšno je najbolj racionalno ogrevanje doma. Tako da teh plačanih člankov pač ne potrebujemo. Naj gredo svetovat kam v toplejše kraje.

Starejše novice