Minimalna urna postavka za študentsko delo se je povišala, študenti preko tovrstnega dela skušajo priti tudi do redne zaposlitev.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pred kratkim določilo novo višino minimalne plače, ki bo znašala 878 evrov neto. S tem naj bi ministrstvo poskrbelo predvsem za tiste, ki so najbolj na udaru zaradi visoke inflacije in si težko privoščijo že osnovne življenjske potrebščine.

Z 21. januarjem pa je prišlo do še ene obljubljene spremembe, in sicer se je dvignila minimalna urna postavka za študentsko delo: z dosedanjih 6,17 evra se je zvišala na 6,92 evra bruto oziroma 5,85 evra neto

In kaj to pomeni za nekoga, ki dela ves januar?

Tisti, ki dela ves mesec, se mu plačilo za delo do 20. januarja obračuna po prejšnji, stari tarifi, od 21. januarja dalje pa po novi.

Dela je pozimi pričakovano manj kot poleti, a se tudi zdaj najde marsikaj.

»Na ta način (preko študentskega servisa) naročniki iščejo delovno silo zato, ker je nimajo. Oni skušajo delovno silo najti na različne načine. Najbolj enostavno je, če dobijo študente, a ti so »omejena« populacija … Število študentov je omejeno, pa tudi na voljo niso vsi skozi celo leto. Delajo lahko tisti, ki imajo čas za to,« pravijo na Pomurskem študentskem servisu.

Nekateri delodajalci včasih rabijo delovno silo skozi cel dan, drugi le v določenih terminih.

Pomurski študentski servis ima drugače svoja dela objavljena na spletnih straneh: »Študenti in dijaki, ki imajo čas za delo, si na spletnih straneh lahko pogledajo, kaj je na razpolago, in če jim je kaj všeč, navežejo kontakt in lahko gredo delati.«

Kako deluje sistem?

S Pomurskega študentskega servisa so sporočili, da »zunanji« obiskovalec spletnih strani vidi le, kakšno delo je objavljeno in kje, ne pa tudi kontaktnih podatkov.

 »Samo člani študentskega servisa, tisti, ki so registrirani, imajo možnost preko e-poslovalnice videti vse direktne kontaktne podatke. Vpišejo se v e-poslovalnico, gredo na prosta delovna mesta in tu vidijo kontakt.«

Pogoji za študentsko delo

Pogoj za študentsko delo je, seveda, status dijaka ali študenta, posredovati pa je treba tudi davčno številko, emšo ter številko bančnega računa.

Pri vsakem, ki se registrira v bazo, preverijo, ali ima status in ali je podal vse zahtevane podatke. Po izpolnjevanju teh zahtev je posamezniku omogočen dostop do članske strani, kjer dobi vse podatke, ki jih potrebuje, da pride do dogovora o zaposlitvi.

Ker je trenutno na trgu dela precej težko najti delavce, vsi iščejo na vse razpoložljive načine, so še dejali na Pomurskem študentskem servisu.

»Delodajalci iščejo preko zavoda, študentskega servisa ali na kakšen drug način. /…/ V bazo je vpisanih okoli tri- do štiri tisoč iskalcev, koliko pa jih aktivno gleda, je težko reči. Vsi ne morejo delati. Nekateri, ki imajo obveznosti med tednom, iščejo dela čez vikend, tisti, ki so doma za en teden, gledajo dela za tisti teden. To je precej dinamično.«

Študentska dela tudi kot možnost kasnejšega kariernega razvoja

Študent si na način, da dela, ustvari bazo kontaktov za kasneje, prav tako pa si tudi delodajalci ustvarijo neko sliko delavca.

»Tisti, ki študentsko delo opravljajo v neki firmi, imajo prednost, ker so jih delodajalci že lahko ocenili; spoznali so lahko njihovo motivacijo, odnos do dela, karakter, pristop … Tovrstna dela lahko potem kasneje vodijo do rednih zaposlitev

Katera dela je trenutno možno zaslediti?

Na spletnih straneh Pomurskega študentskega servisa se večkrat pojavi strežba, najdemo pa tudi dela v proizvodnji elektronskih naprav, proizvodna dela v kozmetični industriji, pomivanje posode, prodajo v hotelski trgovini, čiščenje, delo v Ocean Orchids, varstvo otrok v koloniji, vodenje tečajev prostoročnega risanja, vodstvo skupinske športne vadbe, prodajo slaščic, delo v doživljajski točki Woop fun, delo na bowlingu, dostavo blaga kupcem, celo poučevanje na razredni stopnji. 

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jh (nepreverjen)

Bravo Levica edini ki delajo za nas male lidij

Chehvbax (nepreverjen)

Ti gnoj svinjski lažnivi fašistični crkni že inauk!

In reply to by Jh (nepreverjen)

Budo (nepreverjen)

Študentje in upokojenci nimajo kaj iskati na trgu dela.

In reply to by Jh (nepreverjen)

Drprofessorr (nepreverjen)

Daj enjajte se kurčiti pa fejk članke pisate pa 24h lagati to ni noben dvig plače da bi bili na istem kot leta 2018 vse je dražje minimalno za 30% morala bi minimalna plača biti 1500eu pa kak vas ni sram lagati nonstop lagati gnoji eni podkupljena roka lažniva posrancev! Da vas ni sram izmečki pohabljeni!

4567rr (nepreverjen)

In potem so vsi oz. polovica slovenije na minimalcu z 1.500 eur. Fakultetni ljudje na minimalcu. Suoer politika. Vsi revni vsi enaki. Ce se v tej radikalni Ljevici nekaj grejo je treba za enak % vsem dvigniti place kot so dvignili minimalca. Vse ostalo je samo vecanje revscine srednjega sloja.

In reply to by Drprofessorr (nepreverjen)

Hhjllhhkk (nepreverjen)

Srednji sloj so ritolizci lažnivih politikov takih ne rabimo vsem delajo samo slabo in škodo... al kaj ti ni jasno! Podpiralci antisistema.

In reply to by 4567rr (nepreverjen)

Komentarist (nepreverjen)

In spet bo vse dražje, da se z višjimi cenami pokrijejo višje minimalne plače. Naj rajši davčno razbremenijo VSE plače kot to delajo zdaj Avstrijci, Nemci. Ampak to se ne bo zgodilo, ker ta narod je glupi in si ne zasluži drugo kot siromaštvo.

Ghijokok (nepreverjen)

Daj ti gnoj s takšnin razmišljanjon crkni že inak čim prlej si štrik gor potegni svinja ena ka vsen slabo ščejš!

In reply to by Komentarist (nepreverjen)

Starejše novice