Eko-socialna kmetija Korenika je skozi projekt Pametne vasi za jutri, ki je sofinanciran s sredstvi evropskega skalda za razvoj podeželja, ustvarila paleto izdelkov, ki sedaj zrcalijo medgeneracijsko sodelovanje in tradicionalna znanja.

Eko-socialna kmetija Korenika, ki se nahaja v Šalovcih, v samem osrčju Krajinskega parka Goričko, je uspela v nekaj letih postaviti pravo središče ekološkega kmetovanja. 

»Iščemo skrito dediščino, jo razkrivamo in nekako vgrajujemo v ponudbo naših izdelkov in storitev,« pravi direktor zavoda Korenika Goran Miloševič

Preko evropskih sredstev do nove ponudbe

Zgodba, ki jo piše Eko-socialna kmetija Korenika, je bila vzpostavljena s pomočjo Evropskega socialnega sklada. S pomočjo evropskih sredstev so lahko dosegli napredek na področju razvoja novih izdelkov in storitev.

Tako so v projektu Pametne vasi za jutri, katere aktivnosti so sofinancirane s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada, oblikovali novo paleto produktov.

»S tem želimo pritegniti eno specifično skupino kupcev. Če bomo z lokalnim prebivalstvom skupaj pristopili k temu, bomo ne samo povečali dodano vrednost produktov, ampak povečali tudi zmožnost nekega kvalitetnega življenja na podeželju,« dodaja direktor zavoda Korenika. 

Povezovanje lokalnega prebivalstva

V sklopu projekta Pametne vasi za jutri so na Koreniki povezali stara tradicionalna znanja lokalnega prebivalstva, izvedeli, kaj je tisto, s čimer okolje razpolaga in preko skupnih idej razvili nove produkte. 

»V sklopu projekta smo na Koreniki, na podlagi našega dosedanjega znanja in izkušenj oblikovali metodo, po kateri smo v zbiranje idej vključevali deležnike iz lokalnega okolja, se pravi ljudi, ki tukaj živijo in ki še imajo nek spomin na tradicije in tiste kvalitete, ki počasi minevajo in jih je potrebno ohraniti. Skozi proces izvedbe delavnic smo potem te ideje lokalnega prebivalstva preoblikovali v izdelke, ki jih skupaj z vsemi drugimi oblikujemo v končno ponudbo,« še dodaja Miloševič.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Werty (nepreverjen)

Se en dokaz vec, da eko socialno kmetijstvo ne more preziveti na trgu brez drzavnih in evropskih evrov.

gost2020 (nepreverjen)

Werty, seveda ne more! A sploh veš o čem je tukaj govora?

In reply to by Werty (nepreverjen)

čiči (nepreverjen)

bil tu in je taaaaaaaaako sranje to vse skupaj ka nimam pojma zakaj to sploh obstaja razen da ustanovitelji dobijo fine pare

gost2020 (nepreverjen)

čiči, mogoče pa imaš ti takšne težave, da ti ne morejo pomagati, sicer je to zelo urejeno podjetje za marginalne skupine!

In reply to by čiči (nepreverjen)

Sobošški (nepreverjen)

Lastniki tega podjetja na račun siromakov, za katere bi morala poskrbeti država zelo zelo dobro živijo. To je rezultat 25 let vlad levih strank.

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

čiči (nepreverjen)

ja saj, že to je žalostno da je za mrginalce. jaz ne sodim tja,ako sem tam bil, sem se točno tako počutil. boli njih za druge, važno da dobijo poceni delovno silo in drug keš. malo poguglaj lasntnike, pa boš marsikaj izvedel

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

lastniki nigdar nejso delali, zanima jih samo kak znoriti državo pa lidi keri za njih delajo, vsi znamo što so ( mož in žena piše zgoraj ) in tudi znamo što jin stoji za hrbton ( en mesar, pa 2 bivšiva - rdečiva politika, keriva se še zdaj vtikata v delo soboške občine ). dokič de to država dovolila de nan šlo tako kak nan zdaja ide - barabe profitejrajo

Karperec (nepreverjen)

Če bi zavist bolela, v Prekmurju ne bi mogli živeti. Socialno podjetništvo je namenjeno ranljivim skupinam, ki na trgu ne morejo biti konkurenčni. K sreči imamo ljudi, ki jim je to jasno. Bravo Korenika.

Starejše novice