Na današnji novinarski konferenci v Gornji Radgoni so organizatorji že tradicionalnega ocenjevanja vin, ki je letos potekalo med 18. in 20. julijem, v sklopu mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, predstavili rezultate. Že 42. ocenjevanje vin in šesto ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja je tokrat 12 vzorcem vin prineslo naziv šampiona.

Ocenjevali vina 175 pridelovalcev 

Enologi so na 42. ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona ocenjevali vina 166 pridelovalcev. Ti so prihajali iz petih različnih držav, predstavili pa so se s 468 vini. Ocenjevalci so 11 šampionskih odličij podelili najboljšim vinom, poleg tega pa še 27 velikih zlatih medalj, 93 zlatih medalj in 258 srebrnih medalj.

Sodelovala tudi BIO vina

Na šestem ocenjevanju vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona BIO, je sodelovalo devet pridelovalcev iz Avstrije in Slovenije, in sicer s 25 vzorci. Izbran je bil šampion, podeljenih pa je bilo še šest zlatih in 12 srebrnih medalj.

Poleg strokovnega ocenjevanja vin pa je potekalo še vzporedno novinarsko ocenjevanje. Ti so se zelo resno lotili naloge ter med sauvignoni letnika 2015 izbrali svojega šampiona.

Predstojnik katedre za tehnologijo vina na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Mojmir Wondra je povedal, da je kvaliteta ocenjenih vin odraz letnika.

Najboljši vinar

V okviru ocenjevanja vin pa so v Gornji Radgoni izbrali tudi vinarja leta, ki pa ga bodo razglasili v okviru 54. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, in sicer na dan vinogradnikov in vinarjev, ki bo 23. avgusta. Takrat bodo tudi podelili priznanja Vino Slovenija Gornja Radgona, so še zapisali na STA. 

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

KAKO ? Je bilo 175 ali 166 pridelovalcev ? Skoraj vsako vino je dobilo medaljo ( od 468 vin 389 medalj ). Res močno tekmovanje. Lastnik vina se ponaša z medaljo, pijemo pa podpovprečno vino. Potem pa ni čudno, da so naša vina čedalje manj cenjena.

Gost (nepreverjen)

MESAR to ka tij pijes nema vejze z tem ka se ocenjuje

Tujec 2

Saj ravno v tem je problem. Na steklenicah slika medalj za originalno vino iz tekmovanj, v steklenicah tretjerazredno vino. I nikome ništa !

Gost (nepreverjen)

Kako jih ni sram objavljati rezultate in si pripenjati medalije potem pa prideš v gostilno ali bife pa katastrofa -torej nauk na ocenjevane vino ki količinsko presega 5000 litrov in potem ocena in priznanja ne pa 3 steklenice vrhunsko ostalo pa za bruhat

Gost (nepreverjen)

Vsak človek ima svojo ceno. Tudi ocenjevalci (pa sploh niso predragi)!

Gost (nepreverjen)

Vina pa so tak slogana ka ti malo glavo ne raztrgne naslednji dan.

Starejše novice